18-02-2025

18 februari Sommeliers Masterclass Oxer Wines

Op dinsdag 18 februari krijgen sommeliers de kans om een unieke masterclass van wijnmaker
Oxer Bastegieta (Oxer Wines) bij te wonen bij NOTK Restaurant in Rotterdam. Oxer is
gevestigd in Rioja Alavesa (Laguardia) waar hij in 2009 zijn eerste wijn maakte en verliefd werd
op de regio en buitengewone wijngaarden.
Vanaf zijn eerste wijn in 2009 geniet Oxer al van nationale en internationale erkenning en blijft
zichzelf overtreffen met nieuwe, onvergetelijke wijnen. Elke cent die hij verdient, wordt namelijk
geïnvesteerd in de aankoop van oude percelen die hij volledig biologisch bewerkt. Inmiddels
heeft hij ook wijngaarden in de heuvels van Kortezubi, nabij de Baskische kust. Hier maakt hij
txakoli’s die gastronomisch, onderscheidend en authentiek zijn.
De bijna 100 jaar oude wijngaarden in La Rioja zijn gelegen in Elvillar, Leza, Navaridas,
Laguardia (Rioja Alavesa), Cárdenas en San Vicente de la Sonsierra (Rioja Alta). Door
regeneratieve landbouw en biologische teelt staat respect voor de natuur centraal. In de kelder
is de aanpak minimaal: de wijnen spreken volledig voor zichzelf en onthullen de essentie van
hun terroir.
Loepzuiver en elegantie ten top
Het resultaat? Unieke en elegante wijnen, geliefd bij fijnproevers en geroemd door critici. De
frisheid, finesse en het verfijnde fruitige karakter onderscheiden hen van de massa. De
prachtige labels met illustraties vol symboliek zijn kenmerkend voor de loepzuivere Oxer wijnen.
Vinificatie gebeurt met gebruikte Franse eik, Oostenrijkse foeders, kruiken van klei uit Padilla en
betonnen eieren. Dit garandeert wijnen die fruitig blijven, zonder overdreven invloeden van
houtgebruik. Op licht zure, klei-leemachtige bodems met kalksteen en mergel, en een perfecte
zonoriëntatie, ontstaan wijnen met diepte en balans.
Programma
10:30 – 11:00: inloop
11:00 – 13:00: masterclass
13:00 – 15:00: lunch
Na de masterclass is er de mogelijkheid om aan te schuiven voor een 3-gangen lunch (€ 75,00 –
inclusief 3 glazen wijn) met collega’s uit het vak. Bij aanmelden graag doorgeven of je hier
gebruik van wenst te maken en of we rekening moeten houden met allergieën of dieetwensen.
Meld je aan door een mail te sturen naar: aanmelden@buro-on-off.nl .
Over NOTK
NOTK is het restaurant van Lukas Wiegman en Thomas Traa. Ze behoeven weinig tot geen
introductie in de wijnwereld en zijn een autoriteit op hun vakgebied. Beiden zijn jarenlang
sommeliers op topniveau geweest in prestigieuze restaurants in binnen- en buitenland. Lukas
behaalde dit jaar de felbegeerde titel ‘Beste Sommelier van Nederland’.
Adres NOTK​
Delistraat 20
3072 ZK Rotterdam