Young meets old ...

Marja Brouwer

Maandag 30 mei 2016, was weer eens zo’n dag van dubbel feest. In het Koning Willem I College te ’s Hertogen Bosch vierde het Nederlands Gilde van Sommeliers dat 30 jaar geleden een groep enthousiaste destijds jonge sommeliers zich verenigden en samen naar buiten traden om hun passie voor het vak van sommelier te promoten en uit te dragen dat het een speciale plaats in de bedieningsbrigade verdient. Door aandacht te vragen voor dit specialisme kwam er ruimte om zichzelf te ontwikkelen en kennis te vergaren en dit te delen met hun lotgenoten.

Jan-Willem van der Hek winnaar Trophée Henriot, NK sommeliers

Marja Brouwer

Maandag 30 mei 2016 heeft Jan-Willem van der Hek (1987) de titel ‘Beste sommelier van Nederland’, de Trophée Henriot, op het Nederlands Kampioenschap Sommeliers, gehouden op het Koning Willem 1 College in Den Bosch gewonnen.

Ruben Kwakman en Lendl Mijnhijmer werden nummers twee en drie.

(vlnr: Ruben Kwakman, Jan-Willem vd Hek, Lendl Mijnhijmer)

Het NK wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), dit keer als onderdeel van het 30-jarig bestaan van het gilde. Zodoende mag Van der Hek de titel twee jaar lang dragen. Naast de felbegeerde trophée mocht Van der Hek een fles Henriot Champagne in ontvangst nemen en de kostbare iFavine (een apparaat dat wijnen belucht), een pakket Zuid Afrikaanse wijnen van het Wines of South Africa en een fles Terres de la Baume Cabernet Sauvignon van Domaine de la Baume.

Op maandagochtend begonnen maar liefst 17 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten aan een jury waaronder voormalig 3-sterren chef Cees Helder en een wijn decanteren. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd zoals een wijn blind proeven, een luxe wijnarrangement samenstellen (met strikte eisen aan gebied, druif en opbouw) en een wijnkaart analyseren op fouten.

Na intensief juryberaad bracht juryvoorzitter René van Heusden het verlossende woord en wees Jan-Willem van der Hek aan als winnaar.
Ruben Kwakman won in 2014 en zal daarom nog namens Nederland in het EK in Wenen zijn opwachting maken.


 
Jan-Willem van der Hek is een van de zes Nederlandse sommeliers in het bezit van het internationale ASI diploma en werkzaam bij restaurant La Première in Anna Pauwlona. Tevens heeft hij zijn eigen bedrijf Flex4Wines/Cwines en werkt als wijnadviseur voor supermarktketen Lidl. Hij won de trophée Henriot al eerder in 2012, won in 2014 de Castel Cup in Polen en legt komend najaar als eerste Nederlandse kandidaat ’s werelds zwaarste wijnexamen tot Master Sommelier af.

De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Edwin Raben en Heleen Boom. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

Mede dankzij de grote inzet van de studenten van het Koning Willem I College kan iedereen terug kijken op een fantastische wedstrijd met aansluitend een prachtig feest.

And the Best Sommelier in the World competition winnner is…

Marja Brouwer

•Sweden’s Arvid Rosengren named Best Sommelier in the World in Mendoza final
•New York-based Rosengren says it is a victory for ‘hip hop and wine’
•Most competitors spend six years preparing for the event

Arvid Rosengren emerged from a field of 15 semi-finalists to claim the top prize at the best sommelier in the world competition in Mendoza, Argentina, at 1am local time on Wednesday 20 April.

‘It’s a dream’

‘I’m in a dream state,’ the 31-year-old sommelier said after being announced the winner in the black tie event.

Sommelier at a trendy New York restaurant for the last two years, Rosengren breaks the mould of the previous winning sommeliers. ‘At work I wear a buttoned-down shirt and sneakers, we play loud hip hop and drink old wine.’

Six years of preparation

Most competitors have been preparing for at least six years for the tournament, which takes place every three years.

Sleepless nights, thousands of pounds invested in rare bottles, and zero social life are common elements of preparation. Japanese candidate Hiroshi Ishida spent last month living away from his wife and three children, for his final purgatory of preparation.

