Presentatie Grosses Gewächs in Cordial

by Paul Op ten Berg

Verslag van de NGS proeverij van Grosses Gewächs wijnen, gehouden in Restaurant Cordial te Oss op 16 november 2009.

Door Paul Op ten Berg

Tijdens de jaarlijkse wijnpresentatie te Wiesbaden door de VDP, de vereniging van Duitse predicaatswijn producenten, werd door de NGS leden René Persoon, Noël Vanwittenbergh en Edger Groeneveld, uit 325 wijnen een selectie van 26 wijnen samengesteld om aan de andere leden te laten proeven. In samenwerking met Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn en Alexia Putze van VDP werd niemand minder dan Joel. B. Payne bereid gevonden om de presentatie te verzorgen.

VDP

Het Verband Deutscher Prädikatsweingüter werd in 1910 opgericht als de Vereniging van Duitse “Naturweinversteigerer”, wijngoederen die “natuurlijke” (niet gechaptaliseerde) wijnen produceerden en deze via het principe van veiling verkochten. In 1991 telde de VDP 161 leden, sindsdien zijn er 98 bijgekomen en hebben zich 65 teruggetrokken, waardoor we momenteel 198 leden tellen in alle 13 Duitse wijnstreken.

Joel B. Payne

Doelstellingen

· Het bewaren van het cultuurrijke erfgoed van de Duitse wijnbouw;

· Het voortdurend aanmoedigen van leden om de hoogste kwaliteitsstandaard te bereiken;

· Het gebruik van natuurvriendelijke wijnbouwmethodes.

Marktbetekenis

· De VDP wijngoederen cultiveren ca. 4.000 ha, ofwel 4% van het totale oppervlak aan Duitse wijngaarden;

· De leden oogsten gezamenlijk ongeveer 2% van de totale Duitse wijnoogst;

· De VDP vertegenwoordigt 8% van de totale verkoop aan Duitse wijn;

· Het gezamenlijk verkoopvolume bedraagt circa 220 miljoen Euro (± 30 miljoen flessen, gemiddeld per fles € 7,33);

· 54% van het VDP wijngaardareaal is beplant met riesling (2.050 ha); dit vertegenwoordigt 10% van de totale Duitse riesling aanplant en 6,5% van de wereldwijde riesling aanplant.

Filosofie

Op de capsule van elke VDP fles staat een gestileerde adelaar met druiven als symbool voor:

· Ecologisch verantwoorde wijnbouw en vinificatiemethodes;

· Wijnen die uitsluitend gemaakt zijn via traditionele wijnbereiding;

· Regelmatige inspectie van de wijngoederen;

· Wijnkeuringen om de kwaliteit te garanderen.

Ontwikkeling

· Honderd jaar geleden waren Duitse wijnen internationaal zeer gewild. Ze werden in een adem genoemd met grote Bordeaux en Bourgogne wijnen en het waren de duurste wijnen op wijnkaarten van tophotels en -restaurants.

· In 1971 luidde een nieuwe Duitse wijnwet een vervalperiode in. Wijngaardpercelen verloren hun betekenis en er kwam een onduidelijk systeem van Grosslagen en Einzellagen, geen van beide een garantie voor kwaliteit. Integendeel, de kwaliteit van een wijn werd voortaan bepaald door de zoetheidsgraad, uitgedrukt in Öchsle. En tot overmaat van ramp werd het gebruik van Süssreserve toegestaan, waardoor monotone zoete wijnen ontstonden. Droge kwaliteitswijnen van klasse werden steeds minder geproduceerd. Duitse wijnen kregen het image van zoet & goedkoop.

· In 1984 zorgde de VDP voor een herstel van de waardering voor terroir, door de vroeger beroemde namen van wijngaarden terug te halen. Tegelijk keerden de unieke droge wijnen terug met hun bijzondere kwaliteit.

