Feestelijke wijnen in Zwolle

by Paul Op ten Berg

 

 Feestelijke wijnen in Zwolle

Verslag van de NGS-proeverij van een topselectie mousserende wijnen uit Duitsland, gehouden op 25 november 2019 in Brass Boer te Zwolle.

Door Paul Op ten Berg

Deze proeverij kwam tot stand in samenwerking met het Duits Wijninstituut. De wijnen werden geselecteerd en gepresenteerd door Gerhard Eichelmann. Hij doet dit vrij zelden en hield al eerder in Rotterdam een proeverij voor het NGS.

Duitse Sekt

De productie van Duitse Sekt bedraagt per jaar 550 miljoen flessen, waarvan 80% door de zes grootste. Duitsland is met 5,5 flessen per jaar per capita de grootste consument van mousserende wijnen ter wereld. Veel Duitse Sekt wordt ook geëxporteerd.

De eerste producent van Duitse Sekt was in 1826 Georg Kessler in Württemberg. Circa 95 procent van de Duitse Sekt wordt gemaakt volgens de Charmat methode. Dat zijn de goedkoopste wijnen, met als meest verkochte Rotkäppchen van Sektkellerei Mumm. Ze worden meest geserveerd op party’s en de supermarkten staan er vol mee. De Duitse wijnwet loopt volgens sommige producenten achter qua Sekt.

Veel Winzersekt wordt geproduceerd als bijproduct. En dan vaak niet van de beste druiven. Sekt volgens de méthode traditionnelle is echter een vak apart en goede keldermeesters met ervaring zijn lastig te vinden. Globaal kan worden gesteld dat van de betere Duitse Sekt 50% van Riesling druiven wordt gemaakt, 30% van pinot rassen en 20% van diverse rassen.

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Feestelijke wijnen in Zwolle.pdfFeestelijke wijnen in Zwolle.pdf???1341 kB28-11-2019 14:14