Verslag van de NGS proeverij van Champagne Rosé

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS proeverij van Champagne Rosé

op 1 december 1998 in Hotel-Restaurant Valuas te Venlo.

Door Peter Bruins en Wieger Roelevink.

Ons gezelschap werd verwelkomd door Marcel Swaghoven, die ons een geurige en dampende kop koffie inschonk. Hotel-Restaurant Valuas bleek een prachtige locatie te zijn voor onze Champagne Rosé proeverij, met een fraai uitzicht over de Maas. Alles bleek tip top in orde, goed georganiseerd en blinkend schoon, prachtig gewoon.

Inleiding

Paul Op ten Berg geeft een korte inleiding. Champagne Rosé wordt meestal gemaakt door wat rode wijn bij de witte te doen, een methode die overal wordt gelaakt, behalve in de Champagne zelf, waar hij door de resultaten gerechtvaardigd lijkt te worden. De andere methode om Champagne Rosé te maken, is door de blauwe druiven te kneuzen en een korte periode mee te laten gisten, zodat de kleurstoffen het sap kleur gaan geven. Vervolgens tapt men dit sap af. De Fransen noemen dit "saignée" (aderlating). Deze methode wordt echter weinig toegepast. Reden hiervoor is dat men dan sterk te maken heeft met de kwaliteiten van het oogstjaar. Continuïteit is een belangrijk gegeven.

Het proefgezelschap is nogal sceptisch ten opzichte van Champagne Rosé, daar dit meestal een prestigieuze Champagne is, die circa 30% duurder is dan zijn witte soortgenoot en vaak niet eens de zelfde klasse bezit.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de NGS proeverij van Champagne Rosé - 1998.pdfVerslag van de NGS proeverij van Champagne Rosé - 1998.pdf???74 kB30-11--0001 00:19