· In 2001 creëerde de VDP de Wijnpyramide, een nieuwe indeling. Hierbij vormen de Gutsweine de basiscategorie. Daarboven staat de premium categorie ‘Klassifizierte Lage / Ortswein / Terroirwein. De top van de piramide tenslotte wordt gevormd door de super premium wijnen, de categorie Erste Lage , die wordt onderverdeeld in Grosses Gewächs (droog) en Spätlese / Auslese / Beerenauslese / Trockenbeerenauslese (zoet). Deze wijnpyramide werd in 2003 in alle wijnstreken aanvaard.

· In dezelfde periode pakte de Duitse wijnsector de onduidelijke etikettering aan, die internationaal veel ongenoegen ontmoette. Voor harmonieuze droge wijnen werden voortaan gebruikt de termen Classic (basiswijnen) en Selection (premium wijnen). De aanduidingen Spätlese en zoeter worden sindsdien alleen nog maar gebruikt voor fruitrijke wijnen met restsuiker.

Per saldo: Erste Lage en Grosses Gewächs

De Duitsers wilden naar een eenvoudiger wijnwet, maar het resultaat is alleen maar ingewikkelder geworden.

· De grote wijnen van Duitsland zijn voortaan herkenbaar aan de vermelding van het symbool voor Erste Lage

· De grote droge wijnen dragen de naam van de wijngaard, gevolgd door , het druivenras en Grosses Gewächs (uitsluitend in de deelstaat Hessen is de benaming Erstes Gewächs officieel erkend)

· De grote zoete wijnen dragen de naam van de wijngaard, gevolgd door , het druivenras en Spätlese, Auslese, Beerenauslese of Trockenbeerenauslese.

Kijk voor verdere details, ook over de onderliggende categorieën van de wijnpyramide, op www.vdp.de en op www.duitsewijn.nl/icc/Internet-NL/nav/c48/c48107f8-cfe3-a811-087a-6bd0926daeec&_ic_uCon=f4d60e89-c6fa-9911-3851-20510eb3dd2e .

Stijlverandering

Vroeger was het merendeel van de Duitse wijnen droog. Maar door de verandering van het klimaat ontwikkelen de druiven steeds meer suiker. Hierdoor ontstaat geleidelijk aan een verschuiving naar steeds zoetere wijnen. De lichte, speelse wijnen voor elke dag, droog of halfzoet, raken daardoor helaas steeds meer in de minderheid. In de Pfalz is het al bijna te warm, in Rheinhessen valt het nog mee. Verder is het nu nog zo dat de stijl van de wijnmaker meer impact geeft aan de wijn dan het terroir, maar ook dat is aan het veranderen.

Nederland aan de Duitse wijn

Duitse wijn kan de Nederlander steeds meer bekoren. Vorig jaar werd er ruim 71 miljoen liter uit Duitsland geïmporteerd tegen bijna 63 miljoen een jaar eerder. Sinds de eeuwwisseling is de import zelfs verdrievoudigd. Duitse wijn is inmiddels met een marktaandeel van 18 procent de nummer twee in Nederland, na Frankrijk maar ruim voor Spanje en Italië. Dit succes is vooral te danken aan de eigenschappen van de goede middenklasse wijnen. Ze zijn fijn, elegant, niet te duur en ze passen goed bij de fijne keuken zonder te dominant te zijn. Volgens Alain Jacobs speelt het NGS hierbij in Nederland een belangrijke rol, omdat onze vereniging al jaren zeer positief staat tegenover Duitse wijnen en er regelmatig aandacht aan besteedt.

Wijnproducenten

De proeverij werd behalve door Joel B. Payne opgeluisterd door de aanwezigheid van een viertal wijnproducenten (zie onderaan dit verslag), die een toelichting gaven op hun wijnen tijdens proeverij en lunch.

Macel von den Benken van Weingut Schloss Schönborn, Rheingau

Monika Schmid van Weingut Reichsrat von Buhl, Pfalz

Tom Benns van Weingut Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz

Alexander Stodden van Weigut Jean Stodden, Ahr

De proeverij

Op de proeftafel stonden 26 droge topwijnen, wit en rood, uit diverse wijnstreken, allemaal van de categorie Grosses Gewächs. De witte wijnen waren van het oogstjaar 2008 en de rode van 2007. Veel van deze wijnen zijn op hun best als ze 4 tot 7 jaar oud zijn. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex BTW.

