Bordeaux diner in Vermeer

by Paul Op ten Berg

Diner met Bordeaux en Bordeaux Supérieur wijnen in Restaurant Vermeer

Door Paul Op ten Berg

Op 8 november 2010 organiseerde het Syndicat Viticole AOC Bordeaux et Bordeaux Supérieur een diner in Restaurant Vermeer te Amsterdam. Dit ter afsluiting van de presentatie van deze wijnen in het Mövenpick Hotel eerder op deze dag. Tijdens het diner gaven 8 producenten, onder wie twee Nederlanders, een toelichting op hun wijnen, die in prijs variëren van € 6,00 tot € 19,00 consument.

Aperitief

Het gezelschap van wijnjournalisten en sommeliers werd ontvangen met drie AOC Bordeaux Rosé wijnen uit 2009, Château de Piote, Château Lauduc en Château Les Vergnes. Stuk voor stuk aangenaam droog, met frisse tonen van licht rood fruit.

Als amuse werd een Pompoenravioli geserveerd. De smaak is wat aan de zoete kant, richting marsepein, maar de erbij geschonken Bordeaux Blanc 2009 van Château Vilatte heeft daar geen enkele moeite mee. Integendeel, de zeer droge, niet te zware wijn met een karaktervolle, evenwichtige geur en een sappige smaak vormt met de amuse een mooie combinatie. De wijn is geblend van sauvignon blanc, sauvignon gris, sémillon en muscadelle.

Het voorgerecht Sint-Jacobsschelpen, krokant saliebrood, spruitenblaadjes, ‘appel-Madeira’, kweepeer-zee-egel, ranch dressing werd begeleid door twee droge witte wijnen:

· Bordeaux Blanc Sec 2009, Château la Commanderie de Queyret

Blend van 95% sauvignon blanc en 5% sauvignon gris. Typisch sauvignon blanc: stuivend aroma van gras en lychee. Zeer expressief en levendig, met wat complexiteit.

· Bordeaux Blanc Sec ‘Les Grands Blancs’ 2007, Château de la Vieille Chapelle

De wijngaard ligt aan de voet van de heuvel van Fronsac. Blend van sémillon en sauvignon blanc, met houtopvoeding. Houtneusje. De smaak is vet en krachtig door het hout, maar niet door de druiven. Vanille met te weinig fruit.

Wijn & spijs: De eerste wijn combineert goed met de Sint-Jacobsschelen, maar niet bij de zee-egel en de ‘appel-Madeira’. Bij de tweede wijn is dit precies omgekeerd.

Bij het tussengerecht Snoekbaars, gebraden in palmkool, bloemkool chiboust met Japanse andoorn, rode kool dressing werden de volgende 3 rode wijnen geserveerd:

· Bordeaux Supérieur 2006, Château de Lisennes

Wijn van 100% merlot, 25 jaar oude stokken uit een wijngaard op 15 minuten ten oosten van de stad Bordeaux. Een jaar nieuwe barriques. Stevige tannines.

· Bordeaux Rouge 2008, Château PertignasVan 100% merlot, zeer rijp geplukt en gerijpt op tank.

· Bordeaux Rouge ‘Prestige de Bordes’ 2008, Château de Bordes, Cheval QuancardBlend van 80% merlot en 20% cabernet sauvignon uit de plaats Saint-Vincent-de-Paul, met houtopvoeding. De beste wijn van deze drie, met de meeste elegantie en verfijning.

Wijn & spijs: De tannines van de eerste wijn zitten een goede combinatie met het gerecht in de weg. De tweede wijn combineert het beste door rijp fruit en de afwezigheid van te veel tannines. De derde wijn heeft weer teveel hout voor een goede match.

Het hoofdgerecht bestond uit Ree, geglaceerde snijbiet met sinaasappel, pompoenpit, hazelnoot & koffie, vijgenjus. Hierbij twee wijnen:

· L’As de Jabastas 2006, Bordeaux Supérieur, Château de Jabastas

De Belg Alain Vercouter kocht dit château in 2002 en heeft er veel in geïnvesteerd. Blend van 80% merlot, 15% cabernet sauvignon en 5% cabernet franc uit wijngaarden aan de oever van de Dordogne. Heeft 15 maanden gerijpt op nieuwe barriques. Zeer aromatische geur, kruidig en animaal. Frisse, uitgewogen smaak met elegantie.

· Bordeaux Supérieur 2003, Château Couronneau

Van 100% merlot, biologisch verbouwd. Rijping op Amerikaans en Frans eiken. Kruidige geur van bloesem, confiture en munt. Volle, rijpe smaak van zoetig fruit met voor 2003 toch voldoende frisheid.

Wijn & spijs: De tweede wijn doet het beter bij het gerecht door zijn intense zoetige fruit, met een wulps en filmend karakter. De eerste is te fijn en elegant.

Tot verrassing van velen nu eens geen dessert, maar een groentegerecht: Casserole van seizoensgroenten, individueel bereid, rauw gegaard en gemarineerd. Ook hierbij twee wijnen:

· Crémant de Bordeaux Brut, Château de Lisennes

Blend van 80% sémillon, 10% muscadelle en 10% sauvignon blanc. Fris en sappig, citrus en appel.

· Crémant de Bordeaux Brut, Château Vilatte

Blend van 80% sauvignon blanc en –gris met 20% sémillon. Helder fruit van rijpe appel.

Wijn & spijs: Bij dit spannende, niet zoete gerecht past de tweede wijn het beste omdat hij meer vulling bezit.

Om de liefhebbers van iets zoets toch niet teleur te stellen, werd tenslotte een heerlijke Millefeuilles met vruchten en bloemen opgediend, fris en vooral niet te zoet.