NGS workshop ‘decanteren en karafferen’

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS workshop ‘decanteren en karafferen’

gehouden op 17 september 2007 in restaurant De Lindenhof te Giethoorn.

Door Paul Op ten Berg.

Over decanteren en karafferen bestaan in de horeca verschillende opvattingen, zoals bleek tijdens deze nuttige bijeenkomst. Nuttig omdat de ‘oude rotten uit het vak’ hun ervaringen konden vergelijken, maar vooral omdat de jongere NGS leden deze brok aan jarenlange ervaring kon toevoegen aan verworven kennis.

Decanteren

Dit is het voorzichtig en met vaste hand overschenken van de inhoud van een oude gerijpte fles wijn in een karaf, waarbij het depot in de fles dient achter te blijven, met als doel het serveren van een glas wijn zonder het risico dat bezinksel in het glas terechtkomt.

Karafferen

Hieronder verstaan we het overschenken van de inhoud van een fles jonge witte wijn of rode wijn zonder depot in een karaf, met als doel het geven van lucht, waardoor de aroma's loskomen en - bij rode wijn -de tannines worden verzacht.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de NGS workshop decanteren en karafferen.pdfVerslag van de NGS workshop decanteren en karafferen.pdf???154 kB30-11--0001 00:19