29 augustus Concours le vin en direct - NK blindproeven 2021

Marja Brouwer

Welk team vertegenwoordigt Nederland op het WK in Frankrijk?

Het NK Blindproeven, ook bekend onder de naam CONCOURS LE VIN EN DIRECT, vindt dit jaar plaats op zondag 29 augustus, wederom in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg.

Dit jaar strijden maar liefst 25 teams van 4 proevers om de hoogste eer, de Nijhuis wisseltrofee én uitzending naar het WK Blindproeven in Frankrijk, een initiatief van La Revue de Vins de France.
Deze unieke competitie mag, sinds haar start enkele jaren geleden, rekenen op brede belangstelling van wijnproevers uit de horeca, handel en particuliere sector. Vinologen, sommeliers, wijnhandelaren en leden van wijnclubs vormen de kern van de competitie en komen sinds 2018 elk jaar samen om hun proefkunde te testen en Nederland te mogen vertegenwoordigen bij de internationale wedstrijd.
De hoofdprijs van maar liefst € 2500,00 is ter beschikking gesteld door premium partner Le Vin en direct, importeur van diverse exclusieve wijnhuizen. Ook de winnaars van het zilver en brons wacht interessante prijzen, terwijl de sportieve prestaties van alle andere deelnemers eveneens gepaste aandacht krijgen.

Na de wedstrijd kunnen de deelnemers genieten van een aanvullend programma met wijnen, koffie, kazen, wijnaccessoires en nog meer wijnen, terwijl een muzikaal intermezzo voor luchtig vermaak met een knipoog naar wijn zorgt.
De organisatie van het NK Blindproeven is als vanouds in handen van Nijhuis Consultancy & Services, bijgestaan door teams van de Horeca Academie en andere partners en vrienden van het NK.
Tijdens de wedstrijd dienen de teams van 12 wijnen de samenstelling, de herkomst, de appellatie, het oogstjaar en de producent te bepalen. De selectie bestaat uit zes witte en zes rode wijnen, variëren van mousserend tot stil en van droog tot zoet en versterkt, afkomstig uit alle delen van de wijnwereld.

De jury bestaat uit Fred Nijhuis, initiatiefnemer van het NK, en Magda van der Rijst, beiden nationaal en internationaal erkend als zelfstandige professionals.
Nederland telt diverse proefwedstrijden voor professionele en particuliere wijnconnaisseurs, waarbij het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven, zich onderscheidt door de jarenlange ervaring van de volstrekt onafhankelijke organisatie en het internationale karakter van deze wedstrijd voor teams op het hoogste kwaliteitsniveau.

Het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven, is een initiatief van Nijhuis Consultancy & Services in samenwerking met partners en vrienden van het NK: Le Vin en direct, Fotostudio Ingrid Driessen, AuviMedia, Spiegelau/Bender Food Supply, Coravin, Boot Koffie, Bourgondisch Lifestyle, Cecchi, PR Vino, Sherry D.O., Restaurant Céline, Aqua San Felice, de Horeca Academie, Saskia Schurink, Cantina della Volta, Winelife, Gault&Millau, De Smaak van Italië, SMAAKmag, Informatiebureau voor Duitse wijn en Wijncabaret De Aimabele Schoften.

Het WK Blindproeven vindt dit jaar plaats op 02 oktober 2021 in het Palais des Papes te Avignon.
Voor meer informatie, fotomateriaal etc.: www.fred-nijhuis.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwe opleiding voor sommeliers op internationaal A.S.I. niveau

Marja BrouwerDeze nieuwe Sommelier opleiding, die start begin september 2021 beloofd dé opleiding in Nederland te worden voor professionele (aankomende) sommeliers.
De opleiding duurt een jaar en is ingedeeld in verschillende les units van hoog niveau. Denk daarbij aan harmonie drank & gerecht, gedistilleerd, koffie, thee, bier, overige dranken, management, tafeltechnieken, kelderbeheer en nog veel meer.
Na elke leseenheid volgt een examen of toets.
De totale opleiding wordt afgesloten met een groot Engels eindexamen zowel mondeling als schriftelijk: het A.S.I. Diploma Certification Exam van de Association de la Sommellerie Internationale. 

Deze opleiding is de passie en droom van Edwin Raben. Eindelijk kan hij zijn schat aan kennis delen met een selectie groep. Schrijf je snel in want elke klas bestaat maar uit maximaal 14 deelnemers. Speciaal voor leden van het NGS geldt bovendien een korting van € 150,-. 
 

Voor wie?

