De ontdekking uit Portugal

by Marja Brouwer

Al vele jaren behoort Portugal tot mijn meest favoriete wijnlanden. Met z’n unieke druivensoorten en terroirs heeft dit land veel te bieden en te ontdekken. Mijn gasten zijn vaak zeer positief verrast over de pareltjes uit dit land. Met vaak uitgesproken zuren en unieke smaken zijn het gastronomische wijnen pur sang. Gelukkig zie ik Portugal tegenwoordig steeds vaker op de wijnkaart verschijnen.
Onlangs kwam er een nieuwe vondst uit dit land op mijn pad. De wijn werd geïntroduceerd op de13e editie van het Nederlands Wine & Food Festival in Amsterdam.
Wijnhoeve Matton, Portugal specialist pur sang, had iets unieks in zijn portfolio gekregen.
Een witte wijn van jampal, een druivenras waarvan men dacht dat het uitgestorven was. Manz Wines is de enige producent in de wereld die met succes wijn maakt van dit druivenras. Hoe uniek wil je het hebben!
De wijngaarden voor deze Dona Fatima liggen aan de rand van het dorpje Cheleiros, 90 km ten noorden van Lissabon. De wijn wordt dan ook gebotteld als VR Lisboa. De bodem bestaat uit klei en kalksteen met wat vulkanische invloed. De wijn krijgt 6 maanden houtlagering (80% nieuw Frans eiken en 20% Amerikaans eiken).
De wijn is heel zuiver en heeft tonen van steenfruit, citrus en wat licht tropisch fruit, een medium plus zuurgraad maar ook iets filmends in de mond. Wat opvalt, is een duidelijke ziltheid en mineraliteit. Het is een echte gastronomische wijn, die baat heeft bij wat extra zuurstof. Zelf schenk ik hem graag bij coquilles (met vet spek en bisque), maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. In de laatste Proefschrift (nr. 3, jaargang 26) staat een artikel over deze wijn.
Via dit stukje hoop ik Portugal weer eens onder de aandacht gebracht te hebben. Ga eens op ontdekking zou ik zeggen!
De Dona Fatima, Manz Wines, VR Lisboa is verkrijgbaar bij Wijnhoeve Matton.

Arnold Pater
Sommelier van Kasteel Montfoort