Masterclass Domaine La Baume

by Paul Op ten Berg

Impressie van de Masterclass door Ashley Huntington van Domaine La Baume

over bottelingen van La Baume met Stelvin schroefdop.

Deze lezing met proeverij werd gehouden op 14 april 2003 in Château St. Gerlach te Valkenburg in het kader van Limburgia Gastronomica.

Door Paul Op ten Berg.

Domaine La Baume vinden we in Servian bij Béziers, in het hart van de Languedoc-Roussillon streek. De invloed van de Australische eigenaar BRL Hardy is nu ook te merken in het op onconventionele wijze toepassen van de Stelvin Cap, een schroefdopsluiting voor wijnflessen.

Deze aluminium schroefdop heeft van binnen een soort kussen van polyethyleen en is 100 % inert.

De dop garandeert een lekvrije opslag, ook bij liggende flessen. Maar rechtop bewaren kan met deze flessen natuurlijk ook: er is geen kurk meer die vochtig moet blijven.

In Australië heeft men al 30 jaar ervaring met deze schroefdoppen. La Baume is de eerste producent die dit nu met Franse kwaliteitswijnen durft te doen. Men heeft lang geaarzeld, omdat de Europese consument een schroefdop associeerde met 'goedkope wijn'. Vanaf de oogst 2002 worden de volgende wijnen van La Baume met Stelvin op de markt gebracht, ook in Nederland:

  • La Baume Sauvignon Blanc
  • La Baume Viognier
  • La Baume Rosé

En dat bleek wel degelijk zinvol. Tijdens de proeverij werd duidelijk aangetoond dat deze afsluiting voor wijnen met een looptijd tot 12 maanden verreweg de voorkeur verdient boven de traditionele kurk. Deze laatste methode levert immers vaak flesvariatie op en jammer genoeg te veel muffe wijnen met een 'kurk' smaak, veelal veroorzaakt door TCA (2,4,6-trichlooranisol).

De Stelvin Cap dient echter alleen te worden gebruikt om jong fruit en jonge aroma's fris te houden.

Stelvin voorkomt dat deze wijnen een te sterk verouderingsproces ondergaan door contact met zuurstof. Alleen de zuurstof die onder de schroefdop zit, zorgt voor rijping van de wijn, niet de buitenlucht. Sommige wijnproducenten gebruiken Stelvin ook voor rode wijnen. Nadelig is dit niet, maar La Baume bottelt haar rode bewaarwijnen nog steeds met traditionele kurken.