De tik van de sommelier in Corona tijd - Vladimir Sarkisyan

Marja Brouwer

Allereerst wil ik Natasja bedanken voor deze nominatie. Mijn naam is Vladimir Sarkisyan en ik werk als sommelier bij Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Mijn roots liggen in Armenië maar ik ben inmiddels al 20 jaar woonachtig in Nederland. Ruim 6100 jaar geleden zijn er sporen gevonden van wijnbouw in Armenië. Je zou dus kunnen zeggen dat wijn in mijn genen zit. Na de Middelbare Hotelschool ben ik gestart met de Vinologenopleiding, welke ik succesvol heb afgerond.

Als sommelier op Landgoed Lauswolt ben ik altijd bezig met het zoeken van nieuwe en unieke wijnen voor mijzelf maar ook voor onze wijnkaart. Ik reis graag over de hele wereld om inspiratie op te doen over wijn, samen met collega sommeliers of met mijn broer, hierdoor heb ik vele contacten opgebouwd in de wijnwereld. Door mijn contacten kan ik een verrassende wijnkaart presenteren aan onze gasten en laten zien wat echte liefde voor wijn is. In onze wijnarrangementen proberen wij altijd autochtone druivenrassen te gebruiken waaronder ook wijnen uit Armenië.

Ik help graag om de Armeense wijnen meer bekendheid te geven, omdat ik vind dat het hele unieke wijnen zijn met een verhaal. Mede door mijn Armeense achtergrond maak ik ook graag andere wijnliefhebbers enthousiast over deze wijnen.

Tijdens deze bizarre situatie zit ik al bijna 2 maanden thuis, waardoor ik heel veel tijd heb om mij goed in te lezen over de huidige wijnmaterie, ik lees heel graag diverse wijntijdschriften en wijnboeken. Uiteraard ben ik ook bezig met onze eigen wijnkaart en met onze wijnkelder om die te reorganiseren. Ook kan ik hierdoor mijn sport oppakken, in mijn vrije tijd vind ik het leuk om een potje te boksen. In mijn jeugd-jaren ben ik junior Nederlands kampioen boksen
geweest en heb ook de Gouden Handschoen in de klasse lichtweltergewicht gewonnen.

Tot slot hoop ik dat iedereen gezond blijft en dat we vanaf 1 juni weer ons mooie vak mogen uitoefenen waarin we goed zijn. Hierbij wil ik Priscilla van der Voort nomineren.

De tik van de sommelier - In corona tijd - Niels van Overmeire

Marja Brouwer

Beste Leden,

Marco heeft de “Tik van de Sommelier” nieuw leven ingeblazen om zich zelf te introduceren, aan mij de eer er een vervolg aan te geven en dat doe ik met plezier!

Mijn naam is Niels en ik ben nu net als Marco zo’n 7 jaar lid van het Gilde. Mijn ouders zijn echte Bourgondiërs en houden van lekker eten. Bij lekker eten hoort natuurlijk ook lekkere wijn. Kijk wijn-spijs! Mijn ouders wisten al wat lekker was maar dat ik snel zou volgen hadden ze niet gedacht. Na verschillende bijbanen in de spoelkeukens van restaurants ben ik uiteindelijk aan de voorzijde van het restaurant terecht gekomen, waarna ik later mij ben gaan verdiepen in dranken. Mijn passie is wijn.

Ik heb verschillende opleidingen gevolgd en afgemaakt waaronder het ASI diploma, en op dit moment heb ik Court of Master Sommeliers gered tot aan Certified level.

Vorige jaar kreeg ik de vraag van onze vorige penningmeester Peter Bruins of ik hem wilde opvolgen in zijn functie. Daar heb ik ja op gezegd en met ingang van januari 2020 zal ik zorg dragen voor de financiën van ons mooie Gilde.

Tevens zal ik Peter Bruins volgend jaar bij de Bokkedoorns in Overveen opvolgen. Grote schoenen om te vullen maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt, en die ruimte krijg ik.

We zitten vandaag de dag in een moeilijke periode. Een Lockdown van de gehele Horeca.
Het moment na de persconferentie van onze Minister-President Mark Rutte realiseer ik mij dat de maatregelen die nu worden genomen grote gevolgen gaan hebben voor vele van onze leden. Vandaag de dag zijn er veel zelfstandigen, jonge ondernemers lid van het gilde of leden die in loondienst zijn van een kleine zelfstandige. Prachtige restaurants met plaats voor zo’n 25 gasten. Boeiende wijnkaarten, waar de passie van af straalt. Gastheren en gastvrouwen die heel belangrijk zijn kunnen dus nu zo maar op straat komen te staan.

Er zullen helaas vele prachtige Horecazaken deze crisis niet overleven. Dat raakt mij. Ik heb het gevoel dat de Horeca vergeten wordt in de hele discussie.

Deze crisis brengt eigenlijk ook wel iets goeds teweeg. Er is veel behoefde om via social media elkaar op de hoogte te houden met wat we drinken en daarbij eten; via de hashtag #wineisolationchallenge op Instagram bijvoorbeeld waar verschillende leden elkaar uitdagen.

