Kerstboodschap van Edwin Raben

Marja Brouwer

Beste sommeliers, vrienden, sponsoren en relaties van ons mooie gilde,

En alweer is er een jaar voorbij.
Ook 2018 kunnen we als memorabel bestempelen. Zoals jullie weten is er weer het nodige gebeurd met als hoogtepunt de Trophée Henriot in Amersfoort welke in mei gehouden werd in nauwe samenwerking met Wijnkooperij de Lange. Deze editie mag toch wel gezien worden als wereldklasse. Het stond als een HUIS en dat kan alleen maar dankzij de hulp en inzet van jullie allen. Daar zijn wij enorm trots op en blij mee. Het niveau van de kandidaten was zeer hoog en werd gevolgd door een wervelende finale tussen Richelle van Gemert, Adriaan Visser en winnaar Lendl  Mijnhijmer.
De beste proever van de wedstrijd was Tristan van Doorn. Hij won de Grote René van Heusden prijs uit handen van Alain Jacobs namens het Duitse Wijn Instituut.
Een prachtige prijs in het leven geroepen als eerbetoon aan René van Heusden.
De jury werd voorgezeten door Magda van der Rijst, die de moeilijke taak had René van Heusden op te volgen. Zij volbracht die taak met verve en waardigheid, waar wij zeer dankbaar voor zijn.
Het tig-sterren diner uit de handen van Jonnie Boer, Adrian Zarzo, Onno Kokmeijer, Jarno Eggen en Raoul Meuwese, was naast de wedstrijd de ultieme kers op de taart.
Ons gilde heeft met deze twee mooie dagen het imago nog meer glans gegeven. Door samen te werken is het ons gewoon gelukt! Het is onmogelijk iedereen nogmaals te bedanken. Maar weet dat we jullie allen verschrikkelijk dankbaar zijn.

Het gaat goed met ons gilde. Veel publiciteit is er gegeneerd door jullie om ons mooie vak waardig neer te zetten in de pers. Er zijn ook volop initiatieven en we groeien. Niet alleen in het aantal enthousiaste leden maar ook in kwaliteit.
Het niveau van de Nederlandse Sommelier zit enorm in de lift. Dat is niet nu maar ook voor de toekomst van enorm groot belang. Wij gaan ook de komende jaar de workshops en proeverijen naar een kwalitatief hoger plan tillen.
Kennisoverdracht en kennisgroei vinden wij van groot belang voor onze vereniging. Ook met behulp van onze partners en relaties.
Bij de Algemene Leden Vergadering op maandag 11 februari volgt meer toelichting.
Het bestuur zal dan de plannen bekend maken.

Dit is ook een goed moment om het bestuur zeer veel dank te betuigen voor hun tomeloze, onvoorwaardelijke inzet. Voor sommige al heel lang zoals Peter Bruins die sinds de oprichting de rol van penningmeester vervult en bovendien in 2018 zijn 40e arbeidsjaar bij de Bokkedoorns viert. Groot respect daarvoor.

Het ASI diploma had dit jaar een internationaal tintje. Erik Zwiebel (Engeland) en Niels Toase (Luxemburg) legden dit examen af samen met Martijn Roos, Adriaan Visser en Priscilla van der Voort. Zij slaagden allen. Het is onze grote wens meer sommeliers met dit internationaal erkende ASI Sommelier Diploma te kunnen verrijken. Dus noteer maandag 4 maart 2019 vast in jullie agenda en meld je direct aan bij Marja!

Helaas is er naast een lach ook een traan. Dit jaar heeft het dagen tranen geregend door het plotselinge overlijden van Lotte Wolf. Geen pen kan beschrijven hoe deze leegte voelt. Ter ere van haar is de Lotte Wolf Foundation opgezet. Björn van Aalst komt zijn initiatief graag persoonlijk toelichten tijdens de ALV. Nog een waardevolle reden om aanwezig te zijn!

