Gróf Buttler, wijnproducent in Eger

by Paul Op ten Berg

Gróf Buttler, wijnproducent in Eger

Door Paul Op ten Berg

Zoon Marcell Bukolyi ontving ons thuis omdat de winery ‘under construction’ was. Hij excuseerde zich voor de afwezigheid van zijn vader László, die een paar dagen op zakenreis was.

De familie Bukolyi komt uit Eger, waar iedereen wel iets met wijn van doen heeft, en pa is van huis uit elektrotechnisch ingenieur (o.m. computers). Tien jaar geleden kocht Bukolyi een monumentaal pand in het centrum van Eger, waar de adellijke familie van Gróf Buttler had gewoond, met de bedoeling het te restaureren en er een hotel en restaurant in te beginnen.

Dat werd echter doorkruist omdat hij door Tibor Gál, die om de hoek woonde, gek gemaakt werd om in de wijn te gaan. László gooide alles om en kocht de beste percelen hoog op de heuvel, met name in de Nagy Eged wijngaard (de hoogste van Hongarije) en de Sarkasz wijngaard. Dat was ook toen niet goedkoop.

Kadarka

Het plan van László Bukolyi was om in zijn perceel van de Nagy Eged kadarka aan te planten, en hij droomde ervan om een aszú wijn van deze kadarka te maken. Dat is in 2005 gelukt, en we hebben de fraaie wijn geproefd.

Het historische pand in het centrum werd verkocht, de koper knapte het op en er bevinden zich nu kantoren in. László besloot om de naam Gróf Buttler te behouden, en noemde zijn wijnbedrijf Gróf Buttler Történelmi Borászat.

In 2003 werd de eerste oogst binnengehaald en in 2005 kwamen de eerste wijnen op de markt. László heeft nu 32 ha wijngaarden in bezit, vnl. beplant met rood, waarvan 5,5 ha kadarka, 5 ha syrah (de favoriet van pa), 4 ha pinot noir, 1 ha kekfrankos en verder cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot.

Het hoofdstuk witte wijnen is klein, druivenrassen zijn chardonnay, pinot blanc en viognier. Er zijn plannen voor aanplant van autochtone witte druivenrassen, met een nieuwe winery op de wijnberg tussen de nieuwe aanplant, waarvoor de grond al is aangekocht.

Website

Een folder is er niet, alle info – helaas alleen in het Hongaars - is te vinden op www.grofbuttler.hu. László was en is nog steeds de wijnmaker en de wijngaardmanager, hij houdt alle touwtjes strak in handen. Zijn zoon Marcell Bukolyi is agronoom en assistent wijnmaker, hij is dat pas sinds een jaar en leert iedere dag van zijn vader. In het begin kreeg László adviezen van Tibor Gál.

Vader en zoon verschillen nog al eens van mening. Een andere favoriete druif van László is de kadarka, terwijl zoonlief meer geporteerd is van de kekfrankos. Twee eeuwen geleden stond in Eger alleen kadarka, nu nog maar 45 ha van de 5.000 ha die totaal is aangeplant.

Milieuvriendelijk

Er wordt milieuvriendelijk gewerkt in de wijngaard, al het werk gebeurt met de hand, ook omspitten en maaien van het groen tussen de rijen wijnstokken (er zijn geen machines) en er wordt zo min mogelijk gespoten (met helikopters), waardoor de certificering als biologisch bedrijf mogelijk zou zijn. Maar László vindt dat ‘marketing nonsens’ en houdt het bij ‘lutte raisonnée’.

De technologie van het wijnmaken is simpel. Er worden geen gistculturen gebruikt en geen enzymen, er wordt geen tannine toegevoegd en zo min mogelijk zwavel (uitsluitend vóór het bottelen), filteren alleen bij wit en bij rood als het nodig is.

Investeerder

Kovacs Gabor, de investeerder die het bedrijf heeft gekocht, kwam als een reddende engel, want ze waren bijna bankroet. Hij vond Gróf Buttler het beste wijnbedrijf en kocht het compleet. De jaarlijkse productie van Gróf Buttler bedraagt circa 100.000 flessen.

Er werken 22 mensen in de wijngaarden en 3 in de kelder, inclusief zoon Marcell.