26-05-2024

26 mei NK blindproeven 2024

COUNTING DOWN…
Over minder dan twee weken is het zover!
Het prestigieuze NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2024 gaat
van start op zondagmiddag 26 mei!
THE BEST OF THE BEST
Voor het zesde jaar vindt de jaarlijkse titanenstrijd plaats tussen de beste wijnproevers uit Nederland, zowel gerenommeerde professionals als gelouterde particuliere wijnkenners. Onder hen een Master of Wine, Magisters Vini, voormalige finalisten en winnaars van het NK Blindproeven of andere competities zoals de Grand Prix Saint Hubert of Vinoloog van het Jaar, Weinakademikers, Registervinologen, Gastronomen, WSETdippers, sommeliers, importeurs, detaillisten, wijndocenten, wijnmakers en wijnschrijvers. The best of the best dus, bijna 100 wijnspecialisten die allen Nederlands Kampioen
Blindproeven willen worden. In totaal 20 teams, die via voorrondes of een topklassering vorig jaar, hun recht op deelname aan deze prestigieuze competitie hebben verdiend. De winnaars van dit NK vertegenwoordigen Nederland op het Wereldkampioenschap Blindproeven in Frankrijk, dit jaar op 12
oktober bij Chateau Dauzac te Margaux.
NK BLINDPROEVEN VOLOP IN BEWEGING
Na de lustrum editie van vorig jaar, is de organisatie volop in beweging geweest om ook de versie van dit jaar weer een aantal primeurs te geven!

 • Ten eerste is daar de Perstafel.
  Vier bekende leden van de Nederlandse schrijvende wijnpers nemen hier plaats en proeven mee met de deelnemers.
 • Een andere primeur is de locatie. Voor het eerst in de geschiedenis van het NK vindt dit plaats op landgoed Dijnselburg te Zeist.
 • Ook nieuw is, dat de wijnen uit karaffen geschonken worden en niet uit de (geblindeerde) flessen. Ook dit geheel conform de gang van zaken op het WK.
 • DE WEDSTRIJD
  Na een warm welkom is om 13.00 uur de officiële aftrap van de wedstrijd. De teams moeten hun oordeel vellen over 12 wijnen. Op basis van de geur, kleur en bovenal hun expertise bepaalt elk team uit welk land en streek de wijn komt, van welke druif en oogst deze gemaakt is en ook nog eens wie de producent is! Voor het proeven hebben ze in totaal 2 uur de tijd, slechts 10 minuten per wijn. Dat lijkt een onmogelijke opgave, maar de kennis en ervaring van de deelnemers mag niet worden onderschat. De details van verschillende wijnen worden vaak feilloos herkend en de resultaten zijn niet zelden indrukwekkend! Ook dit jaar worden de wedstrijdformulieren beoordeeld door een doorgewinterde vakjury met Charlotte van Zummeren, Magda van der Rijst en Fred Nijhuis.
  AANVULLEND PROGRAMMA
  Terwijl de jury haar werk doet, genieten de deelnemers van een doorlopend programma waar diverse partners van het NK de smaakpapillen en de wijninteresse van de deelnemers verwennen. Om half zes begint de ​ prijsuitreiking en een half uur later weten we wie nummer 1, 2 en 3 zijn en wie ons land zal vertegenwoordigen op het WK.

  Nijhuis Consultancy & Services
  Wilhelminastraat 22
  4176 BN Tuil
  fred@fred-nijhuis.nl
  tel. +316 411 65 702
  www.fred-nijhuis.nl