Roussillon proeverij 2003

by Paul Op ten Berg

Verslag van de Roussillon proeverij, gehouden op 16 juni 2003 in Restaurant Savelberg te Voorburg.

Door Yvo Couprie (proefverslag) en Take-Jan Bloemhof (verslag lunch.)

Algemene gegevens Roussillon:

Wat in de inleiding van Gert Crum duidelijk werd, is dat deze streek nog steeds problemen heeft met haar identiteit. Ondanks het goede werk wat daar al jaren wordt verricht door enkele domaines, wordt dit gebied nog steeds gedomineerd door de vele coöperaties met hun dunne, vaak wat schrale wijnen. Nog steeds bestaat 95% van de in dit gebied geproduceerde tafelwijn uit eenvoudige wijnen voor de onderkant van de markt. De gemiddelde consument associeert de Roussillon dan ook nog niet met goede of soms zelf uitstekende wijnen. Verder speelt de productie van VDN nog steeds een rol van betekenis, al wordt dit door de ontwikkelingen in de markt elk jaar minder (nu 500.000 hectoliter.)

De proeverij stond uiteraard niet in het teken van deze “supermarkt” wijnen, maar richtte zich voornamelijk op de individuele producenten die kwaliteit belangrijker vinden dan kwantiteit. Wijnboeren die “ luisteren” naar de diverse terroirs die de streek rijk is en die de opbrengsten per hectare, net als andere kwaliteits “boeren”, goed in de gaten houden. Wijnen die wellicht een plaats kunnen innemen in de Nederlandse gastronomie. De terroirs lopen sterk uiteen: van kiezel, zwarte leisteen en kalkplateaus tot schistes. Het klimaat is er zoals bekend warm met veel zonuren en weinig neerslag. Uiteraard zijn ook hier enkele microklimaten te vinden waar het relatief koel is.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Proefverslag Roussillon.pdfProefverslag Roussillon.pdf???91 kB30-11--0001 00:19