En dan op naar het komend jaar, want er staat weer het een en ander te gebeuren. Traditiegetrouw is de opening in het nieuwe jaar de proeverijen op de Wine Professional.
Lendl Mijnhijmer gaat ons land vertegenwoordigen in Antwerpen tijdens het Wereldkampioenschap.
William Wouters, de voorzitter van België, heeft onze hulp gevraagd om te assisteren bij de talrijke Masterclasses en het afsluitende galadiner. Wij als bestuur zijn ervan overtuigd dat we op de hulp van onze leden kunnen rekenen. Ook geeft dit event je de unieke kans om je contacten in de Internationale sommelierwereld aan te boren en te versterken.
Dit keer is dit spektakel nog nooit zo dicht bij huis geweest.

Namens het gehele bestuur wens ik jullie een mooie afsluiting van 2018. Geniet van de momenten die je hebt met je dierbaren en een oprecht goed en bovenal gezond 2019.

Edwin Raben,
voorzitter NGS

 

In Memoriam Lotte Wolf

Marja Brouwer

In memoriam, een herinnering. Maar hoe schrijf je een herinnering over iemand die voor je gevoel nog zo bij je aan de bar of aan tafel aan kan schuiven? Die met haar brede eigenwijze glimlach zelfs de stoerste en zelfverzekerdste sommelier aan het twijfelen krijgt over of hetgeen wat net ingeschonken is wel goed is. Om vervolgens vol enthousiasme de spanning uit de lucht te halen en een loftrompet over de wijn te steken. Over deze fantastische toffe jonge chick schrijf je toch geen herinnering? Die herinneringen moeten nog allemaal gemaakt worden. Toch?

Op een afgelegen weggetje aan de voet van de Kaapse bergen kreeg dinsdagochtend een groep sommeliers een verwoestend telefoontje. Lotte, onze Lotte, Bjorn’s Lotte is niet meer. We stappen uit. Het lijkt alsof de voorbij lopende kudde geiten stopt met blaten en de ruis door eucalyptusbomen stilvalt. Niet te bevatten, ongeloof, waanzin. Ze zou in het vliegtuig moeten zitten naar ons in Zuid-Afrika, haar Zuid-Afrika. Die avond zouden we samen naar Publik gaan, dé wijnbar van Kaapstad. En donderdag lunchen in de Pot Luck Club. Niet dus. (zouden)

Het nieuws verspreidt zich als een olievlek en in de loop van de dag lopen sociale media over met steunbetuigingen. Dit is onze herinnering aan een van de beste sommeliers die we ooit hadden. Omdat het nog steeds niet te bevatten is, is het in de tegenwoordige tijd.

Lotte is het absolute voorbeeld van een selfmade woman. Een sprankelend voorbeeld dankzij haar opgewektheid en natuurlijke charme. Ze maakt haar eigen wijn, is Wine Director van het prestigieuze hotel The Grand, werd genomineerd voor de Viva400, schrijft columns in (vak)bladen, komt op tv en dat allemaal door haar pure enthousiasme en ongeremde werkdrift. Ze werd geboren in een kraakpand en die vrije geest heeft ze altijd in zich gehad. Het maakt haar uniek. Op haar 19e vertrok zij naar Nieuw Zeeland in het kader van een tussenjaar na de middelbare school. Daar belandde ze in de wereld van gastronomie en wijn. Dat heeft de koers van haar leven bepaald. Terug in Nederland behaalde ze als jongste student ooit het vinologendiploma. De hang naar kennis omtrent alles wat met wijn te maken heeft, heeft haar voortgestuwd.
Lottes wezen is enthousiasme, gedrevenheid en absolute liefde voor de natuur, daar waar de wijn begint. Haar appartement ligt aan het park en niet zonder reden. Door wie ze is, schoot haar carrière als een komeet omhoog. Snel werkte zij als sommelier op het allerhoogste niveau. Eerst bij Seinpost in Scheveningen en later bij Oud Sluis van Sergio was ze verantwoordelijk voor het wijnbeleid van beide restaurants. Oud Sluis was toen het 17e restaurant van de wereld. Een prestatie van wereldformaat. Mede daardoor werd ze uitgeroepen tot talentvol sommelier van het jaar door GaultMillau.

