Werkbezoek Great Grapes

by Paul Op ten Berg

Verslag van het werkbezoek aan wijnimporteur Great Grapes te Soest op 23 augustus 1999.

Door Robert Heida en Jeane Braat-Hoppenbrouwers

Great Grapes is zeer landelijk gevestigd aan de rand van Soest, midden in de polders. Na de ontvangst met Zuid-Afrikaanse rooibosthee, die op deze zonnige dag buiten plaats vond, gingen we naar het proeflokaal. Hier lag voor iedereen een prachtige documentatiemap klaar met daarin een uitgebreide beschrijving van alle te proeven wijnen.

Na een korte inleiding door Rob Kley volgde een flitsende presentatie door Marita de Beer die de leiding heeft over het bedrijf. Zij gaf - afwisselend in het Zuid-Afrikaans en Engels gesproken - een uiteenzetting over de nog korte geschiedenis van Great Grapes en de herkomst van hun Afrikaanse wijnen. Hierna vertelde Peter Melis over de Australische wijnen van Great Grapes, de wijnen van Southcorp, Penfolds, Dalwood, etc. Na deze presentatie wachtte ons een uitgebreide proeverij, een selectie uit het assortiment. Na een korte pauze volgde ter afsluiting een heerlijke wijn-spijs proeverij.

Great Grapes is 7 jaar geleden gestart met de Zuid-Afrikaanse wijnen van het ‘Gilde van Ongebonden Wijnmakers’. Het Gilde is ontstaan uit een groep wijnboeren die zich afzet tegen de grote wijnhuizen en in Zuid-Afrika de zogenaamde Gildewijnen maken. Achtergrond is dat de wijnboeren in Zuid-Afrika teveel vastzitten aan contracten van de wijnhuizen en dientengevolge daarnaast geen wijnen meer kunnen leveren aan derden. De meeste Gildewijnen komen uit de regio’s Constantia en Stellenbosch. Het devies van de Gildeboeren is:‘Wijn moet lekker zijn om te drinken en om te combineren met spijs’.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand verslag werkbezoek aan Great Grapes 1999.pdfverslag werkbezoek aan Great Grapes 1999.pdf???123 kB30-11--0001 00:19