De Rieslings van Sven Nieger

by Paul Op ten Berg

 

De Rieslings van Sven Nieger

 

Door Paul Op ten Berg

Op 20 mei proefde ik een serie Riesling wijnen van de producent Sven Nieger uit Varnhalt, Bereich Ortenau, Baden-Baden. Ik proefde ze samen met Duitsland specialist Albert de Jong, die deze circa 27 jaar oude producent onlangs ontdekte. Sven Nieger is oenoloog die in Duitsland en andere landen ervaring opdeed. Hij begon zijn wijnbedrijf in 2010 met geleend geld van zijn ouders en gepachte wijngaarden.

Winery

Op 8 mei 2013 opende hij zijn boutique winery met vier kwaliteit-Rieslings uit wijngaarden als Mauerberg, Klosterbergfelsen en Umweger Stich den Buben. Sven koopt beetje bij beetje percelen bij van leden van de coöperatie.

Wijngaarden

De bodems van de wijngaarden bestaan voornamelijk uit verweerd graniet, maar er is ook een perceel met kalkmergel, waarvan de Gurtsriesling en de Ungeschminkt komen.

Origineel

Sven Nieger geeft zijn wijnen vaak originele namen. Hij bottelt ze in kleurloze Bordeaux flessen. Op Bocksbeutel mag ook, want deze wijnstreek was vroeger bezit van de bisschoppen van Würzburg, die aan 5 dorpen dit recht verleenden.

 

Productie en export

Sven Nieger produceert 80% Riesling en 20% Spätburgunder, rood en rosé. Hij heeft in ons land nog geen importeur.

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand De Rieslings van Sven Nieger.pdfDe Rieslings van Sven Nieger.pdf???182 kB12-09-2017 09:05