Vijf jaargangen Dom Pérignon Oenothèque

by Paul Op ten Berg

Cuvée Dom Pérignon

Œnothèque

Op 31 maart 2000 vond in Hotel Blakes te Amsterdam een bijzondere proeverij plaats van vijf oude jaargangen Dom Pérignon. De wijnen werden ingeleid, gepresenteerd en van uitvoerig commentaar voorzien door Chef de Cave Richard Geoffroy, in aanwezigheid van Didier Suberbielle, Vice President van Moët & Chandon.

Dom Pérignon, de prestige-champagne van Moët & Chandon, werd voor het eerst geproduceerd in 1921 en vervolgens alleen in grote wijnjaren. Het is altijd een blend van chardonnay (geeft levendigheid in de aandronk) en pinot noir (geeft lengte), nooit van pinot meunier (kan moeilijk ouderen). De verhoudingen zijn steeds anders.

Voor Dom Pérignon wordt niet een en dezelfde herkenbare stijl 'door de jaren heen' nagestreefd, zoals dit bij andere Champagnes de Prestige het geval kan zijn. Iedere jaargang Dom Pérignon is totaal verschillend van de andere jaargangen, waarbij het 'druivenmateriaal' en de terroir het uitgangspunt zijn, en niet wordt bijgestuurd door toepassing van vinificatietechnieken.

Sinds 1921 heeft Moët & Chandon van alle jaargangen een gedeelte achtergehouden in de Œnotèque. Regelmatig proeft de Chef de Cave de wijnen en volgt daarmede hun ontwikkeling. Hierbij kunnen 3 verschillende rijpingsstadia worden onderscheiden. Tijdens elk van deze stadia presenteert Dom Pérignon zich op een andere manier.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Cuvée Dom Pérignon Oenothèque.pdfCuvée Dom Pérignon Oenothèque.pdf???95 kB30-11--0001 00:19