2 maart A.S.I. sommelier examen (wereldwijd)

Marja Brouwer

Op 2 maart 2020 zal wederom het A.S.I. sommelier examen (wereldwijd) worden afgenomen.

De locatie is nog niet bekend. Maar sommeliers kunnen zich nu aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: https://asi.info/asi-diploma/

 

24 november: Grand Prix Saint-Hubert in vernieuwde opzet

Marja Brouwer

De blindproefwedstrijd van de lage landen heeft deze 34e editie een prijzengeld ter waarde van € 2.500. Bovendien is er deze keer een voorronde, zondag 24 november in hotel NH Collection Amsterdam Barbizon Palace, en een finale op maandag 13 januari, tijdens Wine Professional 2020.

Bij de Grand Prix Saint-Hubert dienen tien rode wijnen te worden gedetermineerd. De belangrijkste opdracht bestaat uit het bepalen van hun samenstelling en origine, dit laatste gebaseerd op een keuze uit telkens vijf herkomstgebieden. Additionele punten zijn te scoren door het benoemen van de juiste appellatie, het oogstjaar en de producent. De organisatie is in handen van The Wine & Food Association, m.m.v. de Verenigde Vinologen Nederland.

Thema
Elk jaar kiest de organisatie voor een bepaald thema, waarbij typiciteit en herkenbaarheid altijd centraal staan. Regelmatig is er plaats voor minder bekende druivenrassen als de aglianico, bonarda, cornalin, gaglioppo, lledoner pelut, monastrell, piedirosso, touriga nacional of xinomavro, maar meestal is de selectie samengesteld uit wijnen van bekende, herkenbare appellaties en druivenrassen.
Bij de vorige editie was de selectie gebaseerd op finalisten van het Proefschrift Wijnconcours, wat resulteerde in vele zeer hoge scores. Welke bron van inspiratie voor dit jaar is gekozen, blijft (uiteraard) nog even een verrassing. Wel staat vast dat de wijnen allemaal kenmerkend zijn voor hun cépage en terroir en dat extreme exoten niet aanwezig zullen zijn. De Grand Prix Saint-Hubert heeft immers een sportief karakter, waarbij zeer goede scores elk jaar weer aantonen dat winnen weliswaar lastig is, maar alles behalve onmogelijk.

Voor liefhebbers en professionals
Sinds de allereerste editie, in 1982 in Enkhuizen, zijn talloze coryfeeën uit de horeca, wijnhandel en journalistiek deze ultieme uitdaging aangegaan. Maar ook vele onbekende proeftalenten bewezen een plaats in de spotlights te verdienen.

Het plezier van samen proeven
Kennis en kunde zijn een vereiste, maar minstens zo belangrijk zijn enthousiasme, plezier met wederzijds respect en begrip (voor zowel goede als ‘minder goede’ antwoorden) en daarmee een goede samenwerking binnen het team. Ook dit jaar kijken we weer uit naar de deelname van particuliere en professionele liefhebbers, waaronder vinologen, sommeliers, importeurs, detailhandelaren, bloggers en alle andere die deze uitdaging graag aangaan.
Deelnemen
Zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers kunnen zich individueel of per team van 2 of 3 personen inschrijven. Inschrijven is mogelijk tot maandag 11 november, maar wacht niet te lang, want het aantal deelnemers is beperkt! De deelnamekosten bedragen 30 euro per persoon. Gelieve uw inschrijving te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hotel NH Collection Amsterdam Barbizon Palace
Prins Hendrikkade 59-72, 1012 AD Amsterdam
St. Olofskapel

Informatie en aanmeldingsformulier: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adriaan Visser van Tribeca behaalt Advanced Sommelier titel

Marja Brouwer

Adriaan Visser, sommelier bij tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze heeft de titel Advanced Sommelier behaald van The Court of Master Sommeliers. Hij is de derde Nederlander in bezit van deze titel. De andere twee zijn Jan Willem van der Hek en Richelle van Gemert.

Roy Pelgrim, de maître sommelier van Tribeca is maar wat trots op de Advanced Sommelier titel van zijn ‘pupil’ Adriaan Visser. ‘Het hele team van Tribeca is apetrots op Adriaan,’ laat hij weten. Visser werkt sinds het voorjaar van 2019 voor Tribeca, hiervoor was hij al collega van Roy Pelgrim bij Cordial in Oss.
The Court of Masters Sommeliers biedt drie diploma’s aan: sommelier, gevorderd (Advanced) Sommelier en Master Sommelier.
Master Sommelier
De opleiding tot Master Sommelier is de hoogst haalbare opleiding voor sommeliers in de wereld en het wordt als een van de moeilijkste examens ter wereld gezien. Het slagingspercentage ligt rond de 8 procent, sinds 1969 hebben 256 sommeliers wereldwijd deze titel in ontvangst mogen nemen.
In Nederland zijn slechts drie sommeliers in bezit van de titel Advanced Sommelier. Naast Adriaan Visser zijn dat Jan Willem van der Hek en Richelle van Gemert. Van der Hek studeert momenteel voor de titel Master Sommelier.