Naast haar drukke werkzaamheden ziet zij kans zich ook steeds verder te verdiepen, niet alleen in smaken van wijnen maar ook in wijnbouwmethodes. Vooral hoe bepalend bodem en terroir zijn voor wijn, vindt ze machtig interessant. Ze wil zelf wijn maken en dan het liefst zo natuurlijk mogelijk. Haar voorbeelden zijn niet de minsten: Eben Sadie, Elisabetta Foradori en Jamie Goode vanwege de wetenschappelijke achtergrond. Als Lotte iets wil gebeurt het ook. Ze wordt wijnmaker en maakt samen met Johan “Stompie” Meyer wijn in Zuid Afrika’s Swartland: ‘Mother Rock’ en ‘Palmiet’. Dit jaar kwamen haar nieuwste wijnen onder eigen label ‘touch of Dutch’ op de markt. Ze is er, terecht, enorm trots op. Met haar ‘bastaard’ en ‘onkruid vergaan nie’ drijft ze op haar manier de spot met de soms erg traditionele wijnwereld waar ze onlosmakelijk onderdeel van is.

Naast de iets formelere, chiquere wereld in de topgastronomie waar je haar op foto’s als een echte stersommelier kan zien, heeft Lotte een heel andere kant.  Je kan haar ook heel goed tegenkomen op wijnfestivals als een non- conformistisch hippie-meisje. Dat was ook wat haar trok in Swartland en in de wereld van de wijnmakers daar. Geen glamour maar “wat doet het klimaat?”, “wat is de bodem?” en “wat kunnen we daar voor prachtigs van maken?”. Dat non-conformisme, haar wils- en werkkracht, haar ruime kennis, haar authenticiteit en een gezond zelfvertrouwen hebben ervoor gezorgd dat zij zich als jonge vrouw in de overwegend mannenwereld van wijn moeiteloos en vanzelfsprekend kan handhaven. Ze dwingt bij iedereen respect af. Ze is een groot voorbeeld voor jonge sommeliers, zowel meiden als jongens.

Dat zij geliefd is heeft alles te maken met haar leuke, speelse persoonlijkheid,  de eigenzinnigheid en de vrolijkheid die van haar afstraalt. Met Lotte is het vrolijk sparren over wijn waarin je het op een gemakkelijke manier volledig met elkaar oneens kan zijn. Geen haantjesgedrag. En dan met gemak lachend het glas heffen.

Het voelt enorm wreed en verdrietig dat deze warme, jonge, inspirerende  vrouw met zoveel kwaliteiten er niet meer is. Een groot gemis in de wereld van de wijn en gastronomie. Er zat nog zoveel in het vat voor haar. Met haar werk, maar ook met de prachtige liefde die er tussen haar en Björn was opgebloeid. Met haar ouders, haar broer en haar familie, aan wie zij zeer hing en waar ze veel van hield. Wij wensen hen alle sterkte en kracht die nodig is om dit ongelooflijk grote, zware verlies te kunnen dragen en verwerken.

Dag Lotte, wijndiva zonder weerga.

 

Foto reportage Cava reis

Marja Brouwer

In de fotogallery van deze website staat sinds kort een uitgebreide (300 foto's) fotoreportage van de sommelier reis naar Cava:

https://www.sommeliers.nl/leden/fotogallery

 

The Institute of Masters of Wine has named its latest 10 new members

Marja Brouwer

Job de Swart is the third Dutchman to become a Master of Wine. He graduated in 2005 with a degree in international business administration from Maastricht University, but wine has always been a major interest in his life. Job studied at the Dutch Wine Academy and did an internship at the Faculty of Viticulture and Oenology of UC Davis.
He also worked as a cellar hand at Château Giscours and De Toren. In 2010, he earned his WSET Diploma and became Weinakademiker in 2011. Currently, Job works as a wine buyer and marketer for Les Généreux – an association of 38 independent fine wine shops. For his research paper, he co-founded Grape Compass, an online decision support system that forecasts fungal disease pressures in vineyards. He teaches, supervises wine tastings and writes for professionals and enthusiasts.
Research paper
Grape Compass: evaluating the results of a fungal disease pressure forecast software application for Western Cape grape growers


