16-10-2023

16 oktober Californië

Beste sommelier,

Wanneer schonk jij voor het laatst een wijn uit Californië? Hoogst waarschijnlijk veel te lang geleden. Hoogste tijd om een van ’s werelds belangrijkste wijngebieden onder de aandacht te brengen.

Maandag 16 oktober organiseren we in samenwerking met California Wines een proeverij met wijnen uit de Central Coast met de focus op Santa Barbara, Monterey en Paso Robles. De proeverij zal gegeven worden door de enige echte Edwin Raben, ons oud-voorzitter, voormalig beste sommelier van Nederland en iemand met een schat aan kennis en ervaring in Californië. Locatie is de nieuwste wijnplek van Den Bosch van gilde-lid Chiel Seuren aan de voet van de Sint-Jan met een mega wijnkaart: Benjamin.

Aanmeldingen via ngs.secr@planet.nl, geef aan of je wel of niet blijft lunchen en vergeet je glazentas niet mee te nemen.

Wat? Proeverij Central Coast Californië

Wanneer? Maandag 16 oktober

Waar? Benjamin, Kerkstraat 77, 5211 KE Den Bosch

Kosten? 40 euro voor de lunch

Paso Robles

Met 16.000ha is het zeker geen kleine regio, onderverdeeld in 11 sub AVA’s. De laatste jaren onstaan hier veel nieuwe, en vaak ook hippe wijnhuizen. In de laatste 10 jaar is het aantal verdrievoudigd van 75 naar meer dan 200 wijnhuizen. Het terroir is zeer divers en krijgt veel invloed van de Pacific die tussen de bergen door zorgt voor een koele windstroom.

Monterey

Monterey County AVA, in het hart van de centrale kust van Californië, ligt net landinwaarts van de diepe “Blue Grand Canyon” – de grootste onderzeese kloof langs de hele kustlijn van Noord-Amerika met zeer koud zeewater. Elke dag waait er een kille oceaanwind de vallei tussen de bergketens Santa Lucia en Gabilan in. Steile hellingen en glooiende heuvels zorgen voor een goede afwatering van de bodems die variëren van leem tot klei en zand. 

Santa Barbara

In deze regio speelt de befaamde film “Sideways” zich af. Deze kuststreek kenmerkt zich door een oost-west orientatie van de bergketens, dit in tegenstelling tot alle andere kustregios, van Alaska tot Kaap Hoorn, waarbij bergen van noord naar zuid lopen. Deze unieke topografie laat mist en koele wind vanuit de Stille Oceaan toe en koelt de wijngaarden in deze toch zeer zonnige regio en zorgt voor ideale groeicondities. De 6000 hectare aan wijndruiven zijn verdeeld over 7 sub-AVAs.