Verslag van de NGS proeverij van Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS proeverij van Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino

op 30 september 1996 in Restaurant Mario te Neck.

Door Bob Jurjens en Erik Berghout.

Inleiding

Voorafgaand aan deze proeverij werd een inleiding gegeven door Jan van Lissum en Fred Nijhuis van Proefschrift. Montalcino is een stadje in Toscane met 5.000 inwoners met een doorsnede van 16 km. De plaats ligt op een heuvel die de "Berg van Steenheid" wordt genoemd, 65 km ten zuiden van Sienna. Montalcino wordt omringd door 3 rivieren en in het zuiden beschermd door de 1.700 meter hoge Monte Amiata, die de zomerstormen en regen opvangt.

Montalcino is bekend in de wijnwereld, er worden regelmatig wetenschappelijke congressen gehouden. Ook vind hier de "Benefito" plaats, waar telkens de nieuwe jaargangen bekend worden gemaakt. Bij Montalcino heerst een mediterraan klimaat waar jaarlijks ongeveer 700 mm regen valt. Op alle hellingen van de berg vindt men een ander terroir. De wijnen hebben daardoor verschillende aspecten. Dat betekent dat de wijnboer veel kelderwerk moet doen. Het terroir wordt dus als het ware gemanipuleerd.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de NGS proeverij van Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino.pVerslag van de NGS proeverij van Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino.p???78 kB30-11--0001 00:19