Flight 1 – Silvaner

***+ STEIN Silvaner Grosses Gewächs

Juliusspital, Würzburg, Franken www.juliusspital.de

Importeur: Wijnkoperij Wielinga

Silvaner was tot 1963 de meest aangeplante druif van Duitsland, maar staat nu op de 5e of 6e plaats. Open, onstuimige geur van fijne voorjaarsbloesem met levendige minerale accenten en speels wit fruit. De smaak zet in met een zoetje, vervolgens rijp fruit, wit, geel en citrus met zilte tonen. Filigraan en elegant, goede zuren.

****- LUMP Silvaner Grosses Gewächs 2008

Horst Sauer, Franken www.weingut-horst-sauer.de

Importeur: Wijnkoperij Henri Bloem

De neus is meer ingetogen, maar wel dieper, voller en meer tropisch. De smaak heeft niet dat zoetje van de vorige wijn, maar wel sappigheid en complexiteit, met o.a. pijnboompitten en groente. Zilt en vet van de rijping op de lie, veel potentie om te ouderen. Fraaie zuurbalans, zeer veel lengte.

Joel Payne en René Persoon overleggen

Flight 2 – Weisser Burgunder

*** MANDELBERG Weisser Burgunder Grosses Gewächs 2008

Bergdolt-St. Lamprecht, Pfalz www.weingut-bergdolt.de

Importeur: Neerlands Wijnhuis

Ingetogen geur, krachtig, mineraal, citrus. Rechtlijnige, vrij brede smaak van zuiver fruit, mineralen en stevige zuren. In de lange finale is naast zilte van de mineralen ook alcohol merkbaar aanwezig. Eetwijn.

***(*) IM SONNENSCHEIN Weisser Burgunder Grosses Gewächs 2008

Ökonomierat Rebholz, Pfalz www.oekonomierat-rebholz.de

Importeurs: Heisterkamp, Invivé, Neerlands Wijnhuis

Deze wijn werd in Duitsland verkozen tot beste Weisser Burgunder van het jaar. Open geur, aromatisch. Speelse, sappige, elegante smaak, zonder alcoholdominantie. Enige complexiteit, prima balans van fruit met zuren en mineralen. Opvallend goed verteerbaar.

Roy Pelgrim en zijn équipe proeven mee

Flight 3 – Riesling

****+ TREPPCHEN Riesling Grosses Gewächs 2008

Dr. Loosen, MOSEL-Saar-Ruwer www.drloosen.com

Importeur: Résidence Wijnen

Zeer steile wijngaard met grijze leisteen en verweerd gesteente. In de minerale geur volop verfijning. De smaak overtuigt direct door een compleet geheel van perzik, terroir en zurenspel, dat naadloos overgaat in de zeer lange finale. Echte klasse, elegant, speels en loepzuiver!

***(*) HAHN Riesling Grosses Gewächs 2008

Toni Jost – Hahnenhof, Mittelrhein www.tonijost.de

Importeur: Van Houten

In de neus iets rokerigs, sinaasappelschil, subtiele kruiden en honing (botritis?). Zilte, minerale, brede smaak met honing en kruidigheden. In de pittige, zilte finale naast abrikozen en sinasschil ook hooi en stro. Vrij krachtige, brede eetwijn.

*** ALTENBERG Riesling Grosses Gewächs 2008

Ellwanger, Württemberg www.weingut-ellwanger.de

Importeur: Wijnhuis D’n Afdronk

Zoetige, florale geur van amandelspijs, stuivend en expressief. De smaak zet ook in met een zoetje, waarbij de zuren wat apart staan en iets tenderen naar vluchtig. Vrij lange finale. Wat grover en minder goed in balans dan vorige wijnen, een tikje simpel en nu al op dronk.