This year’s competition saw a record 61 candidates enter, and it cost the Argentine Sommelier Association £0.5m to host.

Read more at http://www.decanter.com/wine-news/winner-best-sommelier-in-the-world-competition-299860/#M6ii1L4m4KJKih1H.99

http://www.sommellerie-internationale.com/en/2016/04/22/jon-arvid-rosengren-15th-best-sommelier-of-the-world/

 

 

Marijn Smit wint Nederlandse WOSA cup

Marja Brouwer

Op maandag 9 mei streden 14 serieuze kandidaten om de Nederlandse ronde van de WOSA Sommelier Cup. De competitie werd gehouden in Hotel de l’Europe - waar ook de vorige Nederlandse winnaar, Jasper van den Hoogen, werkzaam is.

De sommeliers moesten een blind proefexamen van 6 Zuid-Afrikaanse wijnen en een theoretisch examen van 30 vragen over Zuid-Afrika voltooien. De jury bestond uit René van Heusden (eveneens juryvoorzitter bij het Nederlands Kampioenschap voor sommeliers op 30 mei a.s.), Heleen Boom (eigenaresse van Theater-Restaurant Bouwkunde en vice-voorzitter van het NGS) en Ronald Opten (Maître Restaurant La Rive).

De winnaar is Marijn Smit geworden van Restaurant Vroeg. De tweede plaats ging naar  Richelle van Gemert van Restaurant Cordial en Ruben Kwakman van Restaurant le VIN’x eindigde op de derde plaats.

Marijn zal op 23 september in Kaapstad deelnemen aan de internationale finale van de WOSA Sommelier Cup.

Meer informatie over de WOSA Sommelier Cup vindt u op:www.wosa.co.za/sommelier

Zuid-Afrika geldt op dit moment als een van de spannendste wijnlanden ter wereld, met een opmerkelijk talentvolle en ambitieuze generatie wijnmakers, die de uitdaging aangaat authentieke Zuid-Afrikaanse wijnen te maken. Wijnen die goed passen bij een nieuwe generatie sommeliers die graag hun gasten verrassen met een unieke wijnervaring.


Foto: De winnaars en jury: v.l.n.r.:  René van Heusden, Ronald Opten, Heleen Boom, Marijn Smit, Richelle van Gemert, Ruben Kwakman. Achter: Sara Channell (Wines of South Africa)

Foto: Marijn Smit

Wel of niet de titel 'thee-sommelier' ??

Marja Brouwer

Ingezonden brief door Ailko Faber

Ik las de nieuwsbrief van de SVH aangaande het koffie traject. Ook zag ik daarin de voorbereidingen van een titel thee sommelier……
Als oud-sommelier wil ik graag hierbij een kanttekening maken. De naam thee sommelier is een contaminatie.
Immers een sommelier is de persoon in een restaurant die verantwoordelijk is voor de volgende zaken:

  • Koffie/thee
  • Aperitief
  • Wijn/bier/versterkte dranken/gedistilleerd
  • Water
  • Sigaren.

Dus om de SVH voor een vak-misser te behoeden… die naam thee sommelier kan gewoon niet.
Internationaal maak je jezelf volgens mij belachelijk. Toegegeven vanuit de old skool geredeneerd. Maar toch is het iets wat wringt. De sommeliers van Nederland die bij het NGS zijn aangesloten zouden hier hun zegje in moeten krijgen.
Mogelijk is de naam Thee schenker een beter. Die dekt de lading en die bestaat ook internationaal.

Met gastvrije groet,

Ailko Faber
HCEM Coach

Wil je reageren op deze brief van Ailko ? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
En zet er dan bij of je ermee akkoord bent dat we je reactie hier plaatsen.


 

Reactie van Ricardo Eshuis, directeur SVH

Hallo Ailko, 

We hebben elkaar er al even telefonisch over gesproken. We pakken graag de discussie op met het Gilde om zo tot een goed stelsel en de goede benamingen te komen.
Het bijzondere is dat de namen wel zijn afgestemd met internationaal opererende instituten zoals SCAE (koffie), maar niet vanuit de traditionele kant van de echte sommeliers.
Wordt dus vervolgd.

Met vriendelijke groet, 

Ricardo Eshuis / Directeur SVH

 

Pagina 4 van 4