Rías Baixas, the paradise of Atlantic wines, by Germán Muñoz

by Paul Op ten Berg

 

 

Rías Baixas, the paradise of Atlantic wines, by Germán Muñoz

 

Verslag van de NGS proeverij van wijnen uit de DO Rías Baixas,

gehouden op 1 februari 2016 in Restaurant Cottontree MER te Scheveningen.

Door Paul Op ten Berg

 

 

 

Deze proeverij werd georganiseerd en gepresenteerd door terroir specialist Germán Muñoz, in samenwerking met het Consejo Regulador Rías Baixas. 

 

De streek Rías Baixas

 

Het landschap aan de kust heeft iets weg van de Noorse fjorden, met brede zeearmen, Rías genaamd, die ver het land ingaan. Hier is de streek naar vernoemd: de noordelijke kuststreek heet Rías Altas en het zuiden Rías Bajas, in het Galicisch Rías Baixas.

 

Geschiedenis en ontwikkeling

 

Volgens de overlevering werd de albariño druif in de 12e eeuw in Rías Baixas geïntroduceerd door de Cisterciënzer monniken van het klooster van Armenteira. 

 

In de 20e eeuw werden in deze streek vooral andere land- en tuinbouwproducten dan wijn verbouwd, zoals aardappelen, uien, kastanjes, kiwi’s en bloemen. Daarnaast werden door de families simpele wijnen geproduceerd voor eigen gebruik. Er bestond geen handel in wijn, laat staan export. 

 

De historie van wijnbouw in Rías Baixas is vrij recent en omvat de laatste 50 jaar.

 

In de jaren 60 van de vorige eeuw ontstonden de eerste wijncoöperaties en werden technologie en vervanging door betere druivenrassen ingezet om de kwaliteit te verbeteren. Nu zijn nog slechts enkele van deze coöperaties over, ze zijn uiteengevallen in kleine bedrijven. Land kopen is zeer moeilijk en duur, met prijzen van rond de 60.000 euro per ha.

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Rías Baixas, The Paradise of Atlantic Wines by Germán Muñoz.pdfRías Baixas, The Paradise of Atlantic Wines by Germán Muñoz.pdf???1040 kB13-02-2016 11:24