Peter Bruins erelid

Marja Brouwer

Still going strong....

Eén van de oprichters van het NGS, penningmeester vanaf de oprichting Peter Bruins is op maandag 30 mei j.l. tijdens de viering van het 30 jarig bestaan van het NGS tot erelid van de vereniging benoemd.

Hij ontving een waardige oorkonde en zilveren manchetknopen. En vooral een daverend applaus van de vele aanwezigen. Peter bewaakt al vanaf de oprichting van het NGS de schatkist en heeft aangegeven dat hij dit met plezier nog vele jaren blijft doen.

Antwerpen wil wereldkampioenschap voor sommeliers organiseren

Marja Brouwer

De Belgische Sommeliersgilde stelt zich met de stad Antwerpen kandidaat om de zestiende editie van het internationale ‘Concours du Meilleur Sommelier du Monde’ in 2019 te organiseren. De winnaar van dit wereldkampioenschap mag zich drie jaar lang de beste sommelier ter wereld noemen.
Antwerpen heeft als gaststad één geduchte tegenkandidaat: Bordeaux. Op 5 juni zal Antwerpenaar William Wouters, voorzitter van de Belgische sommeliersgilde en voormalig eigenaar van wijnrestaurant Pazzo, de Belgische kandidatuur verdedigen op de algemene vergadering van de Associatie in Belgrado. Diezelfde dag valt ook meteen de beslissing of het Concours in 2019 naar Antwerpen komt.

William Wouters: “Op het Concours verwachten we zo’n 300 professionals van over heel de wereld. Die willen we graag laten kennismaken met onze gastronomie, ons rijke cultureel erfgoed en de passie van de Antwerpenaar. Antwerpen heeft alles om van deze 50ste editie een onvergetelijk evenement te maken.”

Wouters nam zelf twee keer deel aan het Concours en behaalde in 1995 een verdienstelijke vijfde plaats. Vandaag woont hij in Portugal en verbouwt op zijn domein ‘Filipa Pato - William Wouters’ zijn eigen wijn. Hij is ook chef-kok van de Rode Duivels en gaat mee naar het EK in Frankrijk.

Jan-Willem van der Hek winnaar Trophée Henriot, NK sommeliers

Marja Brouwer

Maandag 30 mei 2016 heeft Jan-Willem van der Hek (1987) de titel ‘Beste sommelier van Nederland’, de Trophée Henriot, op het Nederlands Kampioenschap Sommeliers, gehouden op het Koning Willem 1 College in Den Bosch gewonnen.

Ruben Kwakman en Lendl Mijnhijmer werden nummers twee en drie.

(vlnr: Ruben Kwakman, Jan-Willem vd Hek, Lendl Mijnhijmer)

Het NK wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), dit keer als onderdeel van het 30-jarig bestaan van het gilde. Zodoende mag Van der Hek de titel twee jaar lang dragen. Naast de felbegeerde trophée mocht Van der Hek een fles Henriot Champagne in ontvangst nemen en de kostbare iFavine (een apparaat dat wijnen belucht), een pakket Zuid Afrikaanse wijnen van het Wines of South Africa en een fles Terres de la Baume Cabernet Sauvignon van Domaine de la Baume.

Op maandagochtend begonnen maar liefst 17 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten aan een jury waaronder voormalig 3-sterren chef Cees Helder en een wijn decanteren. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd zoals een wijn blind proeven, een luxe wijnarrangement samenstellen (met strikte eisen aan gebied, druif en opbouw) en een wijnkaart analyseren op fouten.

Na intensief juryberaad bracht juryvoorzitter René van Heusden het verlossende woord en wees Jan-Willem van der Hek aan als winnaar.
Ruben Kwakman won in 2014 en zal daarom nog namens Nederland in het EK in Wenen zijn opwachting maken.


 
Jan-Willem van der Hek is een van de zes Nederlandse sommeliers in het bezit van het internationale ASI diploma en werkzaam bij restaurant La Première in Anna Pauwlona. Tevens heeft hij zijn eigen bedrijf Flex4Wines/Cwines en werkt als wijnadviseur voor supermarktketen Lidl. Hij won de trophée Henriot al eerder in 2012, won in 2014 de Castel Cup in Polen en legt komend najaar als eerste Nederlandse kandidaat ’s werelds zwaarste wijnexamen tot Master Sommelier af.

De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Edwin Raben en Heleen Boom. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen. Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Gilde van Sommeliers aansluiten. Het NGS is aangesloten bij het internationale Association de la Sommelerie Interationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, in Nederland de Trophée Henriot geheten. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers.

Mede dankzij de grote inzet van de studenten van het Koning Willem I College kan iedereen terug kijken op een fantastische wedstrijd met aansluitend een prachtig feest.

Young meets old ...

Marja Brouwer

Maandag 30 mei 2016, was weer eens zo’n dag van dubbel feest. In het Koning Willem I College te ’s Hertogen Bosch vierde het Nederlands Gilde van Sommeliers dat 30 jaar geleden een groep enthousiaste destijds jonge sommeliers zich verenigden en samen naar buiten traden om hun passie voor het vak van sommelier te promoten en uit te dragen dat het een speciale plaats in de bedieningsbrigade verdient. Door aandacht te vragen voor dit specialisme kwam er ruimte om zichzelf te ontwikkelen en kennis te vergaren en dit te delen met hun lotgenoten.

And the Best Sommelier in the World competition winnner is…

Marja Brouwer

•Sweden’s Arvid Rosengren named Best Sommelier in the World in Mendoza final
•New York-based Rosengren says it is a victory for ‘hip hop and wine’
•Most competitors spend six years preparing for the event

Arvid Rosengren emerged from a field of 15 semi-finalists to claim the top prize at the best sommelier in the world competition in Mendoza, Argentina, at 1am local time on Wednesday 20 April.

‘It’s a dream’

‘I’m in a dream state,’ the 31-year-old sommelier said after being announced the winner in the black tie event.

Sommelier at a trendy New York restaurant for the last two years, Rosengren breaks the mould of the previous winning sommeliers. ‘At work I wear a buttoned-down shirt and sneakers, we play loud hip hop and drink old wine.’

Six years of preparation

Most competitors have been preparing for at least six years for the tournament, which takes place every three years.

Sleepless nights, thousands of pounds invested in rare bottles, and zero social life are common elements of preparation. Japanese candidate Hiroshi Ishida spent last month living away from his wife and three children, for his final purgatory of preparation.

This year’s competition saw a record 61 candidates enter, and it cost the Argentine Sommelier Association £0.5m to host.

Read more at http://www.decanter.com/wine-news/winner-best-sommelier-in-the-world-competition-299860/#M6ii1L4m4KJKih1H.99

http://www.sommellerie-internationale.com/en/2016/04/22/jon-arvid-rosengren-15th-best-sommelier-of-the-world/