Je bent al in het bezit van een gedegen wijndiploma (minimaal WSET Level 3 of Vinoloog van de Wijnacademie) en je wilt verder als (aankomend) sommelier in de horeca waarin je werkzaam bent?
Niet alleen verder, maar ook de top bereiken? Dan is een gedegen opleiding van onschatbare waarde voor je ambitie. Deze opleiding, boordevol intensieve lessen is dan een absolute aanrader en eigenlijk een must voor jou. De sommelier opleiding aan de Edwines School, met het internationale A.S.I. examen certificeert jouw direct als erkend sommelier. Want iedereen kan zich helaas gewoon zo noemen…. Wat kost het en wat krijg ik ervoor?

De totaalprijs van 4500,- is inclusief alles. Geen verborgen achteraf kosten en inclusief BTW. Termijnbetaling is uiteraard mogelijk, ook een zakelijke factuur.

In dit bedrag is alles opgenomen:
 • 25 lessen van 6 uur (exclusief pauzes en lunch) elk op verschillende locaties in en rondom Amersfoort.
 • Het lesmateriaal, diverse boeken, WSET Studypacks Sprits en Sake, drukwerk en formulieren.
 • Alle lunches, koffie en theepauzes.
 • Alle examens (in het Nederlands en Engels).
 • De dranken. We besparen hier niet op en proeven ook op Grand Cru niveau en uitzonderlijke kwaliteiten uit de hele wereld in wijnen, gedistilleerd, bieren en overige dranken.
 • De te proeven gerechten tijdens de les unit Harmonie drank & gerecht.
 • Een jaar lidmaatschap van het Nederlands Gilde van Sommeliers.
 • Een jaar lidmaatschap voor de prachtige kennis website van Jancis Robinson met toegang tot een schat aan informatie (Tasting notes, Oxford Companion to Wine, Wine Altas & Articles). 
 • Eigen account en toegang tot Edwines School Campus met veel extra ondersteuning en database met naslagmateriaal, regiokaarten, artikelen, gedetailleerde informatie over landen en gebieden & extra leerstof.
 • Edwines School Sommelier Box met 6 professionele Spiegelau Expert Tasting proefglazen, opener en spuwbakje.
 • Korting op het assortiment in de webwinkel van Edwines.com.
 • Korting op het wijntijdsschrift Perswijn.
 • Leden van de NGS genieten een korting van € 150,-. 
 • De btw. (Zakelijke bedrijfsfactuur is uiteraard mogelijk zodat btw fiscaal aftrekbaar is).
 • Persoonlijke coaching door Edwin Raben.
 • Examen trainingsdagen, proeven, theorie en wijnbehandeling.
 • Na betaling van een deel van het cursusbedrag (betaling in meerdere 3 - 10 termijnen in overleg mogelijk) zal het studiepakket ruim voor aanvang van de cursus thuis worden gestuurd zodat u direct aan de slag kunt.
Wat zijn de lesdagen en tijden?

De lesdagen zijn op de dinsdagen overdag. De maandag is daardoor vrij voor het bezoeken van proeverijen en activiteiten van het Nederlands Gilde van Sommeliers.
De lessen beginnen om 10.00 uur en zullen duren tot 17.00 uur. Afwijking van tijden kan voorkomen afhankelijk van het onderwerp. 

Wat zijn de verschillende les locaties?

De lessen van de opleiding zijn op diverse locaties en zoveel mogelijk in en rondom Amersfoort, heerlijk centraal in Nederland.
Mercure Hotel Amersfoort Centre (vlakbij Amersfoort CS)
De Nieuwe Poort 20, 3812 PA Amersfoort
Telefoon: 033 285 1000
Parkeergarage achterzijde Mercure Hotel: Interparking Oppidium, Groningerstraat 46  
(€ 7, – kaart kosten voor eigen rekening uitrijkaart bij receptie) 


International Tea & Coffee Academy Zeewolde (thee lesdag)
Gildenveld 8, 3892 DG Zeewolde
Telefoon: 085 301 8527

International Tea & Coffee Academy Amersfoort (Barista & slow coffee lesdag)
Fabriek aan de Eem – Unit 16
Heliumweg 40, 3812 RE Amersfoort
Telefoon: 085 301 8527

Het Kookcollege Amersfoort (Harmonie Wijn & Gerecht en de kooklesdag)
Nijverheidsweg-Noord 55A, 3812 PK Amersfoort
Telefoon: 033 760 0185Klik op meer informatie hierboven om, geheel vrijblijvend, het volledige lesrooster op te vragen.

