NGS reis naar Sicilië in 1995

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS reis naar Sicilië van 20-25 november 1995.

Door Frank Nieuwendijk, Paul Op ten Berg, Giovanni Randazzo,

Alessandro Uva en Henri de Vries.

Sicilië, land van de wijnstok – Inleiding door Lucette Faber

Sicilië is een eiland met een zeer lang en zeer roerig verleden. Het is een land dat door zijn strategische ligging in de Middellandse zee, maar ook door zijn vruchtbare bodem, door generaties volkeren werd begeerd en bezeten. Allen lieten zij hun sporen na - in de receptuur van de gerechten, in de bouwkunst, in de taal en ook, natuurlijk in de wijnbouw.

Het gebruik van wijn gaat terug tot zo'n 1.500 jaar voor Christus, maar de wijnbouw is wat jonger - hoewel ook nog zeer oud. De Grieken importeerden hem in de 7e eeuw voor Christus. Met een relatief korte onderbreking van zo'n 200 jaar, toen de Arabieren het eiland in bezit hadden, is de wijnbouw nooit meer weg geweest. De kwaliteit van de wijn heeft grote hoogten en diepten gekend. Het eerste hoogtepunt was in de Grieks-Romeinse tijd, tot ca. 500 AD.

Het eiland Sicilië was, net als de eilanden in de Egeïsche Zee, beroemd om zijn liquoreuze dessertwijnen. Die liquoreuze wijnen, na de invoering van de alcohol nog

aangevuld met versterkte wijnen als Marsala, zijn de roem van Sicilië, maar drukken de wijnbouw van het land ook een stempel op.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de NGS wijnreis naar Sicilië 1995.pdfVerslag van de NGS wijnreis naar Sicilië 1995.pdf???175 kB30-11--0001 00:19