Bodemstructuren – de terroir van Toro versus die van Châteauneuf-du-Pape

by Paul Op ten Berg

Bodemstructuren – de terroir van Toro versus die van Châteauneuf-du-Pape

Verslag van de NGS proeverij, gehouden op 20 oktober 2014 in Librije’s Zusje te Zwolle. Door Paul Op ten Berg.

Deze proeverij werd samengesteld en gepresenteerd door Germán Muñoz, Export & Wine consultant van het in België gevestigde bedrijf Terroir 34 www.terroir34.com, in samenwerking met Alicia Martinez Rolland van ICEX – Vinos de España.

Terroir specialist

Germán Muñoz is internationaal drietalig wijn- en exportconsultant, team builder, ambassadeur van Ribera del Duero en vooral terroir-specialist. Hij studeerde oenologie, wijnbouw en marketing aan de universiteiten van Valladolid en Montfort (UK). Hij werkte van 2000 tot 2008 als directeur marketing bij de Ribera del Duero Wine Board en in 2008 en 2009 als export manager bij Grupo Pesquera. Hij werkt, samen met zijn leermeester José M. Fernandez - een van de beste geologen van Spanje en lid van Terroir 34 - aan het eerste boek over de terroirs van Spanje, een didactisch werk in het Spaans en het Engels. Hij deed de laatste tijd uitgebreid onderzoek naar het terroir van Toro, maar ook naar dat van Châteauneuf-du-Pape.

Blinde proeverij

Deze educatieve proeverij was niet zozeer bedoeld om vast te stellen welke wijnstreek de beste van de twee is en welke wijnen het hoogste scoren. Beide zijn immers uitstekende wijnstreken, en ze hebben een vergelijkbaar terroir. Het doel was vooral om te zoeken naar overeenkomsten en verschillen. We vergelijken immers vaak, dus waarom deze twee terroirs niet? Het was dan ook ditmaal niet de bedoeling om de wijnen te beoordelen met punten of sterren. Daarom besloot Germán Muñoz om de wijnen blind in te schenken.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Bodemstructuren - Toro versus Châteauneuf-duPape.pdfBodemstructuren - Toro versus Châteauneuf-duPape.pdf???1749 kB30-11--0001 00:19