Chefs en sommeliers: doe mee met de Côtes du Rhône wijn-spijs wedstrijd!

Marja Brouwer

De Côtes du Rhône zijn benieuwd welke gerechten Nederlandse chefs aan hun klanten voorstellen bij hun wijnen en dagen restaurateurs met een wijn-spijswedstrijd uit.

Wat moet je doen?
Stuur vóór 30 september je favoriete AOC Côtes du Rhône of AOC Côtes du Rhône Villages combinatie (rood, wit of rosé) in:
• korte beschrving van je wijn (naam van de wijn, naam van de producent/uw leverancier, druivenrassen, jaargang en vinificatiemethode)
• uw recept (inclusief ingrediëntenlijst), samen met een foto van het gerecht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een jury - samengesteld uit een sommelier, een journalist en een wijnhandelaar - maakt op basis hiervan een eerste selectie van 20 deelnemers.
Deze 20 finalisten worden uitgenodigd om hun wijn-spijscombinatie te presenteren aan de jury op maandag 22 oktober in kookschool Keizer Culinair in Amsterdam.

Wat kunt je winnen?
1. De twee restaurants met de beste wijn-spijscombinaties winnen een reis van 4 dagen/3 nachten naar de Côtes du Rhône (datum naar keuze behalve juli en augustus).
2. Beide winnende restaurants zullen hun winnende wijn-spijscombinaties aan een groep wijnhandelaren mogen presenteren tijdens een lunch in november.

(zie ook de bijlage)

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Cotes du Rhone juli 2018.pdfCotes du Rhone juli 2018.pdf???3203 kB27-07-2018 11:23

Foto reportage Cava reis

Marja Brouwer

In de fotogallery van deze website staat sinds kort een uitgebreide (300 foto's) fotoreportage van de sommelier reis naar Cava:

https://www.sommeliers.nl/leden/fotogallery

 

Wijnreis naar Chili en Argentinië 26 jan t/m 5 februari 2019

Marja Brouwer

Wijnstudiereis Chili & Argentinië 2019 -once in a lifetime-

Deze reis vindt plaats van zaterdag 26 januari t/m dinsdag 5 februari 2019 onder leiding van Frank Donker (specialist Zuid-Amerika) en Ibert van der Waal MV, beiden docent aan de Wijnacademie in samenwerking met ondergetekende Klazien Vermeer, opleidingsmanager Wijnacademie en eigenaar van De Wijnschool.

Conform afspraken met het bestuur van de Wijnacademie is deze reis geen Wijnacademie activiteit en verloopt de inschrijving via de Wijnschool. Accreditatiepunten zijn toegekend en de wijnstudiereis staat in de nascholingsagenda.

Voor meer informatie en inschrijving zie bijlage of de volgende link: http://www.dewijnschool.nl/project/wijnstudiereis-chili-argentinie/.

In de bijlage vind je het programma van de wijn reis naar Chili en Argentinië begin volgend jaar. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.

  

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand ProgrammaWijnstudiereisChilienArgentinië2019.pdfProgrammaWijnstudiereisChilienArgentinië2019.pdf???664 kB13-07-2018 13:29

Lendl Mijnhijmer wint Trophée Henriot

Marja Brouwer

Zojuist heeft Lendl Mijnhijmer van Restaurant Twenty Seven in Amsterdam op het Leerhotel het Klooster in Amersfoort het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, de Trophée Henriot, gewonnen. Tijdens een groots galadiner waar werd gekookt door verschillende 1-, 2- en 3-sterrenchefs werd dit bekend gemaakt door juryvoorzitter Magda van der Rijst. Sommeliers Adriaan Visser en Richelle van Gemert werden respectievelijk tweede en derde. Lendl Mijnhijmer mag nu twee jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’ voeren. Voor het eerst dit jaar werd ook de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat het onderdeel blindproeven als beste maakte. Deze prijs werd gewonnen door Tristan van Doorn.

Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren broche mocht Lendl Mijnhijmer een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een wijnreis naar Zuid Afrika aangeboden door Wines of South Africa en kreeg hij een glazenpakket van glasfabrikant Riedel. Lendl Mijnhijmer zal naar alle waarschijnlijkheid Nederland vertegenwoordigen op het WK sommeliers 2019 in België.

Op zondagmiddag 13 mei begonnen maar liefst 16 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten en een wijn decanteren. De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst onder andere uit Thérèse Boer van De Librije, Hilary Akers van het Financieele Dagblad en meesterkok Theus de Kok. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.
 
De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waar Jonnie Boer (De Librije***), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**),  Adrian Zarzo (Zarzo*) en Raoul Meuwese (HFSLG*) een zaal van 180 gasten van een geweldige maaltijd voorzagen. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange zag daarbij toe op een zeer verzorgd wijnarrangement.
 
De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Edwin Raben en Heleen Boom. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.