Giaconda op de proeftafel

by Paul Op ten Berg

Giaconda op de proeftafel

Verslag van de proeverij van enkele wijnen van de Australische producent Giaconda op 20 december 2010 door enkele leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers.

Door Paul Op ten Berg

Giaconda is een grote naam in Australië, een van de iconen van de wijnindustrie. We vinden Giaconda op 9 km ten zuiden van Beechworth aan de Wangaratta Road in Northeastern Victoria, in de uitlopers van de Victoria Alpen. De wijngaard werd gevestigd door Rick Kinzbrunner, een werktuigbouwkundig ingenieur die begin jaren 70 in wijn geïnteresseerd raakte. Hij maakte een 10 jaar durende trip door wijngebieden in allerei landen om zoveel mogelijk kennis te vergaren.

Na een kort verblijf in Nieuw Zeeland studeerde hij aan de Davis University in California en werkte hij bij enkele van de meest vooraanstaande wijnproducenten in Napa Valley en Sonoma Valley: Stag's Leap, Simi en Matanzas Creek. In Europe liep hij stage bij de Moueix groep, mede-eigenaar van het befaamde Château Pétrus.

Terug in Australië in 1980 werd hij assistent wijnmaker bij Brown Brothers Milawa. Vervolgens kocht hij land bij de oude Everton Hills Vineyard, en begon hij in 1982 met het aanplanten van chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en een stukje pinot noir. De laatst 5 jaar ging de aanplant verder met pinot noir en chardonnay, maar ook met een kleine hoeveelheid roussanne. De totale beplante oppervlakte bedroeg toen 3 ha. Recent zijn daar nog 3 ha bijgekomen.

De wijngaard ligt op 400 m hoogte, op een zuidhelling, zodat (zuidelijk halfrond!) de wijnstokken indirect zonlicht krijgen en het relatief koel is. Bovendien in een vallei waar meestal een frisse wind waait. Daardoor komen hier minder ziektes voor.

De bodem bestaat uit leem die uit graniet is ontstaan, met onderlagen van grind en klei. De klei houdt het water vast en de niet te rijke bodem zorgt voor een laag rendement. De wijngaarden worden in principe niet geïrrigeerd, alleen als het echt nodig is voorkomt druppelirrigatie eventuele water stress.

De eerste wijnen, een chardonnay en een cabernet blend, kwamen op de markt in 1987. Deze boutique winery produceert 30.000 flessen per jaar, die vrijwel alleen verkrijgbaar zijn via een mailing list.

Proeverij

****(*) Ergo Sum Shiraz 2008, Giaconda

Giaconda heeft een samenwerkingsverband met Chapoutier voor de productie van deze Beechworth shiraz van de Nantua wijngaard onder de naam "Ergo Sum". Dit is de eerste jaargang die is uitgebracht. Alc. 15%.Zwart granaatrood. Geur van cassis en zwarte aalbessen met wat witte peper. Prachtig gestructureerde smaak met brede, gespierde tannines, zwart bosfruit, witte en zwarte peper. Een geweldig mooie aardse toon kenmerkt de finale. finish. Uitnemende zuren geven aan dat deze wijn een grote toekomst voor de boeg heeft.

***** Warner Vineyard Shiraz 2008, Giaconda

Van druiven uit de wijngaard van partner Graham Warner, 3,5 km verderop. Vergist samen met 1,5% roussanne. Alc. 15%.Diepe, complexe geur van viooltjes, rozen, drop, wild, gemengde specerijen en koffie. Intens geconcentreerd smaak van gekneusde zwarte bessen, levendig en met stevige tannines. Zeer lange en krachtige, kruidige finale. De wijn van deze wijngaard maakt een grote indruk door diepgang, verfijning en complexiteit van het fruit. Drinken tot 2020.

***** Aeolia Beechworth Roussanne 2009

2009 was hier een geweldig goed jaar voor roussanne. Vergist met volledige malo en opgevoed op barrique, waarvan 15% nieuw. Alc. 14,5%.Bleek strogeel. Fascinerende geur van kruidige abrikoos, rijpe peer, appel, kaneel, korianderzaad en verse gember. Vrij volle, kruidige smaak met goede zuurgraad en vulling. De smaak ontwikkelt zich in de mond en blijft erg lang nahangen. Nu al verleidelijk, maar in staat zich nog 10 jaar verder te ontplooien.

Importeur: Wijnkoperij De Gouden Ton