De Tik van de Sommelier in Corona tijd: Natasja Noorlander

by Marja Brouwer


Hallo ik ben Natasja Noorlander en ben al meer dan 4 jaar sommelier van hotel The Dylan en het met 1 Michelin ster bekroonde Restaurant Vinkeles in Amsterdam. Nu na deze 4 mooie jaren heb ik de stap gemaakt om maître van Vinkeles te worden, waarbij ik natuurlijk nog altijd betrokken zal blijven bij mijn liefde voor wijn.

Mijn eerste horeca ervaring deed ik op tijdens mijn bijbaantje in een bungalow park in Zandvoort. Ik wist nog niks en al helemaal niet over wijn. Dit vertel ik dan ook graag aan collega’s die op kijken tegen het beroep sommelier. Ik ben ook ooit begonnen. Toen vroeg je als iemand witte wijn bestelde of ze droog of zoet en met of zonder ijs wilde. Ik heb zelfs ooit gezegd toen een gast mij vertelde dat de wijn kurk had. Nee hoor, ik heb de fles heel netjes openen gemaakt en er zitten geen stukjes kurk in. Ik leerde hier wijn drinken en het is waar mijn passie voor de horeca begon.
Mijn bijbaan was naast mijn studie biochemie. Na drie jaar ben ik gestopt en full time in de horeca gaan werken. Omdat ik graag wilde doorleren in dit mooie vak ben ik naar de hotelschool Ter Duinen in België gegaan. Daar heb ik de volwassene opleiding kok en kelner gedaan voor een jaar. Een klassieke basis en mijn eerste serieuze kennismaking met wijn.
Daarna heb ik in verschillende zaken gewerkt op Michelin niveau. Hier leerde ik steeds meer over wijn. Ik haal mijn plezier uit gasten een fijne en onvergetelijke avond bezorgen. Dat heeft met het eten, gastvrijheid maar ook met de wijn te maken. Een mooie wijn kan de avond compleet en kloppend maken.
Terwijl ik dit schrijf zit ik thuis en denk aan ons mooie vak. Ik hoop dat we snel weer aan het werk kunnen en gasten blij mogen maken. Maar zoals het vroeger was, dat zal nog wel even duren.
Ik ben alweer jaren trots lid van het gilde. Hier heb ik altijd veel geleerd, over wijn en ons vak als sommelier. De interessante wijnen tijdens de proeverijen, maar ook de lunch erna waar je de tijd hebt elkaar te spreken en beter te leren kennen. Dat schept een band en heb er veel vrienden aan over gehouden. Nu ik deel uitmaak van de proefcommissie kijk ik uit om nog veel mooie en inspirerende proeverijen te gaan verzorgen.
Ik geef graag het stokje door aan Vladimir, sommelier van landgoed Lauswolt.