And the Best Sommelier in the World competition winnner is…

Marja Brouwer

•Sweden’s Arvid Rosengren named Best Sommelier in the World in Mendoza final
•New York-based Rosengren says it is a victory for ‘hip hop and wine’
•Most competitors spend six years preparing for the event

Arvid Rosengren emerged from a field of 15 semi-finalists to claim the top prize at the best sommelier in the world competition in Mendoza, Argentina, at 1am local time on Wednesday 20 April.

‘It’s a dream’

‘I’m in a dream state,’ the 31-year-old sommelier said after being announced the winner in the black tie event.

Sommelier at a trendy New York restaurant for the last two years, Rosengren breaks the mould of the previous winning sommeliers. ‘At work I wear a buttoned-down shirt and sneakers, we play loud hip hop and drink old wine.’

Six years of preparation

Most competitors have been preparing for at least six years for the tournament, which takes place every three years.

Sleepless nights, thousands of pounds invested in rare bottles, and zero social life are common elements of preparation. Japanese candidate Hiroshi Ishida spent last month living away from his wife and three children, for his final purgatory of preparation.

This year’s competition saw a record 61 candidates enter, and it cost the Argentine Sommelier Association £0.5m to host.

Read more at http://www.decanter.com/wine-news/winner-best-sommelier-in-the-world-competition-299860/#M6ii1L4m4KJKih1H.99

http://www.sommellerie-internationale.com/en/2016/04/22/jon-arvid-rosengren-15th-best-sommelier-of-the-world/

 

 

Wel of niet de titel 'thee-sommelier' ??

Marja Brouwer

Ingezonden brief door Ailko Faber

Ik las de nieuwsbrief van de SVH aangaande het koffie traject. Ook zag ik daarin de voorbereidingen van een titel thee sommelier……
Als oud-sommelier wil ik graag hierbij een kanttekening maken. De naam thee sommelier is een contaminatie.
Immers een sommelier is de persoon in een restaurant die verantwoordelijk is voor de volgende zaken:

  • Koffie/thee
  • Aperitief
  • Wijn/bier/versterkte dranken/gedistilleerd
  • Water
  • Sigaren.

Dus om de SVH voor een vak-misser te behoeden… die naam thee sommelier kan gewoon niet.
Internationaal maak je jezelf volgens mij belachelijk. Toegegeven vanuit de old skool geredeneerd. Maar toch is het iets wat wringt. De sommeliers van Nederland die bij het NGS zijn aangesloten zouden hier hun zegje in moeten krijgen.
Mogelijk is de naam Thee schenker een beter. Die dekt de lading en die bestaat ook internationaal.

Met gastvrije groet,

Ailko Faber
HCEM Coach

Wil je reageren op deze brief van Ailko ? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
En zet er dan bij of je ermee akkoord bent dat we je reactie hier plaatsen.


 

Reactie van Ricardo Eshuis, directeur SVH

Hallo Ailko, 

We hebben elkaar er al even telefonisch over gesproken. We pakken graag de discussie op met het Gilde om zo tot een goed stelsel en de goede benamingen te komen.
Het bijzondere is dat de namen wel zijn afgestemd met internationaal opererende instituten zoals SCAE (koffie), maar niet vanuit de traditionele kant van de echte sommeliers.
Wordt dus vervolgd.

Met vriendelijke groet, 

Ricardo Eshuis / Directeur SVH