'Eichelmann 2017' verschenen

Marja Brouwer

Der neue „Eichelmann 2017“, das Standardwerk zum deutschen Wein, ist erschienen. Bei der Erst-Präsentation im Restaurant Sandhof in Heidesheim wurden die Winzer des Jahres prämiert. „Der Eichelmann“ erscheint wie schon in den Vorjahren im deutlich größeren Format, ist nochmals umfangreicher, komplett bebildert, jedem Weingut ist eine eigene Seite gewidmet, ein Etikett ist abgebildet, die Spitzenwinzer werden auf jeweils zwei Seiten auch im Bild vorgestellt. Die Inhalte sind auch als App verfügbar, Portraits der Weingüter finden sich auf www.eichelmann-deutscheweine.de. Der Band ist bebildert mit Fotos von Andreas Durst zum Thema „Keller“.
 
Zusammen mit dem neuen Eichelmann wurde der Titel „Portwein“ von Axel Probst vorgestellt. Axel Probst erklärt in Portwein, wo die Trauben für den Portwein angebaut werden dürfen, welche Rebsorten verwendet werden, wie Portweine produziert werden und führt in die Arten und Hierarchien der Portweine ein. Ein historisches Kapitel, die Abgrenzung zu anderen Süßweinen, zahlreiche großformatige Fotos sowie eine alphabetische Übersicht der Winzer mit umfangreichen Verkostungsnotizen runden den Band ab.

Ruben Kwakman naar Londen voor de Castel Cup

Marja Brouwer

Inmiddels is bekend dat Ruben Kwakman de halve finale heeft gehaald en tot de 6 finalisten behoorde.
Een prestatie waar hij trots op mag zijn. Want het niveau was hoog. De winnaar was de 23-jarige sommelier Nina uit Denemarken.

 

 

 

Op 9 en 10 oktober vindt in Londen de Châteaux et Domaines Castel European Young Sommeliers Cup plaats. Namens Nederland en het Nederlands Gilde van Sommeliers zal Ruben Kwakman van Restaurant Le Vin'X in Den Bosch hieraan deelnemen. Ruben werd vorig jaar tweede in deze Castel Cup toen het Gilde van Sommeliers de Cup samen met Châteaux et Domaines Castel in Nederland organiseerde. Ook werd hij afgelopen jaar tweede op het Nederlands Kampioenschap voor sommeliers en won hij dat NK twee jaar eerder. Een fantastische deelnemer dus.

The Castel Cup is een internationale sommelier wedstrijd voor jonge, getalenteerde sommeliers uit Europa. Vorig jaar heeft deze wedstrijd in Nederland plaats gevonden omdat het jaar daarvoor Jan Willem vd Hek de winnaar was.
In 2015 was Romain Bourger de winnaar. Romain werkt bij het Vineyard Hotel in Stockcross in Engeland. Daarom reizen dit jaar alle deelnemers naar Londen.
Dit jaar zullen er jonge sommeliers uit 17 Europese landen en uit Zuid Afrika hun kennis en vaardigheden laten testen. Waarvan één deelnemer uiteindelijk 'The Châteaux & Domaines Castel European Young Sommelier Cup' zal winnen.
De wedstrijd begint a.s. zondag 9 oktober met een theoretisch deel, een schriftelijke blinde proeverij en een praktijk onderdeel.
Maandag 10 oktober wordt de wedstrijd vervolgd met een mondelinge test en nog een blinde proeverij. Aan het einde van de dag zullen 6 deelnemers doorgaan naar de halve finale. Uiteindelijk blijven er 3 finalisten over voor de grote finale met publiek.
Natuurlijk hoopt het NGS dat Ruben Kwakman een plaats in de finale behaald. Wij wensen hem dan ook heel veel succes.

Hoe avontuurlijk is de Nederlandse wijndrinker ?

Marja Brouwer

Medewerking gevraagd door 2 studenten

Paul van Dalsen student bedrijfseconomie en Daan Meily (student International studies) zijn vanuit hun studies bij Saperavi wine agency terecht gekomen, een importeur van Georgische wijn. En zij voeren nu een marktonderzoek uit voor dit bedrijf. Dit betekent niet dat de resultaten van hun onderzoek uitsluitend voor dit bedrijf gebruikt zullen worden. Zij willen de resultaten aan het einde van het onderzoek ook met anderen die interesse hebben, delen. Voor een goede analyse hebben zij een grote response nodig. Daarom vragen zij aan de lezers van deze website om mee te werken:

Er wordt onderzoek gedaan naar ‘Hoe avontuurlijk de Nederlandse wijndrinker is’. Hiervoor hebben zij een enquête opgesteld. Een aantal sommeliers hebben deze al ingevuld. Dit is de link naar de enquête. Hij duurt minder dan 5 minuten om in te vullen.
 
https://daan17.typeform.com/to/pKbmc0

Winnaars Trophée Henriot in Winelife

Marja Brouwer

Op zoek naar mondige wijnkenners

Marja Brouwer

OPROEP

Taalwetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen stellen vast dat wijnexperts beter kunnen praten over de geur en smaak van wijn dan leken. Koffie-experts hebben die gave niet als ze over koffie spreken. Wijnkenners zouden door jarenlange oefening een groot geur-en-smaakvocabulaire ontwikkeld hebben om wijn te beschrijven.

Bent u een wijnkenner? Onderzoeker Ilja Croijmans (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) is voor een vervolgstudie op zoek naar wijnkenners die het interessant vinden om meer te weten te komen over hoe en waarom zij praten en denken over geuren en smaken zoals ze doen.
http://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/language-studies/taal-communicatie/2016/wijnexperts-beperkingen-taal-overwinnen/

 

Pagina 2 van 4