Wijnskool by Bartho Eksteen

by Paul Op ten Berg

Vanaf september brengt Wijnbeheer Wijnimport twee nieuwe Zuid-Afrikaanse wijnen onder de naam Wijnskool op de markt. In dit unieke project wordt aan Zuid-Afrikaanse jongeren de kans geboden een toekomst op te bouwen in de wijnwereld. Wijnskool staat onder leiding van oprichter en wijnberoemdheid Bartho Eksteen, onder andere bekend van zijn Hermanuspietersfontein wijnen.

Bartho Eksteen zelf is razend enthousiast over de nieuwe ontwikkeling. “Door jonge ondernemers in de gelegenheid te stellen kennis te maken met de wijnwereld, wijnmarketing en de persoonlijke ontwikkeling die daarmee gepaard gaat, verhogen wij de standaard van Zuid-Afrikaanse wijnen in de toekomst!”

Eksteen vestigde de Wijnskool in 2010 met Diners Club Zuid-Afrika, het jaar dat hij de Diners Club Wijnmaker van het Jaar award won. “Het doel met Wijnskool is om een levenslange kennis en ervaring over te dragen op de volgende generatie wijnmakers”.

Kennis bring Plesier – die plesier wat selfversekering gee omdat jy wéét. Die hoogste doel van die Diners Club Bartho Eksteen Wine Academy / Wijnskool is omdeur die vaslegging van soliede grondbeginsels – die wonders van die wêreld van wijn na die toekomstige geslag te bring; om ’n passie by hulle te kweek vir die terroir waaruit dit kom, om die lefde en koestering waarmee die produkte berei word aan te leer en om ’n heilige respek vir die verbruik daarvan vas te lê.

Het project is in de afgelopen vijf jaar dermate gegroeid dat Eksteen zijn dagelijks werk als eigenaar aan de Hermanuspietersfontein Winery verliet en een pand in de begeerde Hemel-en-Aarde Valley kocht. Deze prachtige locatie dient als thuishaven voor de belangrijkste activiteiten van Wijnskool.

Eksteen: “Niemand heeft deze route ooit gevolgd. We maken ons hard voor wijnonderwijs onder de 18 jaar en bestrijden daarmee tegelijk alcohol misbruik door tieners en jonge volwassenen. Wijnskool is opvoeden en opleiden tegelijk! Een geweldig project om onderdeel van te zijn.”

Diners Club Bartho Eksteen Wine Academy - Tree of Knowledge Range

Our ultimate goal is - to capturing solid fundamentals - by bringing the wonders of the world of wine to the future generation, to develop a passion for the terroir it's been grown in, to teach the love and nurturing with which the product is been prepared and to capture a sacred respect with the consumption there of.

Ik proefde de twee wijnen die door Wijnskool worden geproduceerd:

*** Sauvignon Blanc 2014, Wijnskool

Op stalen tank opgevoede sauvignon blanc met iets houtgerijpte sémillon uit de Hemel-en-Aarde Vallei, Hermanus, alc. 12,5%, horeca € 9,85 ex BTW

K licht groengeel

G tamelijk aromatisch, kenmerkend sauvignon blanc, zuiver fruit van Granny Smith en citrus, fris en rijp, accent van vuursteen

S levendige inzet, sappig fruit van appel en kruisbessen, puur en aantrekkelijk

A gemiddelde lengte met een licht mineraal accent

T speelse wijn, niet zwaar of tropisch, een prima aperitief, combineert goed bij lichte gerechten

***(*) Shiraz 2013, Wijnskool

100% shiraz uit de Hemel-en-Aarde Vallei, Hermanus, alc. 13,88%%, horeca € 9,85 ex BTW

K gerijpt kersenrood, gemiddelde concentratie

G flink aromatisch, zwarte kersen en bessen, pruimen, specerijen, rook, iets animaal, duidelijk syrah

S geconcentreerd zwart fruit, specerijen, leer, veel karakter, zuiver en zeer verteerbaar, fraaie balans

A behoorlijke lengte, ge wilt gelijk nog een slok nemen

T uitstekende cool climate shiraz, zeer geslaagd en overtuigend, aantrekkelijke prijs, vrij koel schenken

www.wijnskool.co.za

Importeur: www.wijnbeheer.nl