Nieuwsbrief Nederlands Gilde van Sommeliers

mail
NGS Nieuwsbrief 20 november 2017
Hallo Bezoeker,


30 jarig jubileum NGS en Trophée Henriot op 30 mei a.s.

Op 30 mei a.s. viert het NGS met een groot feest dat zij 30 jaar bestaat bij het Koning Willem I College in Den Bosch.
Jongens waren het, maar aardige jongens. Al zeggen we het zelf. 30 jaar geleden samen gekomen om de trots over het vak sommelier samen uit te dragen. Elégance schreef destijds dat onder andere de restaurantgast veel meer over kennis van wijnzaken beschikte dan voorheen. En zie nu, hoe ongelofelijk is het niveau van de gasten én van de sommeliers gestegen ten opzichte van toen? Goede wijn wordt naast toprestaurants nu ook in cafés, bistrots en zelfs buurtkroegen geschonken. Sommeliers zie je zeker nog in pak, maar steeds vaker ook in schort en hip t-shirt. Jongens waren het, jongens en meisjes zijn het nu. Onze trotse vereniging begon met zijn twaalven en telt nu 200 leden.

Deze feestelijkheden worden  voorafgegaan door de Nederlandse kampioenschappen voor de beste sommelier van Nederland, de Trophée Henriot.
Inmiddels hebben 18 kandidaten zich gemeld om te gaan strijden voor deze Trophée Henriot:

Kandidaten
Niels van Overmeire (Restaurant De Moerbei uit Oegstgeest)
Marco Westra (Wijncafé Lefebre)
Ruben Kwakman (Restaurant Vin'X uit Den Bosch)
Martien Marcelissen (Beckers Hotel&Restaurant in Trier (D))
Luuk Egelmeer (The Duke)
Richelle van Gemert (Cordial, Oss)
Saskia Schurink (Hanting Cuisine, Den Haag)
Job Seuren (Wijncafé De Klepel, Amsterdam)
Almar Wessels (Landgoed Lauswolt)
Martijn Struijk (De Lindehof)
Jan Willem vd Hek (Restaurant La Première)
Martijn Roos (wijnbar Pinot, Breda)
Eva Dekker (Schiller, Amsterdam)
Natasja Noorlander (Restaurant Johannes, Amsterdam)
Lendl Mijnhijmer (Restaurant Waterproef, Scheveningen)
Tobias Visser (Wijnbar Pinot, Breda)
Arris Boogaard (wijnbar Pinot, Breda)
Tristan van Doorn (Kasteel Heemstede)

Hiermee belooft dit een spannende strijd te worden. Ieder van deze veelal jonge, ambitieuze sommeliers wil graag als winnaar naar huis gaan met een mooie titel en een leuk prijzen pakket.
De professionele jury met jury voorzitter René van Heusden zal er dan ook een behoorlijke kluif aan krijgen om deze enthousiastelingen te gaan jureren.
De organisatie zal niets aan het toeval overlaten en de lat zal ook behoorlijk hoog liggen. De meeste kandidaten zijn dan ook al maanden aan het studeren om 30 mei goed voor de dag te komen.
Uiteindelijk zullen er 3 kandidaten overblijven voor de grote finale.

Zodra de laatste kandidaat zijn of haar kennis heeft getoond, beginnen de feestelijkheden vanwege het 30 jarig bestaan van het NGS. 
 
Programma van 30 mei:
10.00 uur start wedstrijd Trophée Henriot
13.00 uur wedstrijd open voor publiek
16.00 tot 18.00 uur finale wedstrijd met publiek
18.00 uur opening feestavond met walking dinner verzorgd door de leerlingen van het Koning Willem I college
18.45 uur openingswoord door voorzitter, Edwin Raben en bekendmaking winnaar wedstrijd door wedstrijd voorzitter jury: René van Heusden

Marijn Smit wint Nederlandse WOSA cup

Op maandag 9 mei streden 14 serieuze kandidaten om de Nederlandse ronde van de WOSA Sommelier Cup. De competitie werd gehouden in Hotel de l’Europe - waar ook de vorige Nederlandse winnaar, Jasper van den Hoogen, werkzaam is.

De sommeliers moesten een blind proefexamen van 6 Zuid-Afrikaanse wijnen en een theoretisch examen van 30 vragen over Zuid-Afrika voltooien. De jury bestond uit René van Heusden (eveneens juryvoorzitter bij het Nederlands Kampioenschap voor sommeliers op 30 mei a.s.), Heleen Boom (eigenaresse van Theater-Restaurant Bouwkunde en visie-voorzitter van het NGS) en Ronald Opten (Maître Restaurant La Rive).

De winnaar is Marijn Smit geworden van Restaurant Vroeg. De tweede plaats ging naar  Richelle van Gemert van Restaurant Cordial en Ruben Kwakman van Restaurant le VIN’x eindigde op de derde plaats.

Marijn zal op 23 september in Kaapstad deelnemen aan de internationale finale van de WOSA Sommelier Cup.

 

 
--
www.sommeliers.nl | Contactmessage