Flight 4 – Riesling (vervolg)

****+ KIRCHENSTÜCK Riesling Erstes Gewächs 2008

Künstler, Rheingau www.weingut-Kuenstler.de

Importeur: Duijnhoven Wijnen, Trier (Duitsland)

De Rheingau is in verhouding slechts een klein wijngebied, maar heeft als voordeel dat het in één deelstaat ligt (Hessen), met één wijnwet. Joel Payne: ‘in de Rheingau zijn de droge wijnen op hun best’. De zeer evenwichtige, ingetogen geur presenteert direct klasse met verfijning en complexiteit. In de smaak bijzonder elegant fruit van grapefruit, perzik en abrikoos, hecht verweven met sappige zuren. Het feest gaat lang zo door in de finale. Gunter Künstler is weer helemaal terug. Superbe!

****+ GRÄFENBERG Riesling Erstes Gewächs 2008

Robert Weil, Rheingau www.weingut-robert-weil.com

Importeurs: De Weinschenker, Invivé

De wijngaard ligt op een hoog plateau met bossen erachter. De wijn ervan werd vroeger niet zo gewaardeerd. Krachtige, complexe geur met geroosterd brood, witte perzik en tropisch fruit, jodium en vissige tonen. Krachtige, warme smaak met bitters van de schillen (tannines) en de bodem. Enorme lengte. Complexe krachtpatser met klassieke stijl.

Flight 5 – Riesling (vervolg)

**** MARCOBRUNN Riesling Erstes Gewächs 2008

Schloss Schönborn, Rheingau www.schoenborn.de

Importeur: Neerlands Wijnhuis

Gesloten qua geur. Zeer mineraal en complex. Witte perzik, mandarijn en abrikoos. De compacte smaak ontwikkelt zich in de mond, droog, krachtig en breed. Veel lengte met elegantie en spel. Zeer complete wijn van deze beroemde wijngaard.

***(*) SCHLOSS JOHANNISBERGER Riesling Erstes Gewächs 2008

Weinbaudomäne Schloss Johannisberg, Rheingau

www.schloss-johannisberg.de

Importeurs: De Weinschenker, Van Houten

Aromatische geur, geparfumeerd, krachtig en open, met o.a. sinasschil en bloesem. Hoge zuurgraad in de inzet, strak, mineraal en elegant. Opvallend goede lengte, waarin de wijn zich meer ontplooit. Mist toch iets complexiteit.

Flight 6 – Riesling (vervolg)

****- BURGBERG Riesling Grosses Gewächs 2008

Schlossgut Diel, Nahe www.schlossgut-diel.com

Importeurs: Invivé, Neerlands Wijnhuis

De Nahe heeft lang nodig gehad om bekendheid te krijgen als wijngebied. Weingut Dönnhoff heeft als eerste de streek op de kaart gezet. De Nahe wijnen zijn heel anders dan die van de andere Rijngebieden. Ze zijn filigraan en meer vergelijkbaar met die van de Moezel. De krachtige neus is rokerig met perzik, mandarijn, grapefruit en vuursteen. Met beluchting komt speels fruit van witte perzik en citrus los, eigenlijk wat vroeg voor zo’n jonge wijn. Eerder elegant dan dynamisch. Zilte mineralen kenmerken de lange finale.

***(*) HALENBERG Riesling Grosses Gewächs 2008

Emrich-Schönleber, Nahe www.emrich-schoenleber.com

Importeurs: Grijpskerk Im- Export, Wijnhaven Wijnimport, Hosman Frères

Ingetogen geur, strak, verfijnd en zuiver. Weelderige, open smaak met meloen, appel en grapefruit. Vrij stevig in de niet al te lange finale, met flinke zuren en bitters. Mist wat charme en complexiteit.

**** FELSENECK Riesling Grosses Gewächs 2008

Schäfer-Fröhlich, Nahe www.weingut-schaefer-froehlich.de

Importeur: RieslingPartners&Co

Deze wijn is vergist met wilde gisten (Spontanvergärung), waarvan Schäfer-Fröhlich een van de grote voorvechters is. De wijnen zijn in hun jeugd een raadsel en veranderen vaak. De geur is reductief en heeft veel lucht nodig om de complexe tonen los te maken, bloemig en typisch riesling. In de smaak is alles direct aanwezig, concentratie, rijkdom zonder vet, filigraan. Reine claude, abrikoos, ananas, peer. Stevige eetwijn, de beste van de serie.