Zin in een mooi feestje ? ASI bestaat 7&8 oktober 50 jaar

Marja Brouwer

Celebration ASI 50th anniversary

For most people, anniversaries are joyously celebrated with champagne.
Naturally, when you’re the Association de la Sommellerie Internationale, milestone events are cause to celebrate with champagne, but also in Champagne. 
Of course, we are talking about the ASI’s 50th anniversary, which will be commemorated over two days (October 7th & 8th, 2019), first in Reims and then in the area of Épernay.
The ASI was born 50 years ago in the cradle of our profession, in France, in Reims, and it has successfully grown well beyond those borders. Today we are proud of our 55 active national association members, 4 observer and 6 applying observer countries across all continents. This represents a significant number of sommeliers from around the world …
So we invite you to join us for what will surely be one of the greatest gatherings of international sommeliers in history. Come raise your glass with us! And take part in all the activities that are being organized for this unique occasion. We are not 50 years old everyday!

October 7th (Reims) & 8th (Épernay) 2019
You already know ASI was founded in Reims in 1969…
Let’s celebrate the ASI 50th anniversary in Reims and Épernay on October 7th and 8th after the annual ASI General Assembly.
Please don’t hesitate! Register now!
The registration fee* is 250 € per person.
Early bird registration fee is only 200 € per person for people registering until September 15th.
Go ahead and register right now!

https://asi.info/about/the-history-of-asi/asi-50th-anniversary/registration-asi-50th-anniversary/

 

Nederlandse wijnmaakster lanceert 6 Pinot Noirs uit zes verschillende landen wereldwijd

Marja Brouwer

Het lijkt een onwezenlijke droom, maar wijnliefhebster en genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar Monique Breuer is hard op weg het mogelijk te maken: de productie van zes Pinot Noir wijnen in zes verschillende landen over de hele wereld. Deze exclusieve collectie Serendipity is met recht uniek te noemen. Breuer wordt bij haar project gesteund door Coenecoop Wine Traders, marktleider op het gebied van biologische wijnen.

Een wereldreis voor wijnliefhebbers
Van de eerste Pinot Noir Serendipity zijn inmiddels vijf jaargangen gemaakt in de Hemel-en-aarde-vallei in Zuid-Afrika. De tweede uit de Duitse wijnstreek de Ahr is in productie. Na Zuid-Afrika en Duitsland volgen en Amerika (Oregon), Chili, Nieuw-Zeeland en Frankrijk (Bourgogne). In 2025 moet de collectie compleet zijn. Elke pinot noir wordt gemaakt van dezelfde druif die groeit onder dezelfde zon. Maar die druif groeit op een andere grond en in een ander klimaat. En dat proef je. De Serendipity collectie wordt een soort van wereldreis voor de echte wijnliefhebber. Als de Serendipity collectie af is, sluit Breuer haar wijnassortiment feestelijk af met een champagne die puur bestaat uit de pinot noir druif.

Coenecoop voegt Pinot Noir Serendipity toe aan assortiment
De keuze voor zes verschillende wijnen van dezelfde druif is uniek in de wijnwereld. De meeste wijnassortimenten bestaan uit 6 of 12 verschillende wijnen van verschillende druiven. En juist dat bracht Monique op het idee om het helemaal anders te doen: ‘Ik wilde laten zien hoe een druif van verschillende terroirs anders kan smaken. De pinot noir is een moeilijke druif, maar met de juiste zorg en aandacht kun je er wel een ultiem mooie en elegante wijn van maken. Een uitdaging die ik graag aanga. Niet een keer, maar zes! Ik wil mijn missie volbrengen en zo op mijn manier een legacy achterlaten. Iets waar ik trots op ben én waar andere wijnliefhebbers van kunnen genieten.
Breuer is niet de enige die wat in deze nieuwe aanpak ziet. Onlangs heeft Coenecoop de Pinot Noir Serendipity toegevoegd aan haar assortiment. Richard van der Linden : ‘We vinden het heel bijzonder hoe Monique haar droom verwezenlijkt, en ondersteunen haar daar graag bij. We zien erg uit naar de volgende pinot noir. Als die net zo goed zijn als deze, belooft dat veel goeds!’

Over Pinot Noir Serendipity : Een elegante, lichtvoetige Pinot Noir met veel rood fruit, aardse, gekruide tonen en een iets rokerige touch. De wijn is verkrijgbaar bij diverse wijnspeciaalzaken, wordt geschonken bij verschillende (sterren) restaurants en te koop via de webshop: http://pinotnoirserendipity.com/winkel/.


Pagina 1 van 3