Ontwikkelingen in de Douro streek

by Paul Op ten Berg

 

Ontwikkelingen in de Douro streek

Door Paul Op ten Berg

 

 

 

Driedaagse rondreis

 

Na de wijnbeurs Simplesmente…Vinho 2019 bezocht ik 6 wijnbedrijven in de Douro streek. Een gebied waar eeuwenlang alles draaide om de productie van port. Maar dat is bezig te veranderen.

 

De Douro als wijnstreek

 

Van de 300.000 ha grondgebied van de Douro streek is 45.000 ha beplant met wijnstokken. Vanaf de phylloxera was er niet veel veranderd, maar wel sinds Portugal lid is van de EU. Overigens niet zo snel als bijvoorbeeld in Spanje.

 

Verschuiving van port naar tafelwijn

 

Er is de laatste jaren minder vraag naar port. De Douro heeft daarom de bakens verzet en er wordt steeds meer overgegaan op de productie van tafelwijn, rood, wit en rosé.

 

Portugal heeft een schat aan eigen druivenrassen, vaak kriskras in de wijngaarden, wit tussen rood. Daarvoor is steeds meer aandacht. Gelukkig worden voor tafelwijnen meestal dezelfde druivenrassen gebruikt als voor port, en weinig of geen internationale rassen.

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootteLaatst gewijzigd
Bewaar het bestand Ontwikkelingen in de Douro streek - deel 1.pdfOntwikkelingen in de Douro streek - deel 1.pdf???1188 kB21-03-2019 08:34
Bewaar het bestand Ontwikkelingen in de Douro streek - deel 2.pdfOntwikkelingen in de Douro streek - deel 2.pdf???1298 kB18-03-2019 15:30
Bewaar het bestand Ontwikkelingen in de Douro streek - deel 3.pdfOntwikkelingen in de Douro streek - deel 3.pdf???2117 kB18-03-2019 15:30