Flight 7 – Riesling (vervolg)

****+ KIRCHSPIEL Riesling Grosses Gewächs 2008

Keller, Rheinhessen www.weingut-keller.de

Importeur: Rieslinghuis

Rijping op grote foeders. De neus is – zoals dat hoort - gesloten en dat blijft zo. Complexe, droge, sappige smaak met krachtige mineralen en o.a. mandarijn, citrus en honing. Spannend glas, krachtig en droog. Zeer herkenbaar als Rheinhessen. Een van de topwijnen van de proeverij.

**** BRUNNENHÄUSCHEN Riesling Grosses Gewächs 2008

Wittmann, Rheinhessen www.wittmannweingut.com

Importeurs: Rieslinghuis, Wine Companions

Krachtige, expressieve, open geur met charme. De smaak biedt naast het pure fruit ook specerijen en honing. Eerder elegant dan stevig en complex, toegankelijke wijn. Wordt wel steeds breder van smaak.

***(*) MAUERBERG ‘DAS GOLDENE LOCH’ Riesling Grosses Gewächs 2008

Schloss Neuweier, Baden www.weingut-schloss-neuweier.de

Geen importeur.

Deze wijngaard lag vroeger aan de Rijn, die nu een andere weg volgt, en doet denken aan de ‘Roter Hang’ in Rheinhessen. Vluchtige geur van wit fruit en bloemen, met krachtig mineraal karakter. Hoge zuurgraad, zilt van de mineralen, lychee. De wijn blijft slank in de compacte, iets korte finale.

Flight 8 – Riesling (vervolg)

****- PECHSTEIN Riesling Grosses Gewächs 2008

Reichsrat von Buhl, Pfalz www.reichsrat-von-buhl.de

Importeur: Les Généreux

In deze wijnstreek is Kirchenstück in feite de topwijngaard, maar levert in sommige jaren wijnen op die wat teveel van het goede bieden. Pechstein is Duits voor peksteen, een natuurlijk, glasachtig vulkanisch gesteente dat ontstaat wanneer lava zeer snel afkoelt. De kleur van de steen varieert van bruin, rood of groen tot – in dit geval - diepzwart. Elegante, tamelijk gesloten geur van perzik , specerijen en lavas. De smaak daarentegen is krachtig en vrij homogeen, met hoge, krachtige zuren. Lange, stevige finale, compact en mineraal.

****+ LANGENMORGEN Riesling Grosses Gewächs 2008

A. Christmann, Pfalz www.weingut-christmann.de

Importeur: Imperial Wijnkoperij

Bijzondere, zeer aromatische en open neus met o.a. thee, lindenbloesem en perzik. Zeer geschakeerd ook qua smaak, met sappige rijpe peer, kruiden en bloemen. Fraaie elegantie, lange sappige finale ondersteund door minerale bitters. Vitale, spannende wijn.

Flight 9 – Riesling (vervolg)

****+ BÜRGERGARTEN ‘BREUMEL IN DEN MAUERN’ Riesling Grosses Gewächs 2008

Müller-Catoir, Pfalz www.mueller-catoir.de

Importeur: Imperial Wijnkoperij

Fijne, speelse geur met een licht zoetimpressie. Veel vulling in de milde smaak, met heerlijke balans en veel spanning. Immense lengte, waarbij de elegantie goed is verpakt. Ongewone stijl voor de Pfalz.

****+ PECHSTEIN Riesling Grosses Gewächs 2008

Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz www.buerklin-wolf.de

Importeur: Goessens Wijnen

Biodynamische wijnbouw (de keldermeester was in het begin sceptisch, maar is nu helemaal overtuigd) met certificaat. Ingetogen geur, krachtig en compact. Opulente, barokke smaak met krachtig extract. Breedte, elegantie en kruidigheid zijn tegelijk aanwezig. Hoge zuurgraad en heerlijk bitter geven spanning in de finale. Geconcentreerde eetwijn.

