Californische cabernets in Madurodam

by Paul Op ten Berg

Californische cabernets in Madurodam

door Paul Op ten Berg

Verslag van de Californische wijnbeurs, georganiseerd door het Wine Institute of California, gehouden op 11 maart 1998, waar ik 58 cabernet sauvignon wijnen proefde. Dit druivenras bleek al gauw een goede keuze, want het gemiddelde kwaliteitsniveau was verrassend. Mijn verslag beperkt zich tot de hoogtepunten en geeft tevens melding van enkele teleurstellingen ten opzichte van gevestigde reputaties.

Het is duidelijk dat ik mij met elke vergelijking t.o.v. Bordeauxwijnen op glad ijs begeef, maar dit weerhoud mij er niet van om enkele algemene opmerkingen hierover te maken.

  1. Bij de best beoordeelde wijnen ligt het niveau van complexiteit en finesse niet hoger dan dat van derde cru Médoc.
  2. Alhoewel het voornamelijk om de cabernet druif gaat, doen deze wijnen door hun fluwelige kracht en gul fruit vaak eerder denken aan Pomerol.
  3. Het is bij Bordeauxwijnen in verhouding eenvoudiger om de ontwikkeling te voorspellen. Immers, we hebben zeker honderd oogstjaren liggen ter vergelijking. Californië zit nog in de beginfase. Dit maakt het veel moeilijker om een uitspraak te doen met betrekking tot de toekomst van de huidige wijnen, zeker gezien mijn minder gelukkige ervaringen met oudere jaargangen.

Wat in het bijzonder opviel ten opzichte van mijn eerdere proefervaringen met Californische cabernets was het veel genuanceerder toepassen van houtopvoeding. Veel wijnen kenmerkten zich door meer koel, fris fruit, minder alcohol, zachtere tannines, grotere complexiteit, finesse en variatie. Kortom, gezien de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken en de ervaring van de producenten gaat ook het hoofdstuk cabernet sauvignon in Californië mogelijk een grote toekomst tegemoet.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Californische cabernets in Madurodam.pdfCalifornische cabernets in Madurodam.pdf???89 kB30-11--0001 00:19