Adriaan Visser van Tribeca behaalt Advanced Sommelier titel

Marja Brouwer

Adriaan Visser, sommelier bij tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze heeft de titel Advanced Sommelier behaald van The Court of Master Sommeliers. Hij is de derde Nederlander in bezit van deze titel. De andere twee zijn Jan Willem van der Hek en Richelle van Gemert.

Roy Pelgrim, de maître sommelier van Tribeca is maar wat trots op de Advanced Sommelier titel van zijn ‘pupil’ Adriaan Visser. ‘Het hele team van Tribeca is apetrots op Adriaan,’ laat hij weten. Visser werkt sinds het voorjaar van 2019 voor Tribeca, hiervoor was hij al collega van Roy Pelgrim bij Cordial in Oss.
The Court of Masters Sommeliers biedt drie diploma’s aan: sommelier, gevorderd (Advanced) Sommelier en Master Sommelier.
Master Sommelier
De opleiding tot Master Sommelier is de hoogst haalbare opleiding voor sommeliers in de wereld en het wordt als een van de moeilijkste examens ter wereld gezien. Het slagingspercentage ligt rond de 8 procent, sinds 1969 hebben 256 sommeliers wereldwijd deze titel in ontvangst mogen nemen.
In Nederland zijn slechts drie sommeliers in bezit van de titel Advanced Sommelier. Naast Adriaan Visser zijn dat Jan Willem van der Hek en Richelle van Gemert. Van der Hek studeert momenteel voor de titel Master Sommelier.

Nederlandse wijnmaakster lanceert 6 Pinot Noirs uit zes verschillende landen wereldwijd

Marja Brouwer

Het lijkt een onwezenlijke droom, maar wijnliefhebster en genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar Monique Breuer is hard op weg het mogelijk te maken: de productie van zes Pinot Noir wijnen in zes verschillende landen over de hele wereld. Deze exclusieve collectie Serendipity is met recht uniek te noemen. Breuer wordt bij haar project gesteund door Coenecoop Wine Traders, marktleider op het gebied van biologische wijnen.

Een wereldreis voor wijnliefhebbers
Van de eerste Pinot Noir Serendipity zijn inmiddels vijf jaargangen gemaakt in de Hemel-en-aarde-vallei in Zuid-Afrika. De tweede uit de Duitse wijnstreek de Ahr is in productie. Na Zuid-Afrika en Duitsland volgen en Amerika (Oregon), Chili, Nieuw-Zeeland en Frankrijk (Bourgogne). In 2025 moet de collectie compleet zijn. Elke pinot noir wordt gemaakt van dezelfde druif die groeit onder dezelfde zon. Maar die druif groeit op een andere grond en in een ander klimaat. En dat proef je. De Serendipity collectie wordt een soort van wereldreis voor de echte wijnliefhebber. Als de Serendipity collectie af is, sluit Breuer haar wijnassortiment feestelijk af met een champagne die puur bestaat uit de pinot noir druif.

Coenecoop voegt Pinot Noir Serendipity toe aan assortiment
De keuze voor zes verschillende wijnen van dezelfde druif is uniek in de wijnwereld. De meeste wijnassortimenten bestaan uit 6 of 12 verschillende wijnen van verschillende druiven. En juist dat bracht Monique op het idee om het helemaal anders te doen: ‘Ik wilde laten zien hoe een druif van verschillende terroirs anders kan smaken. De pinot noir is een moeilijke druif, maar met de juiste zorg en aandacht kun je er wel een ultiem mooie en elegante wijn van maken. Een uitdaging die ik graag aanga. Niet een keer, maar zes! Ik wil mijn missie volbrengen en zo op mijn manier een legacy achterlaten. Iets waar ik trots op ben én waar andere wijnliefhebbers van kunnen genieten.
Breuer is niet de enige die wat in deze nieuwe aanpak ziet. Onlangs heeft Coenecoop de Pinot Noir Serendipity toegevoegd aan haar assortiment. Richard van der Linden : ‘We vinden het heel bijzonder hoe Monique haar droom verwezenlijkt, en ondersteunen haar daar graag bij. We zien erg uit naar de volgende pinot noir. Als die net zo goed zijn als deze, belooft dat veel goeds!’

Over Pinot Noir Serendipity : Een elegante, lichtvoetige Pinot Noir met veel rood fruit, aardse, gekruide tonen en een iets rokerige touch. De wijn is verkrijgbaar bij diverse wijnspeciaalzaken, wordt geschonken bij verschillende (sterren) restaurants en te koop via de webshop: http://pinotnoirserendipity.com/winkel/.


AOP Monor – een nieuwe appellatie in Hongarije

Marja Brouwer

De Europese Commissie heeft een nieuwe appellation d'origine protégée (AOP) goedgekeurd voor een wijn uit Hongarije. Het gaat om de AOP Monor / Monori, voor wijnen uit het gelijknamige wijngebied rond de stad Monor (ruim 18.000 inwoners) in de omgeving van Pest, midden Hongarije.

De AOP omvat witte wijnen, rode en rosé. De witte wijnen en de rosé zijn levendig en fris met florale aroma’s. De rode zijn fruitig en kruidig. Ze mogen worden geproduceerd van diverse internationale en/of Hongaarse druivenrassen, zoals cabernet franc, kékfrankos, chardonnay en hárslevelű.

Deze streek leent zich goed voor wijnbouw. De temperatuur varieert per seizoen, maar is nooit extreem. De wijnbouw begon hier in de 15e eeuw, toen uitgebreide bosgebieden werden ontgonnen.

De nieuwe AOP is toegevoegd aan de Europese lijst die al ruim 1.755 beschermde herkomstgebieden omvat.

 

Marc Almert uit Duitsland winnaar WK in Antwerpen

Marja Brouwer

Onder het toeziend oog van een publiek van meer dan 1000 belangstellenden en onder groot applaus na een geweldige prestatie, heeft op vrijdag 15 maart j.l.  Marc Almert (Duitsland) het WK voor sommeliers gewonnen.
De 27-jarige Marc Almert is sommelier in Het Baur au Lac Hotel te Zürich in Zwitserland. De jury roemde zijn bijzondere combinatie van precisie en charme.
Het grote voorbeeld van Marc Almert is Serge Dubs.
De twee andere finalisten waren Nina Hojgaard Jensen en Raimonds Tomsons.
De deelnemers aan dit WK hebben een pittige week achter de rug met 66 kandidaten uit 63 landen. Opvallend was het groot aantal jonge deelnemers onder de 30 jaar.

Pagina 1 van 3