Meer informatie, opvragen lesrooster:
https://www.edwinesschool.com/contactformulier 

In memoriam Lex Deelder

Marja Brouwer

Overrompeld, verbijsterd, geschokt.

Als donderslag bij heldere hemel namen we woensdag 14 april kennis van het plotselinge overlijden van onze mede-sommelier Lex Deelder. Zelden was er een energiekere, opgewektere, betrokken gastheer dan Lex. Een spraakmakende jonge geliefde vent die met volle teugen van het leven genoot. Iemand die zijn onzekerheden niet maskeerde met grootspraak, een oprechte, eerlijke kerel. Voor zijn naaste collega’s een toegewijde steun, voor mede-sommeliers een gedreven enthousiasteling. En natuurlijk eentje waarmee je een goed glas kon drinken. Lex was een fantastische reisgenoot op sommeliersreizen. Altijd goed gemutst, bereid alles uit zo’n trip te halen wat er in zat. l. Overdag ijverig en druk aan het werk, wel met een vrolijke touch, een onverwachte actie en s avonds aan het feesten tot diep in de nacht. Die nachtelijke vrolijke braspartijen weerhielden hem er niet van om s morgens weer wakker en alert aan tafel te zitten en vragen te stellen die er toe deden. Maar ook op ieder bezoek bij alle Cava producenten als running gag een vraag stelde over de Malvasia druif en vroeg of ervoor deze druif niet een aparte marketingcampagne ontwikkeld zou moeten worden vanwege haar bijzondere aromatische karakter. Je zag Lex niet over het hoofd en dat kwam niet alleen door zijn lengte. Zijn vrolijkheid en malle fratsen gekoppeld aan serieuze honger naar kennis zorgen ervoor dat je hem onmiddellijk in je hart sloot. Lex bracht de levenslust de kamer in, hij heeft in de korte tijd dat hij geleefd heeft wel 2 levens tegelijk geleefd. Wat hem bewogen heeft, we weten het niet en kunnen er alleen maar naar gissen. Hij was zo geliefd dat we ons niet kunnen voorstellen dat hij dat niet wist. Dat hij niet wist hoe er van hem gehouden werd . We weten het niet en zijn verbijsterd. Hij laat ons allen in schok achter.

Zijn zakenpartner Thijs verwoordde het heel mooi: Lex is op hoger niveau gaan koken. We gaan hem heel hard missen.

Dag gozert.

Link naar opname online proeverij Würtemberg dd 26 april

Marja Brouwer

Hierbij de download link van de presentatie over de presentatie van de VDP Württemberg, als ook de lijst met geproefde wijnen.

Download link 

https://wetransfer.com/downloads/b3b8dce48375779b6216d8f5c7cfec9120210426202058/b7ed834edfb6558923d3a61f628c718f20210426202134/a68ba9 

 

Gilde van Sommeliers eert twee wijnhelden

Marja Brouwer

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering op maandag 8 februari heeft het bestuur van het Nederlands Gilde van Sommeliers twee zeer belangrijke persoonlijkheden uit de Nederlandse wijnwereld een erelidmaatschap toegekend. Karel de Graaf en Alain Jacobs viel deze eer te beurt. Karel de Graaf maakt zich al jaren sterk voor de opleiding van jonge sommeliers en zet zich daar volledig vrijwillig voor in. Tevens is hij met zijn zoon Pim eigenaar van Karel de Graaf Bourgogne agenturen, is hij mede-oprichter van onder andere wijntijdschrift Perswijn en eigenaar van een eigen wijngaard in Meursault. Alain Jacobs vormt samen met zijn steun en toeverlaat Gisela het duo dat zich in Nederland inzet voor de promotie van Duitse wijn. Voor het Gilde van Sommeliers is hij niet alleen de man die Duitse wijn groot maakte in de Nederlandse horeca, ook is hij sinds jaar en dag de man die de Gildeleden onbaatzuchtig bij staat in hun ontwikkeling en de vergroting van kennis. 

Karel en Alain mogen zich voor het leven erelid noemen van het Gilde van Sommeliers. Anderen die deze eer reeds ten deel viel zijn voormalig topsommeliers Edwin Raben en Coen Pollaert, vader van de bediening Peter Bruins en wijnmakers als Robert Drouhin, Miguel Torres en in 2017 overleden wijnschrijver René van Heusden. 

De felicitaties werden digitaal in ontvangst genomen. Een oorkonde en bijbehorende geschenken zullen hen worden uitgereikt zodra de maatschappelijke omstandigheden dat toelaten.

Subcategorieën

Pagina 1 van 3