Twee opmerkelijke wijnen uit Emilia Romagna

by Paul Op ten Berg

Twee opmerkelijke wijnen uit Emilia Romagna

Door Paul Op ten Berg

In de omgeving van Bologna zijn verschillende kleine wijnproducenten actief. Importeur De Wijntherapeut www.dewijntherapeut.nlstuurde mij twee opmerkelijke, niet alledaagse wijnen. Wijnen met een verhaal, die voor een sommelier alleen al daarom zeer welkome aanwinsten kunnen zijn.

***(*) TerredellaTosa 2013, Gutturnio D.O.C. Superiore, Azienda Agricola La Tosa

Deze wijnboer is gevestigd in het plaatsje Vigolzone. De wijn is afkomstig van 65% barbera en 35% bonarda. De wijngaarden liggen op 180 tot 210 m boven zeeniveau. De bodem bestaat uit klei en rood slib. De wijnstokken variëren in leeftijd van 34 tot 14 jaar. De plantdichtheid is grotendeels 5.000 stokken/ha. Van bonarda worden de laatste jaren in Argentinië interessante wijnen gemaakt. Vergisting op de schillen gedurende 6 dagen bij 26-28°C. Enkele maanden opvoeding op tank, op de lie met batonnage. Deze wijn wordt sinds 1988 door La Tosa geproduceerd in een oplage van 40.000 flessen, en vanaf 2012 zonder toegevoegd sulfiet. Daardoor kan het frisse fruit zich beter presenteren en wordt de invloed van het terroir duidelijker merkbaar. Niet geklaard. Alc. 14%. Horeca € 10,40 ex BTW.

K vrij diep paarsrood

G gemiddelde intensiteit, fris en elegant, zeer zuiver fruit van bessen en kersen

S opvallend fris, sappig fruit van aardbeien, zoete zwarte kersen en bramen, keurige balans, afgeronde tannines geven voldoende grip, fraaie zuurgraad

A even wat pruimen en chocolade, zeer verteerbaar, gemiddelde lengte

T aantrekkelijke wijn, licht en speels, druiven en terroir kunnen zich ongehinderd presenteren, koel schenken

**** Orsi 2013, Pignoletto Frizzante ‘Sui Lieviti’, IGT Emilia, Vigneto San Vito

Op de heuvels boven de stad Bologna (de Colli Bolognesi) - 200 m boven zee - produceert Vigneto San Vito al ruim 50 jaar wijnen. Sinds 2005 is een nieuw project ingezet, met hernieuwde aandacht voor de Bolognezer wijnen. Doel: karakteristieke wijnen, typisch voor het Oliveto terroir. Biodynamische wijnbouw, geen kunstmest, geen irrigatie. Half-mousserende witte wijn van 97% pignoletto, spontaan vergist op stalen tank met lokale gisten zonder klarificatie of filtering. Daarna een tirage met 3% most van albana 2011en riesling 2012voor de 2e gisting op fles in de lente. Niet gedegorgeerd: de afgestorven gistcellen (lieviti) bevinden zich nog in de fles en maken de wijn langdurig houdbaar. Gebotteld met een kroonkurk. Alc. 12,5%. So2 ≤ 38 mg/l. Horeca € 11,10 ex BTW.

K goudgeel, flink geconcentreerd, lichte mousse met zeer fijne belletjes

G wilde bloemen, hooi, geel fruit, tamelijk aromatisch, yoghurt (verdwijn met openstaan)

S droge inzet van zeer rijpe appel, perzik, stevige zilte vulling door rijping op de lie, goede zuurgraad geeft levendig tegenspel, uitgekiende dosage

A gemiddelde lengte met fijne bitters en zinderende ziltheid

T goed glas wijn zonder make-up, zuiver en evenwichtig, karaktervol, gastronomisch en curieus, complex en ruw, als een wijn uit lang vervlogen tijden


Uiteraard heeft deze wijn wel een gebruiksaanwijzing waarbij de sommelier kan kiezen:

  1. De fles wordt staande bewaard, zodat het bezinksel op de bodem zakt en de wijn helder is. Voorzichtig openmaken en schenken, zonder met de fles te schudden. Decanteren is ook een goede oplossing. Liever geen champagneglas, maar een glas voor witte wijn.
  2. De fles wordt liggend bewaard en licht geschud voor het openmaken. Denk erom de fles schuin te houden, zodat geen wijn verloren gaat. Zodoende wordt de troebele wijn met bezinksel in het glas geschonken. Als je in het Sherry gebied ooit fino of manzanilla uit het vat hebt geproefd met de flor in het glas, weet je wat een sensatie dit is.