NGS wijnreis naar Franken en Rheingau in 1993

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS wijnreis naar Franken en Rheingau

van 26 tot 29 september 1993.

Eerste dag, 26 september 1993

Door Peter Bruins.

Om alvast in de sfeer te komen dronken wij op de heenreis in de bus een glas Riesling Sekt Extra Dry 1990, Dr. Bürklin Wolf. Kleur: bleekgeel met groene zweem en een fijne mousse. De geur was groen, appelig en floraal. De smaak was strak en droog met een frisse afdronk; een goed aperitief.

Franken als wijnstreek:

  • Op de kalkrijke bodem groeien wijnen met veel ras, rijkdom en expressie.
  • Vooral silvaner neemt een zeer belangrijke plaats in bij alle tophuizen in Franken.
  • Vanwege het landklimaat met een vroeg invallende en strenge winter is riesling, een laat rijpend ras, minder geschikt. Toch wint deze druif aan terrein.
  • De müller-thurgau is in volume het meest aanwezig, maar meer voor de massa.
  • Daarnaast zijn er tal van andere variëteiten.
  • Men kan zeggen dat Frankenwijnen een duidelijk karakter hebben, dat zich met geen andere wijn uit Duitsland laat vergelijken.
  • De Bocksbeutel is een markante, platte, ovale fles die hier gebruikt wordt, alhoewel het gebruik van de gewone fles toeneemt.
  • De productie van de wijnstreek Franken omvat 95% witte wijn, 4% rode wijn en 1% sekt.
  • Er wordt in Franken bijna geen Eiswein gemaakt.
Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de NGS wijnreis naar Franken en Rheingau september 1993.pdfVerslag van de NGS wijnreis naar Franken en Rheingau september 1993.pdf???157 kB30-11--0001 00:19