De kracht van Ribera del Duero

by Paul Op ten Berg

 

 

De kracht van Ribera del Duero

Verslag van de NGS proeverij van wijnen met de D.O. Ribera del Duero,

gehouden op 30 oktober 2017 in Hotel Sofitel Legend the Grand te Amsterdam.

Door Paul Op ten Berg

 

Op ongeveer hetzelfde moment dat Marqués de Riscal zijn wijnstokken uit Bordeaux samen met de tinto fino aanplantte in Rioja, deed 200 kilometer verderop in Valbuena een andere begaafde man met inzicht hetzelfde; Don Eloy Lecanda Chaves begon in 1864 een bodega op een plek met de naam ‘Pago de la Vega Santa Cecilia’, later afgekort als Vega Sicilia. De volgende 118 jaar werd deze wijn, ondanks zijn klasse en prijs, als Vino de Mesa verkocht. Met de toekenning van de D.O. status in 1982 kwam daar een einde aan.

In 1988 bestond de regio nog uit ingeslapen coöperaties en kleine familiebedrijfjes met een enkeling die zijn best deed de regio meer bekendheid te geven. Enkele jaren later waren de resultaten veelbelovend en was de regio klaar voor internationale faam. De Consejo Regulador heeft veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, er is veel nieuwe aanplant geweest, er zijn nieuwe bodega’s opgericht en falende bedrijven zijn overgenomen of nieuw leven ingeblazen.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand De kracht van Ribera del Duero.pdfDe kracht van Ribera del Duero.pdf???943 kB03-11-2017 11:27