Rebellie rond cava

Marja Brouwer

In het Spaanse cava-land Catalonië bruist het van de rebellie tegen goedkope bubbels. De betere producenten willen zich duidelijk onderscheiden van de geldmakers die cava als populaire feestwijn zien. Er doen al verschillende classificatie-systemen de ronde. Maar premium-cava verkopen blijkt nog niet zo eenvoudig. James Lawrence dook erin voor Wine-Searcher
 
‘It's made using the traditional method. It's a globally recognized style – although increasingly threatened by Prosecco – and has no shortage of money behind it. Its heartland Penedès (less than 50 minutes by car from Barcelona) boasts the prerequisites of beautiful scenery and a historic tradition of producing sparkling wine. So why, when the cards appear to be in order, is selling premium Cava such an uphill struggle?

The answer is, of course, image, or lack thereof. Indeed, every writer worth his or her salt has discussed Cava's ingrained image as the "cheap option", a sub-$14 Champagne trade-down and little else. "Despite our continued efforts, promotional activities and positive critical appraisal, selling Gramona as a premium sparkling wine is never easy," admits Ana Lidon, Gramona's export manager.
"Potential clients taste our wines, inform us that they love them, and then add that they doubt their ability to sell our bottles at the price asked."
 
Stepped out
And so it goes on. Some producers, such as Raventos I Blanc and Torres, have sidestepped the Cava designation altogether, while others have put their faith in the Cava de Paraje Calificado initiative. Whether this will make any real difference to the way Cava, or at least premium Cava, is perceived in export markets remains to be seen, but it's fair to say that the trade's response has been mixed.

"I don't think Paraje will make a huge difference," says leading wine buyer Christine Parkinson. "Cava doesn't have the strong positive associations of Prosecco or English sparkling wine, let alone Champagne and it's hard to find guests with strong feelings about it."

Even Codorniu CEO Javier Pages observed last year that "the Paraje initiative is a positive step forward, however, we are mistaken if we believe that simply introducing a new designation on a small percentage of labels will be enough to transform Cava's image."
"What's required is a significant investment in consumer and trade education, to convince the world that Cava can be a product of high quality."

Pepe Raventos is a harsher critic still. "I think Paraje is a terrible idea and won't make any difference – what fixes consumer perception is situated at the low end. It's like trying to offer a few blankets to the victims of great natural disaster and hoping everything will turn out okay", he says.
Some large producers, like Codorniu, have made efforts to move their wines upmarket.
 
Corpinnat
But just when you thought Cava was over unintelligible classifications, along came Corpinnat. The new initiative was announced last month in Cava's heartland – Sant Sadurní d'Anoia.

Six of the region's most quality-conscious growers – Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca and Torelló – inaugurated the classification, which boasts a fully registered certification with the European Union and, as you'd expect, stipulates strict quality guidelines for its members.
"The idea of forming a private association arose during talks among Cava producers in 2012", says founding member Xavier Gramona.

"We were worried about Cava's global image, prices, and other issues all related to quality wines. But our main gripe was that the DO had been petitioned several times to organize the region into sub-zones, a request that was never granted."

Yet its founding members are quick to point out that their certification is in no way meant to compete with Cava de Paraje – in private, though, several individuals have admitted their ambivalent attitudes about the value of the Paraje initiative.

Moreover, according to Recaredo owner Ton Mata, its members have already reached out to 60 cellars in the region to see if they want to join, meaning friction between the growers and the Consejo Regulador may be inevitable.

However, its founders also underline the point that this is no copycat endeavor. Unlike Cava de Paraje, which focuses on single vineyards within the region, Corpinnat's remit is to "define a singular territory and origin", according to Gramona’.

 

Pagina 2 van 2