Jaarverslag NGS 2022

JAARVERSLAG NGS 2022

Activiteiten 2022

15 maart       Jamie Goode over wetenschap en wijn

21 maart       Griekenland: Uit het innovatieve wijnplatform  ‘50 Great Greek Wines’ heeft Griekse Master of Wine is Yiannis Karakasis  een selectie voor ons gemaakt om het verhaal achter het huidige Griekenland te vertellen, van het unieke Santorini tot het onbekende Amyndeo.

28-30 maart  Bezoek aan de gastronomische beurs Madrid Fusión 2022

25 april         Alto Adige, Veelzijdig met een groot karakter: Samen met Cees van Casteren MW keken we naar de huidige situatie in één van Italië’s kleinste wijngebieden Alto Adige. De kwaliteit binnen deze kleine regio is groot en de diversiteit opmerkelijk.

2 mei            Workshop Sherry door Karel de Graaf

23 mei           Duitsland anno 2022: In samenwerking met het Informatiebureau voor Duitse wijn presenteerde Lars Daniëls MV ons het huidige Duitsland, in zijn boeiende verscheidenheid.

13 juni          Zuid Afrika Pinot Noir: Speciaal voor het Gilde van Sommeliers kwam Master of Wine en Zuid-Afrika expert Madeleine Stenwreth naar Nederland.

19-22 juni     Jubileum reis naar Jerez de la Frontera

22-29 aug     Studiereis Griekenland voor 2 hoofd sommeliers uit restaurant met Michelin sterren

13 september Pouilly-Fuissé Premier Cru 2020: Samen met Karel de Graaf proefden we van verschillende producenten een ruime selectie premier cru’s van de jaargang 2020 uit Pouilly-Fuissé.

26 september Masterclass Amerones: professor Maurizio Ugliano kwam naar Nederland om samen met Claudio Farina een masterclass te verzorgen omtrent Amarones. De masterclass en proeverij werden begeleid worden door Fred Nijhuis.

2 oktober      Druivenplukken bij wijngaard Dassemus in Chaam

2-5 okt          Studiereis naar Rheinhessen & Rheingau

8 november   Valencia en Murcia: Recente ontwikkelingen van diverse autochtone en opkomende druivenrassen & vinificatiestijlen. Interactieve presentatie en proeverij van wijnen die in Nederland verkrijgbaar o.l.v. Ibert van der Waal MV i.s.m. Foods & Wines of Spain/ICEX.

28 november NGS proeverij Chianti Classico: Fred Nijhuis laat de deelnemers kennis te maken met de nieuwste ontwikkeling van deze DOCG, de introductie van UGA’s, Unità Geografiche Aggiuntive, de indeling van het district in meer specifieke subregio’s

2022             In 2022 hebben weer een aantal ‘jonge’ sommeliers deelgenomen aan het project ‘buddy generation riesling’

Leden

In het algemeen neemt het aantal geassocieerde leden af. En is er een gestage aanwas van vooral jonge, enthousiaste nieuwe sommeliers.

In 2022 zijn Roos Stevens, Lukas Wiegman, Jan Jaap Altenburg en Daphne vd Hovengeslaagd voor het A.S.I. examen.

Het bestuur hoopt dat in de toekomst meer leden dit examen zullen afleggen.

Het bestuur

Het bestuur heeft 2x vergaderd.

Daarnaast komt de proefcommissie regelmatig bij elkaar ten behoeve van de voorbereidingen van de proeverijen.

Communicatie

In het eerste halfjaar van 2022 is de nieuwe website online gegaan. Hiermee hebben we een gebruikersvriendelijker website met een afgeschermd leden deel. Hier kunnen leden de ledenlijst terugvinden en meer informatie die alleen voor leden beschikbaar is.