Côte-Rôtie versus Hermitage

by Paul Op ten Berg

 

Côte-Rôtie versus Hermitage

Verslag van de NGS proeverij van de twee beroemdste wijnen op basis van syrah uit de noordelijke Rhônestreek, gehouden op 15 april 2019 in Grand Hotel Karel5 te Utrecht.

Door Paul Op ten Berg

De proeverij werd gepresenteerd door Job de Swart MW.

De Rhône

De Rhône is een van de grootste rivieren ter wereld. Hij ontspringt in de Zwitserse Alpen en loopt via Lyon door Frankrijk naar de Middellandse Zee bij Marseille.

Het wijngebied Côtes-du-Rhône is met ruim 70.000 ha het op een na grootste wijngebied ter wereld. Alleen Bordeaux is nog groter. In het noordelijke Rhône gebied worden twee van de meest bijzondere rode Rhône wijnen geproduceerd, Côte-Rôtie en Hermitage. De AOC’s liggen op 50 km afstand van elkaar. Het Rhône gebied kent een lange historie. De Romeinen legden wijngaarden aan bij Lyon (Tegna) en Vienne.

In de 17e eeuw verscheen voor het eerst de naam Hermitage. De heuvel waarop deze wijngaard ligt werd genoemd naar ridder Henri Gaspard de Stérimberg. Hermitagewijn kreeg al snel een grote reputatie, omdat deze werd geschonken aan het hof van Louis IIIX en Louis XIV (de Zonnekoning).

De faam van Côte-Rôtie begon pas 50 jaar later met de aanleg van spoorwegen van het productiegebied naar Lyon. Toen al werd Côte-Rôtie beschouwd als lichter en eleganter dan Hermitage.

In de 18e en 19e eeuw ontstond het gebruik om Bordeaux wijn in zwakkere jaren te versterken met Hermitage. Op het etiket stond dan ‘Hermitagé.

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Verslag van de NGS proeverij Cote-Rotie versus Hermitage.pdfVerslag van de NGS proeverij Cote-Rotie versus Hermitage.pdf???3590 kB28-04-2019 18:15