December 2017 Nieuwsbrief NGS

mail
NGS Nieuwsbrief 23 juni 2018
Van de voorzitter

Beste sommeliers, vrienden, sponsoren en relaties,

Dank jullie wel voor jullie toewijding, enthousiasme en betrokkenheid. Dankzij jullie hebben we als Gilde van Sommeliers weer een geweldig jaar met proeverijen, workshops, trainingen en heerlijke lunches gehad. We groeien elke maand weer met een aanwas van nieuwe enthousiaste leden. Sommigen komen net kijken, anderen werken al een tijdje als sommelier en zien een toegevoegde waarde in ons lidmaatschap. Super. Onze leden doen het fantastisch, nationaal en internationaal. Niels van Overmeire behaalde het ASI diploma, Sabas Joosten en Lendl Mijnhijmer ontvingen speciale onderscheidingen door als beste wereldwijd verschillende onderdelen van het WSET Niveau 4 af te ronden, Jan Willem van der Hek is op weg om Master Sommelier te worden en velen behaalden examens van WSET tot Vinoloog tot Weinakademiker. En natuurlijk heeft Ruben Kwakman een geweldige gooi naar het Europees Kampioenschap gedaan. Misschien niet in de top-10, maar je tot de 20 beste sommeliers van Europa mogen rekenen is een prestatie van formaat.

Helaas kregen we ook zwaar nieuws te verwerken met het plotselinge overlijden van erelid en juryvoorzitter René van Heusden. Een enorme klap voor ons als Gilde, zeker voor degenen die dichtbij hem stonden. Het succes van het Gilde als geheel en het Nederlands Kampioenschap, de Trophée Henriot, in het bijzonder is mede dankzij hem. We zullen hem dan ook ontzettend missen. Aan een tijdloos eerbetoon wordt gewerkt, meer daarover komend jaar.

Ook wij als Gilde van Sommeliers blijven ons ontwikkelen. Niet alleen door nieuwe leden of geweldige proeverijen (neem Jura, Amarone, Ribera del Duero of inheems Italiaans als voorbeeld), maar onze leden groeien ook mee. Zodoende zijn we trots mede te delen dat Natasja Noorlander, sommelier van restaurant Vinkeles, toegetreden is tot de proefcommissie. In de ALV zal hier meer over gesproken worden, maar we zijn nu al blij met Natasja's actieve inbreng en waarderen de actiever wordende houding van de jonge generatie die verantwoordelijkheid in en voor onze vereniging nemen.

En dan op naar het komend jaar, want er staat veel te gebeuren. Natuurlijk de proeverijen die we inmiddels traditioneel aftrappen op de Wine Professional, dit keer met Portugal als thema. Ook wordt hard gewerkt aan het Nederlands Kampioenschap 2018. De eerste aanmeldingen zijn binnen en het wordt grootser dan ooit met een volledig verzorgd 5-gangen diner waarbij elke gang begeleid wordt door een topchef. Jonnie Boer, Adrian Zarzo, Onno Kokmeijer, Jarno Eggen en Raoul Meuwese hebben het op zich genomen de afsluiting van het NK tot een succes te maken. Er zijn nog kaarten beschikbaar, dus kom die finale bekijken met vrienden, collega's, familie en genieten van een waanzinnig diner met geweldige wijnen. Tickets zijn verkrijgbaar via http://www.wijnkooperijdelange.nl/trophee-henriot-2018-nk-sommeliers.html

Namens het gehele bestuur wens ik jullie een fantastisch vineus eind 2017 en een nog veel beter 2018.

Edwin Raben
Voorzitter Nederlands Gilde van Sommeliers13 en 14 mei Trophée Henriot in Amersfoort

In 2018 zal verdeeld over twee dagen een groep van ambitieuze, talentvolle sommeliers de strijd aangaan in het Kloosterhotel in Amersfoort. Zondag 13 mei vindt de theorie plaats en maandag 14 mei de praktijk. Wijn serveren, fouten herkennen, de ideale gastheer/vrouw proberen te zijn, blindproeven, het komt allemaal voorbij. De finale op maandagmiddag waar de laatste drie sommeliers het onderste uit de karaf halen (of juist niet) zal gebeuren voor een zaal van 250 gasten. Vervolgens zal een 5-gangen diner met begeleidende wijnen worden geserveerd in samenwerking met een aantal topchefs en leerlingen van het Kloosterhotel.

Kandidaten kunnen zich aanmelden via de website www.sommeliers.nl of mailen naar trophee@sommeliers.nl

Iedereen kan komen kijken. Vanaf 16:00 uur vindt de finale plaats, open voor publiek. Ook kan ieder die wil deelnemen aan het galadiner waar de winnaar bekend zal worden gemaakt. De kosten voor het diner zullen 75 euro gaan zijn inclusief wijnen. Er zijn 150 kaarten beschikbaar via
www.wijnkooperijdelange.nl/trophee-henriot-2018-nk-sommeliers.html

Graag zien we je op 13 en/of 14 mei in Amersfoort. 

 
ASI examen

26 februari wordt er weer een A.S.I. examen georganiseerd voor Nederlandse (en Belgische) sommeliers. Tot nu toe hebben zich 3 enthousiaste sommeliers aangemeld. Dat is nog een beetje magertjes. Dus - trek de stoute schoenen aan - en meld je aan ! 

 
Algemene Ledenvergadering

Op maandag 19 februari 2018 organiseert het NGS wederom haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Dus noteer deze datum alvast in je agenda.
 
Contributie facturen 2018

Begin volgend jaar worden de contributie facturen digitaal verstuurd. Dus per mail naar het mail adres wat bij de penningmeester bekend is. Indien bijvoorbeeld je werkgever zo vriendelijk is om je contributie te betalen en de factuur moet naar een ander mailadres dan je persoonlijk adres verzonden worden, geef dit afwijkende mailadres dan even door aan het secretariaat: ngs.secr@planet.nl
De contributie bedraagt 125,- per jaar 
Proefcommissie

Sinds kort is de proefcommissie van het NGS uitgebreid met Natasja Noorlander. Natasja stelt zich voor:
Ik ben Natasja Noorlander en werkzaam als sommelier van het Dylan Hotel in Amsterdam. Ik ben als sommelier verantwoordelijk voor alle wijn in het hotel maar verzorg ook het servies in restaurant Vinkeles. Ik ben alweer jaren lid van het gilde. Toen ik net klaar was met de academie van gastronomie ben ik lid geworden om zo meer kennis te vergaren en mensen in mijn vakgebied te leren kennen. Ik vind het ook erg leuk om nu te mogen helpen om de proeverijen te organiseren. Daarnaast blijft het altijd gezellig om tijdens een proeverij iedereen weer te zien.

De ontdekking van de sommelier ....

Karel de Graaf heeft recent een leuke bijdrage geschreven voor onze website over de derde ster voor Restaurant Aponiente.  Dit soort bijdrages vanuit de leden zijn meer dan welkom. Dus heb je iets leuks, interessants meegemaakt of te melden, deel het met je mede-sommeliers op onze website  in de rubriek 'De ontdekking van de sommelier'. 

 
--
--
--
www.sommeliers.nl | Contactmessage