De tik van de sommelier - In corona tijd - Niels van Overmeire

by Marja Brouwer

Beste Leden,

Marco heeft de “Tik van de Sommelier” nieuw leven ingeblazen om zich zelf te introduceren, aan mij de eer er een vervolg aan te geven en dat doe ik met plezier!

Mijn naam is Niels en ik ben nu net als Marco zo’n 7 jaar lid van het Gilde. Mijn ouders zijn echte Bourgondiërs en houden van lekker eten. Bij lekker eten hoort natuurlijk ook lekkere wijn. Kijk wijn-spijs! Mijn ouders wisten al wat lekker was maar dat ik snel zou volgen hadden ze niet gedacht. Na verschillende bijbanen in de spoelkeukens van restaurants ben ik uiteindelijk aan de voorzijde van het restaurant terecht gekomen, waarna ik later mij ben gaan verdiepen in dranken. Mijn passie is wijn.

Ik heb verschillende opleidingen gevolgd en afgemaakt waaronder het ASI diploma, en op dit moment heb ik Court of Master Sommeliers gered tot aan Certified level.

Vorige jaar kreeg ik de vraag van onze vorige penningmeester Peter Bruins of ik hem wilde opvolgen in zijn functie. Daar heb ik ja op gezegd en met ingang van januari 2020 zal ik zorg dragen voor de financiën van ons mooie Gilde.

Tevens zal ik Peter Bruins volgend jaar bij de Bokkedoorns in Overveen opvolgen. Grote schoenen om te vullen maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt, en die ruimte krijg ik.

We zitten vandaag de dag in een moeilijke periode. Een Lockdown van de gehele Horeca.
Het moment na de persconferentie van onze Minister-President Mark Rutte realiseer ik mij dat de maatregelen die nu worden genomen grote gevolgen gaan hebben voor vele van onze leden. Vandaag de dag zijn er veel zelfstandigen, jonge ondernemers lid van het gilde of leden die in loondienst zijn van een kleine zelfstandige. Prachtige restaurants met plaats voor zo’n 25 gasten. Boeiende wijnkaarten, waar de passie van af straalt. Gastheren en gastvrouwen die heel belangrijk zijn kunnen dus nu zo maar op straat komen te staan.

Er zullen helaas vele prachtige Horecazaken deze crisis niet overleven. Dat raakt mij. Ik heb het gevoel dat de Horeca vergeten wordt in de hele discussie.

Deze crisis brengt eigenlijk ook wel iets goeds teweeg. Er is veel behoefde om via social media elkaar op de hoogte te houden met wat we drinken en daarbij eten; via de hashtag #wineisolationchallenge op Instagram bijvoorbeeld waar verschillende leden elkaar uitdagen.

Leveranciers worden creatief, via online proeverijen via het platform Zoom bijvoorbeeld. Onze leden zoeken elkaar op en op dit moment lijkt er meer verbondenheid dan ooit!

Laten wij contact houden maar ook nadenken over hoe de 1,5 meter samenleving voor ons als Sommeliers zou kunnen worden ingevuld! Drink lekker maar wel met mate!

Natasja ik nomineer jou voor de volgende!