Flight 10 – Spätburgunder

****- CENTGRAFENBERG Spätburgunder Grosses Gewächs 2007

Rudolf Fürst, Franken www.weingut-rudolf-fuerst.de

Importeur: Imperial Wijnkoperij

Al iets verkleurd, voor Fürst ongewoon. De neus is open, maar vertoont ook al wat evolutie. Rokerig, elegant, specerijen en wild. De geur toont iets meer van de "Duitse" dan van de "Franse" stijl, anders dan verwacht. Eerste impressie is een wat lichte wijn, maar dat blijkt onjuist. In het 2e gedeelte van de smaak wordt de concentratie toenemend merkbaar, wat ook blijkt uit de lengte van de

afdronk. Vlezig, stevig en kruidig. Wat dominantie van het hout. Per saldo geen wijn om lang te bewaren. Komt niet mee met zijn reputatie.

****+ HERRENBERG Spätburgunder Grosses Gewächs 2007

Jean Stodden, Ahr www.stodden.de

Importeurs: RieslingPartners&Co

Van een verweerde leisteenbodem. Elegante, Frans getypeerde pinot noir met attractief open boeket maar ook een fors aandeel nieuw hout, op de grens van acceptabel. Licht, speels en fijn. Rijp zacht fruit in de aandronk. Goede hout-fruit balans in de elegante smaak, maar iets minder harmonie in de finale. Uitstekende, verfijnde spätburgunder.

***(*) KIRCHBERG Spätburgunder Grosses Gewächs 2007

Salwey, Baden www.salwey.de

Importeurs: Duinhoven Wijnen, Neerlands Wijnhuis

Open, Duits getypeerd geurpatroon van rijp, iets jammy fruit. Soepel. Rijk, rijpe, iets zoete tonen van tamelijk zwoele pinot noir in de smaak. Goede balans en redelijke lengte. Ondanks de lichte toets van hout in de neus blijkt dit optimaal verweven in de smaak. De alcohol is duidelijk aanwezig.

****(*) SOMMERHALDE Spätburgunder Grosses Gewächs 2007

Bernhard Huber, Baden www.weingut-huber.com

Importeurs: Invivé, Marcel Arentz

Met Stodden de mooiste neus, ingetogen, nog iets verfijnder en nog iets meer de Franse stijl. Ook dankzij de elegante, zachte smaak met veel typische pinot noir nuances en een fris-bittere balans kan deze slanke, sappige wijn wedijveren met Bourgognes van gereputeerde domaines op minimaal village, maar eerder premier cru niveau.

****- SONNENBERG ‘SANKT PAUL’ Spätburgunder Grosses Gewächs 2007

Friedrich Becker, Pfalz www.friedrichbecker.de

Importeur: Werkhoven Wijnen

Wat gesloten in geur en smaak. Brede, krachtige smaak met goede vulling, voldoende materie en veel potentie. Stevige finale, waarin net even teveel hout dat prikkelend achterblijft.

De lunch

Amuse-bouche: appel, rode biet en haringkuit met rucolasoep

Hallburger Schlossberg Silvaner S.E. trocken 2007, Weingut Graf von Schönborn, Schloss Hallburg, Franken

***

Snoekbaars – bourride – spitskool – venkel – jasmijn – Colombo-kerrie

Rijk gerecht. Een uiterst evenwichtig geheel van smaken, zacht en fijn.

PECHSTEIN Riesling Grosses Gewächs 2002, Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz

Een prachtig glas wijn met veel expressie en een fijne minerale structuur. Daarbij veel sappigheid maar ook veel grip: je proeft de schillen van de druiven in de wijn. Vlezig en levendig dus.

Wijn & spijs

De wijn komt vrij goed mee, maar omarmt het gerecht nog niet. De wijn blijkt wat te strak te zijn.

