Opmerkelijke wijnen uit Hongarije

by Paul Op ten Berg

Opmerkelijke wijnen uit Hongarije

Door Paul Op ten Berg

Tijdens de presentatie van in Nederland geïmporteerde Hongaarse wijnen, gehouden op 11 juni 2012 in de Hongaarse Ambassade te Den Haag, vielen mij de volgende wijnen op door hun bijzondere kwaliteit.

Imperial Wijnkoperij www.imperialwijnkoperij.nl

**** Juhfark 2009, Tornai, Somló– prachtige geur van wit fruit en amandelen met enige complexiteit, krachtige smaak met expressie van terroir, zeer lang en zeer mineraal

**** Cabernet Sauvignon 2008, Weninger Pincészet, Sopron– in de geur veel cassis, vlezige, erg zuivere smaak met mooi afgeronde tannines zonder groene toon

**** Soproni Frettner 2005, Weninger Pincészet, Sopronblend van kékfrankos, merlot en syrah, een jaar hout, gedeeltelijk nieuw – krachtige, animale, kruidige geur van rijp fruit, evenwichtige smaak met veel bessen en kersen, iets krenten, fraaie terroir-expressie en veel lengte, een wijn met klasse

Miranda Beems Wijnimport www.mirandabeems.com

**** St. Ilona Furmint 2009, Kreinbacher, Nagy-Somló– neus van geel fruit en bloesem, de smaak heeft veel vulling, met boter en room van de malo, prima!

**** Diokút Hárslevelü 2008, Béres, Tokaj– bijzondere geur met complexiteit, in de smaak prachtig overrijp fruit, honing en witte peper, alleen voor de horeca

**** Hangács Egri Bikavér 2008, St. Andrea,Eger – zeer fraaie neus, opvallend evenwichtige smaak met karakter en veel schakeringen, deze wijn heeft alles

*****- Tokaji Aszú 6 puttonyos 2003, Sauska, Tokajrestsuiker 220 gr/l - prachtige, zeer mooi ontwikkelde geur, niet te donker, complex, thee, abrikoos, nobele, elegante smaak met uitmuntende zuren, voorbeeldige typiciteit, zeer veel lengte, de grootste wijn van deze proeverij

Awijn Wijnimport www.awijn.nl

**** Cabernet Franc 2009, Peter Vida, Szekszárd– duidelijke typiciteit met bessen, kersen en pruimen, krachtige smaak met prima zuurgraad die voor de nodige verfijning zorgt, onberispelijke balans (ook toen de serveertemperatuur te hoog was opgelopen), zachte finale

Wijnhuis Kastelein www.wijnhuiskastelein.nl

**** Pécsi Hárslevelü 2008, Matias, Pécs-Mecsekalja– veel aroma van bloemen en planten, in de smaak geel fruit, lange finale met fraaie bitters, eetwijn

Mercury International Wijnkopers www.hongaarsetopwijn.nl

**** Napbor 2011, St. Andrea, Egerblend van olaszrizling, hárslevelű en leányka, aangevuld met pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc en rajnai rizling - stevige geur van groene appel, peer en noten, goed gevulde smaak van kruidige appel, abrikoos, honing, gember en radijs, prima zuurgraad, veel lengte, eetwijn met feilloos verwerkt hout

****- Belzebub Cuvée 2009, Vylyan, Villányvan 32% zweigelt, 29% blaufränkisch, 20% kadarka en 19% merlot, opvoeding op gebruikte barriques en grote foeders - prima wijn, frambozen en krieken, vlezig en soepel tegelijk, fraaie balans van kruidigheid en levendigheid met warme tonen

****- Montenuovo Cuvée 2008, Vylyan, Villány blend van 40 % cabernet franc, 20% merlot, 23% syrah en 17% zweigelt, 16 maanden gerijpt op foeders en barriques– vitale, robuuste, nog jonge eetwijn met levendig fruit, kruidige tonen en veel tannines

**** Egri Syrah Nagy-Eged 2007, Gróf Buttler, Eger– nogal explosieve geur met veel fruit en bloemen, stevig, expressief en vol van smaak, met fris fruit

****+ Tokaji Aszu 5 puttonyos 2004, Samuel Tinon, Tokajblend van 10% hárslevelű en 90% furmint, alc. 12%, zuren 8,4 gr/l, restsuiker 161 gr/l - donker van kleur en viscoos; de geur heeft finesse en complexe tonen van sinaasappel, thee, gebakken kippenlevers en niertjes, kiwi en abrikoos; de smaak is dik en vol van marmelade, honing, noten en banaan, dan komen krachtige, evenwichtige citrus-zuren en karamel; zeer lange finale

Delleman Wijnimport www.uniekewijnen.nl

**** Sauvignon Blanc 2011, Pannonhalma Apátsági, Pannonhalma– stuivende geur met buxus, rijpe en volle smaak, strak en zuiver, prima glas

**** Hemina 2009, Pannonhalma Apátsági, Pannonhalmaheeft iets malo gehad - blend van chardonnay, olaszrizling, pinot blanc en viognier – bijzondere wijn met prachtig fruit, iets tropisch, en fraaie houtopvoeding

**** Infusio 2009, Pannonhalma Apátsági, Pannonhalmablend van merlot en cabernet sauvignon – erg mooi, met elegant spel van fruit en bescheiden hout, fraaie wijn

Prowines (NGS lid Arno Aartsen) www.prowines.nl

**** Capella Cuvée 2006, Bock Pince, Villány– blend van 60% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon en 10% merlot – erg goed glas wijn met veel materie en balans, frisse toets van munt, lange finale

****- Cabernet Franc 2008, Takler, Szekszárd– ook dit is een fraai glas wijn, levendig en elegant in evenwicht

**** Király Öcsi 2009, Erzsébet Pince, Tokaj- van furmint druiven, 10% van late oogst met botrytis, oxidatieve rijping op foeders – expressieve, halfzoete wijn met fruit van kiwi en grapefruit; prachtig bij foie gras!

De Kruijf Fine Food Service www.dekruijf-ffs.nl

****(*) Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008, János Arvay, Tokaj– de geur is vrij gesloten en biedt aroma’s van thee en perzik; complexe, zeer geconcentreerde smaak met o.a. abrikoos, munt en specerijen; hoge zuurgraad, zeer fraaie wijn

****(*) Tokaji Furmint Late Harvest 2010, János Arvay, Tokajgeoogst half oktober, vier dagen inweking op de schillen, opgevoed op 2 jaar oude vaten, alc. 12,5%, restsuiker 75 gr/l, zuren 7,8 gr/l – lichte goudgele kleur, bijzonder mooie en zuivere geur en smaak van peer, perzik, ananas, mango, gedroogde abrikoos, karamel, rozenbottel, rozijnen, sinaasappelschil, paprika en kaneel met iets botrytis; elegante wijn met mooie rijpe zuren, fris en fruitig; lange finale, grote klasse

Le Vin en direct www.vin-direct.nl

****+ Mandolas 2009, Oremus, Tokaj– droge furmint – ingetogen geur met veel concentraat en iets munt van de houtopvoeding; subtiele, minerale smaak van olieachtig tropisch fruit, marsepein en amandelen met finesse, ruggengraat en fraai verweven hout