Codex Wachau

by Paul Op ten Berg

Codex Wachau

Oostenrijks protest tegen de verloedering van de wijnindustrie

Door Paul Op ten Berg.

Op uitnodiging van Vinea Wachau bezocht ik samen met een Oostenrijkse en een Zwitserse wijnjournalist gedurende 2 ½ dag het Oostenrijkse wijngebied Wachau. Dit in het kader van een nieuw initiatief van Vinea Wachau, dat de naam Codex Wachau draagt.

De Wachau

Dit 1.370 ha grote wijngebied aan de Donau ten westen van Wenen, tussen Melk en Krems, werd als eerste bewoond door de Kelten, de Romeinen hebben er de wijnstok geplant. De wijnbouw kwam tot bloei onder de Karolingen, maar vooral door de kloosterorden.

De Wachau is bij uitstek het land van de grüner veltliner. Een goede 2e plaats wordt ingenomen door riesling. Verder zijn aangeplant de rassen muskateller, neuburger, weisser burgunder en chardonnay. Rode rassen als zweigelt en spätburgunder staan er ook, maar hun aandeel van 10% neemt momenteel af.

De bodem van de Wachau heeft ideale eigenschappen voor de productie van topwijnen. De steile terrassen aan de Donau bestaan uit vaak ijzerhoudend verweerd oergesteente met gneiss, graniet en leisteen. Verder naar beneden vindt men afzettingen van löss en leem.

Het klimaat van de Wachau wordt beheerst door oostelijke Pannonische winden en continentale westelijke luchtstromingen. Het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur en de vele microklimaten bevorderen de aromavorming in de druiven.

Door de combinatie van klimaat en terroir hebben de topwijngaarden van de Wachau zich de laatste decennia met grüner veltliner en riesling wijnen een vooraanstaande positie in de wijnwereld veroverd.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Codex Wachau - Oostenrijks protest tegen de verloedering van de wijnindustrie.pdCodex Wachau - Oostenrijks protest tegen de verloedering van de wijnindustrie.pd???150 kB30-11--0001 00:19