***

Zeebaars – parelgort – cacao – nootmuskaat – Barolo

Een fraai gerecht, waarbij de chocolade een essentiële functie vervult, ook richting wijn.

IM SONNENSCHEIN Spätburgunder Grosses Gewächs 2004, Weingut Ökonomierat Rebholz, Pfalz

2004 was na 2005 een onderschat jaar, met subtielere en meer verfijnde wijnen. Deze is zacht, elegant en speels, met een tikje snoepjesfruit.

HERRENBERG Spätburgunder Grosses Gewächs 2005, Weingut Jean Stodden, Ahr

Krachtiger en strenger van stijl, droger ook en minder elegant. De alcohol en het hout maken de wijn wat brutaal. In 2008 presteerde Jean Stodden duidelijk beter.

Wijn & spijs

Door de kracht van de wijn is de 2005 van Stodden de winnaar. De 2004 mist de kracht en is wat te subtiel.

***

Spicy ananas – olijfolie – gedroogde aardbei

SCHLOSS JOHANNISBERGER Riesling Spätlese 2008, Weinbaudomäne Schloss Johannisberg, Rheingau

Zo jong als deze wijn is, zo mooi en toegankelijk presenteert hij zich al, compleet met een sappig mondgevoel.

Wijn & spijs

Wondermooie combinatie! De wijn pakt op speelse wijze elk element van het gerecht op.

***

Beaufort Alpage

Grimbergen bier

Bier & kaas

De twee gaan vrij goed samen, waarbij het bier iets zoeter en moutiger zou mogen zijn. Daardoor is de kaas nu iets te dominant.

***

Gillardeau oester – passievrucht – crème fraîche

Ganzenlever – paling – karamel – bieslook

Forster Ungeheuer Riesling Beerenauslese 1999, Weingut Reichsrat von Buhl, Pfalz

Wijn & spijs

De combinatie van de wijn met de oester is verrassend goed, met name door de crème fraîche in het gerecht. De hoge zuurgraad van passievrucht en wijn zijn aan elkaar gewaagd. De smaken gaan in de mond heen en weer en zorgen voor spanning.

De ganzenlever is als het ware voor de wijn bestemd, waarbij het zout ideaal samengaat met de botritis en de mineralen uit het terroir.

Conclusie

We hebben weer eens uitvoerig kennis gemaakt met de wonderbaarlijke wereld van Duitse topwijnen, overwegend halfdroog van stijl, wat als zeer aangenaam overkwam. De stralende zuiverheid van de riesling en de voor velen verrassende kwaliteiten van de spätburgunder – mede het gevolg van de aanplant van topklasse klonen uit de Bourgogne - zorgden hierbij voor een buitengewoon fraaie afsluiting van het proefseizoen van onze vereniging.

Met dank aan

· Joel B. Payne, voorzitter van de internationale wijnjournalistenvereniging FIJEV en uitgever/hoofdredacteur van de Gault Millau Wine Guide Duitsland, voor de zeer verzorgde inleiding en presentatie, alsmede voor aanvulling van de proeverij met enkele van zijn favoriete wijnen;

· Marcel von den Benken van Weingut Schloss Schönborn voor de explicatie van zijn wijn en voor het ter beschikking stellen van wijn bij de lunch;

· Tom Benns van Weingut Dr. Bürklin-Wolf voor de explicatie van zijn wijn en voor het ter beschikking stellen van wijn bij de lunch;

· Monika Schmid van Weingut Reichsrat von Buhl voor de explicatie van haar wijn en voor het ter beschikking stellen van wijn bij de lunch;

· Alexander Stodden van Weingut Jean Stodden voor de explicatie van zijn wijn en voor het ter beschikking stellen van wijn bij de lunch;

· René Persoon, Noël Vanwittenbergh en Edger Groeneveld voor het selecteren van de wijnen en het organiseren van de proeverij;

· Alain Jacobs van het informatiebureau voor Duitse Wijn voor de hulp bij de organisatie;

· Alexia Putze van VDP, belast met buitenlands contacten, voor haar intensieve steun.

www.vdp.de

www.duitsewijn.nl