Nieuw-Zeelandse Wijnbeurs

by Paul Op ten Berg

Verslag van de Nieuw-Zeelandse Wijnbeurs, gehouden op woensdag 14 mei 2003 in het Westin Hotel te Rotterdam en georganiseerd door New Zealand Wine www.nzwine.com

door Paul Op ten Berg

Wijn uit Nieuw-Zeeland is booming. En de export is bezig explosief te stijgen. Maar geldt deze stijging ook voor de kwaliteit van de wijnen? In 2002 hebben 1000 Nieuw-Zeelandse wijnproducenten zich verenigd in de organisatie New Zealand Winegrowers. Werd vroeger nauwelijks promotie gemaakt - in april 1994 proefde het N.G.S. een twintigtal Cabernet Sauvignon wijnen uit Nieuw-Zeeland, waarvoor een half jaar voorbereiding via Engeland en heel veel gesmeek om proefflessen nodig was - nu is er blijkbaar voldoende budget en animo om circa 80 wijnen van 20 producenten te presenteren op een heuse wijnbeurs in een luxe hotel. Ook de productie is enorm aan het stijgen, in 5 jaar tijd van 46 naar 89 miljoen liter. Deskundigen voorspellen dat de export in no time bijna zal verdrievoudigen: van 23 miljoen liter nu naar 60 miljoen liter in 2006. Nederland is nog geen grote afnemer, maar Nieuw-Zeeland wil het Nederlandse aandeel de komende 4 jaar verdubbelen. Groot-Brittannië neemt 52 % van alle geëxporteerde Nieuw-Zeelandse wijnen af en de VS en Australië elk 16 %.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Proefverslag Nieuw Zeelandse wijnen d.d. 14-05-2003.pdfProefverslag Nieuw Zeelandse wijnen d.d. 14-05-2003.pdf???128 kB30-11--0001 00:19