Leveranciers worden creatief, via online proeverijen via het platform Zoom bijvoorbeeld. Onze leden zoeken elkaar op en op dit moment lijkt er meer verbondenheid dan ooit!

Laten wij contact houden maar ook nadenken over hoe de 1,5 meter samenleving voor ons als Sommeliers zou kunnen worden ingevuld! Drink lekker maar wel met mate!

Natasja ik nomineer jou voor de volgende!

De Tik van de Sommelier in Corona tijd: Natasja Noorlander

Marja Brouwer


Hallo ik ben Natasja Noorlander en ben al meer dan 4 jaar sommelier van hotel The Dylan en het met 1 Michelin ster bekroonde Restaurant Vinkeles in Amsterdam. Nu na deze 4 mooie jaren heb ik de stap gemaakt om maître van Vinkeles te worden, waarbij ik natuurlijk nog altijd betrokken zal blijven bij mijn liefde voor wijn.

Mijn eerste horeca ervaring deed ik op tijdens mijn bijbaantje in een bungalow park in Zandvoort. Ik wist nog niks en al helemaal niet over wijn. Dit vertel ik dan ook graag aan collega’s die op kijken tegen het beroep sommelier. Ik ben ook ooit begonnen. Toen vroeg je als iemand witte wijn bestelde of ze droog of zoet en met of zonder ijs wilde. Ik heb zelfs ooit gezegd toen een gast mij vertelde dat de wijn kurk had. Nee hoor, ik heb de fles heel netjes openen gemaakt en er zitten geen stukjes kurk in. Ik leerde hier wijn drinken en het is waar mijn passie voor de horeca begon.
Mijn bijbaan was naast mijn studie biochemie. Na drie jaar ben ik gestopt en full time in de horeca gaan werken. Omdat ik graag wilde doorleren in dit mooie vak ben ik naar de hotelschool Ter Duinen in België gegaan. Daar heb ik de volwassene opleiding kok en kelner gedaan voor een jaar. Een klassieke basis en mijn eerste serieuze kennismaking met wijn.
Daarna heb ik in verschillende zaken gewerkt op Michelin niveau. Hier leerde ik steeds meer over wijn. Ik haal mijn plezier uit gasten een fijne en onvergetelijke avond bezorgen. Dat heeft met het eten, gastvrijheid maar ook met de wijn te maken. Een mooie wijn kan de avond compleet en kloppend maken.
Terwijl ik dit schrijf zit ik thuis en denk aan ons mooie vak. Ik hoop dat we snel weer aan het werk kunnen en gasten blij mogen maken. Maar zoals het vroeger was, dat zal nog wel even duren.
Ik ben alweer jaren trots lid van het gilde. Hier heb ik altijd veel geleerd, over wijn en ons vak als sommelier. De interessante wijnen tijdens de proeverijen, maar ook de lunch erna waar je de tijd hebt elkaar te spreken en beter te leren kennen. Dat schept een band en heb er veel vrienden aan over gehouden. Nu ik deel uitmaak van de proefcommissie kijk ik uit om nog veel mooie en inspirerende proeverijen te gaan verzorgen.
Ik geef graag het stokje door aan Vladimir, sommelier van landgoed Lauswolt.

De tik van de sommelier - in Corona tijd - Marco Westra

Marja Brouwer

Dag Allemaal,

Om deze Tik van de Sommelier af te trappen ten tijde van de Corona maatregelen zal ik beginnen zoals Heleen in de nieuwsbrief al heeft aangekondigd. Mijn naam is Marco Westra en ik ben nu zo’n 7 jaar lid van het NGS en sinds februari 2020 ben ik onderdeel van het bestuur wat ik een grote eer vind.

Ik kom uit een horecafamilie en gastvrijheid is mij met de paplepel ingegoten. Wijn is een passie die ik tijdens de hotelschool heb ontdekt. Ik vind het fantastisch om nieuwe wijnen te ontdekken en verrassende wijn en spijscombinaties te maken samen met de chef en de sommelier in restaurant Bridges in Amsterdam waar ik momenteel restaurantmanager ben.

Zeker nu in de corona tijd zijn we meer op onszelf en onze eigen omgeving aangewezen nu we allemaal thuis moeten blijven. Ik heb ontdekt dat er een aardige klusser in mij schuilt. Dit is maar goed ook met een kleine op komst, ik heb nu alle tijd om heerlijke maaltijden te maken en daar een heerlijke wijn bij te drinken. Daarnaast geniet ik nu van ons dakterras waar ik met een goed glas wijn of een lekker biertje graag mag genieten van een goede sigaar.

Vele van jullie ben ik tegengekomen op een wijnproeverij of een leuke wijnreis maar lang niet allemaal, vandaar dit leuke initiatief om elkaars interesses op deze manier te leren kennen.
Ik nomineer Niels van Overmeire voor de volgende Tik van de Sommelier.

Pagina 1 van 2