Brazilië, een opmerkelijk wijnland

Paul Op ten Berg

Brazilië, een opmerkelijk wijnland

Door Paul Op ten Berg

Een persreis in de wijnstreken van Brazilië heeft vrijwel altijd als uitvalsbasis de provinciestad Bento Gonçalves (ruim 100.000 inwoners). Deze plaats ligt centraal in het belangrijkste wijngebied Serra Gaúcha, 120 km ten noordwesten van Porto Allegre, met 1,5 miljoen inwoners de tweede stad van Brazilië.

Lees het bijgaande reisverslag in 4 delen.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Brazilië, een opmerkelijk wijnland - deel 1.pdfBrazilië, een opmerkelijk wijnland - deel 1.pdf???3365 kB30-11--0001 00:19
Bewaar het bestand Brazilië, een opmerkelijk wijnland - deel 2.pdfBrazilië, een opmerkelijk wijnland - deel 2.pdf???2712 kB30-11--0001 00:19
Bewaar het bestand Brazilië, een opmerkelijk wijnland - deel 3.pdfBrazilië, een opmerkelijk wijnland - deel 3.pdf???2204 kB30-11--0001 00:19
Bewaar het bestand Brazilië, een opmerkelijk wijnland - deel 4.pdfBrazilië, een opmerkelijk wijnland - deel 4.pdf???1684 kB30-11--0001 00:19

Alsace reis voor jonge sommeliers

Marja Brouwer

AlsaceAmbassadors op studiereis

Onlangs brachten Edwin Raben en een vijftal getalenteerde, jonge sommeliers een bezoek aan de Alsace. Een zeer geslaagde studiereis met meer dan enthousiaste deelnemers, die unaniem erg positief waren over de kwaliteit van de Alsacewijnen.

Enkele van hun reacties spreken voor zich: 'Mijn perceptie over de Alsace is in alle positieve opzichten veranderd.' en 'Ik ben overtuigd van de nieuwe generatie Alsace, minder uitgesproken, minder bombastisch, en juist meer verfijnd en gericht op zuren en verteerbaarheid.'
Het programma startte met een overzichtsproeverij van maar liefst 52 Rieslings bij het Maison des Vins d’Alsace, begeleid door Foulques Aulagnon, exportmanager bij het Conseil Interprofessionnel des Vins d’Alsace. De dagen daarop volgden bezoeken aan zowel caves coopératives als kleine, zelfstandig werkende wijnproducenten.

Het promotiebureau voor Alsacewijnen vindt het belangrijk om ook de jonge garde sommeliers te enthousiasmeren voor deze mooie regio. De Alsace mag – als gastronomische wijn – tenslotte op geen enkele wijnkaart ontbreken. Samen met Edwin Raben is daarom het #AlsaceAmbassador project gestart: dit jaar met vijf jonge, enthousiaste sommeliers en een interactief programma waarin veelzijdigheid en gastronomische inzetbaarheid van de Alsace centraal staan. Eerder dit jaar stonden al Skype Tastings op het programma en ook in het Alsace supplement van Perswijn vertelden de #AlsaceAmbassadors over hun ervaringen met Alsacewijnen.

De volgende sommeliers mogen zich #AlsaceAmbassador noemen:
- Saskia Schurink - HanTing Cuisine in Den Haag
- Björn Cocu – Restaurant L’Epièce in Eindhoven
- Jaco van Hensbergen – Parkheuvel ** in Rotterdam
- Ruben Kwakman – Restaurant Cordial * in Oss
- Mitchell Lighthart – Boreas ** in Heeze

Björn Cocu heeft de eerste 100 foto's van de NGS Alsace reis 2012 online gezet.
Je kan ze bewonderen via volgende link: http://www.flickr.com/photos/bjrnolaf/

Reisverslag Sommelier reis naar Zuid Afrika

Marja Brouwer

Verslag sommelier reis Zuid Afrika september 2012

In de bijlage kunt u het reisverslag lezen, gemaakt naar aanleiding van de sommelier-reis naar Zuid-Afrika in september 2012. Op uitnodiging van het WOSA heeft een kleine delegatie sommeliers dit prachtige wijnland mogen bezoeken. Eindredactie Paul Op ten Berg.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand reisverslag zuid afrika pdf.pdfreisverslag zuid afrika pdf.pdf???804 kB30-11--0001 00:19

Gut Hermannsberg, een parel aan de Nahe straalt weer

Paul Op ten Berg

Gut Hermannsberg, een parel aan de Nahe straalt weer

Verslag van een bezoek aan dit historische cultuurwijngoed, dat volledig in de oude luister werd hersteld en als een Phoenix uit zijn as herrees. Door Paul Op ten Berg.

Velen van ons kennen de Nahe als een gebied waar Duitse kwaliteitswijnen vandaan komen. Producenten als Dönnhoff, Diel en Emmrich-Schönleber genieten grote bekendheid als topdomeinen. Maar in dit rijtje hoort zeker thuis Gut Hermannsberg. Bedrijfsleider Karsten Peter liet vol trots de wijngaarden en het bedrijfsgebouw zien.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Gut Hermannsberg, parel aan de Nahe.pdfGut Hermannsberg, parel aan de Nahe.pdf???1462 kB30-11--0001 00:19

Terug in Franken

Paul Op ten Berg

Verslag van een 2-daagse persreis naar het Wijngebied Franken, georganiseerd door het DWI. Door Paul Op ten Berg.

Een rondreis door de wijnstreek Franken is altijd een plezierige bezigheid. Zeker als de reis als thema heeft: ‘Modern Wine Country Germany’, met bezoeken aan vijf zeer verschillende en niet minder interessante wijnbedrijven, in verschillende deelgebieden van Franken. En temeer daar het NGS op 16 april 2012 een uitgebreide proeverij organiseerde van wijnen uit Franken. Voor mijn inleiding over het wijngebied – volgens de bekende wijnjournalist Stuart Pigott de meest dynamische wijnstreek van Duitsland - verwijs ik dan ook naar het verslag van de Franken proeverij op de NGS website.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Terug in Franken.pdfTerug in Franken.pdf???3196 kB30-11--0001 00:19

Pagina 1 van 2