Artikel van Jancis Robinson over UK wijn

Artikel van Jancis Robinson

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand UKwijnJancisRobinson.pdfUKwijnJancisRobinson.pdf???984 kB11-11-2019 10:40

12 december 2019 workhop Sherry door Karel de Graaf

De hoogtijdagen van de Sherry-verkopen liggen al weer vele jaren achter ons. Ons land nam in de jaren 70 en 80 na het Verenigd Koninkrijk de tweede plaats in voor de Sherry-exporten. Er is veel gebeurd in de afgelopen jaren. Het beplante oppervlak in het Sherry-gebied is nogal gedecimeerd en de exporten zijn aanzienlijk gedaald.
Wat hebben we ervoor teruggekregen? Een aanzienlijk hogere kwaliteit Sherry’s die uitstekend inzetbaar is bij gerechten uit diverse keukens, vooral ook de Aziatische.
In oktober 2017 is Karel met wat wijnhandelaren op leeftijd, die in de jaren 70 en 80 grote plassen Sherry importeerden, naar het Sherry-gebied geweest en ze keken werkelijk hun ogen uit. Ze hadden niet verwacht zoveel kwaliteit tegen te komen.
Maar helaas is er niet in Nederland, zoals b.v. wel in het Verenigd Koninkrijk, een nieuwe generatie consumenten aangeboord en de bedoeling is dat dat alsnog gaat gebeuren.
Bourgogne-specialist Karel de Graaf is niet alleen een groot liefhebber van Sherry (‘nieuwe naam’: Vinos de Jerez) maar ook een groot kenner. Al op vrij jonge leeftijd maakte hij via zijn ouders kennis met Sherry en is dit prachtige product altijd met grote aandacht blijven volgen. Niet alleen in Nederland maar ook in het productiegebied, waar hij al jaren kind aan huis is en waar hij ontdekte dat Sherry in Spanje een veel jeugdiger imago geniet dan in Nederland. Bovendien is hij agent voor twee vooraanstaande Sherry-bodegas. Om zijn kennis verder te verdiepen volgde hij in 2005 bij het Consejo Regulador (in Jerez de la Frontera) een cursus tot officiële sherry-docent: formador homologado del Vino de Jerez.

Op donderdag 12 december geeft Karel in samenwerking met het Wijninstituut een Sherry-workshop in de Hogere Hotelschool in Amsterdam. Hij gaat dan nader in op zaken die Sherry tot zo’n uniek product maken. Denk aan de eigenschappen van de druivenrassen, klimaat en bodemtypen  versterking, biologische en oxidatieve rijping, de samenstelling en werking van de flor, de laag gistcellen die op de wijn drijft en zijn  bijzondere invloed op de kwaliteit van de wijn. Maar denk ook aan het systeem van criaderas en soleras en wijn-spijs combinaties.
Uiteraard worden er ook diverse typen Sherry geproefd: van kurkdroog tot mierzoet. Deze workshop is een unieke kans voor professionals als wijnhandelaren en sommeliers om te ontdekken wat voor een veelzijdig product Sherry is. Last but not least: Sherry is nog steeds een ondergewaardeerd product en daardoor nog zeer aantrekkelijk geprijsd. Zeer aanbevolen. 
Aanmelding bij Claire Lemmens van Het Wijninstituut of op hun website:

https://www.wijninstituut.nl/aanbod/workshop/masterclass-sherry-s

Karel de Graaf

 


  

WSET Wine Game

The official Wine & Spirit Education Trust game app.

Ben je een wijnliefhebber en je wilt je wijnkennis testen dan is dit een leuke app. 

Je hoeft alleen maar je scherm aan te raken waar jij denkt dat de wijn geplaatst moet worden. Zoom dan in en laat los om je keuze te bevestigen.

Ga naar

https://itunes.apple.com/nl/app/wset-wine-game/id524998189?mt=8