Nieuwsbrief Nederlands Gilde van Sommeliers

mail
NGS Nieuwsbrief 24 juni 2018
Hallo Bezoeker,

Jan-Willem van der Hek winnaar Trophée Henriot, NK sommeliers
 
Maandag 30 mei 2016 heeft Jan-Willem van der Hek (1987) de titel ‘Beste sommelier van Nederland’, de Trophée Henriot, op het Nederlands Kampioenschap Sommeliers, gehouden op het Koning Willem 1 College in Den Bosch gewonnen.
Ruben Kwakman en Lendl Mijnhijmer werden nummers twee en drie.

Het NK wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het NGS, dit keer als onderdeel van het 30-jarig bestaan van het gilde. Zodoende mag Van der Hek de titel twee jaar lang dragen. Naast de felbegeerde trophée mocht Van der Hek een fles Henriot Champagne in ontvangst nemen en de kostbare iFavine (een apparaat dat wijnen belucht), een pakket Zuid Afrikaanse wijnen van het Wines of South Africa en een fles Terres de la Baume Cabernet Sauvignon van Domaine de la Baume.
Op maandagochtend begonnen maar liefst 17 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten aan een jury waaronder voormalig 3-sterren chef Cees Helder en een wijn decanteren. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd zoals een wijn blind proeven, een luxe wijnarrangement samenstellen (met strikte eisen aan gebied, druif en opbouw) en een wijnkaart analyseren op fouten.
Na intensief juryberaad bracht juryvoorzitter René van Heusden het verlossende woord en wees Jan-Willem van der Hek aan als winnaar.
Ruben Kwakman won in 2014 en zal daarom nog namens Nederland in het EK in Wenen zijn opwachting maken.

Oud bestuurslid en ooit zelf winnaar van het NK Bert Horstman was een van de enthousiaste toeschouwers tijdens de wedstrijd en heeft hierover een leuk artikel geschreven. Dit kun je teruglezen op onze website:

http://www.sommeliers.nl/index.php/2016-02-21-10-07-48/nieuws-sp-12197/2252-young-meets-old

Peter Bruins erelid


Eén van de oprichters van het NGS en penningmeester vanaf de oprichting Peter Bruins is op maandag 30 mei j.l. tijdens de viering van het 30 jarig bestaan van het NGS tot erelid van de vereniging benoemd.

Hij ontving een waardige oorkonde en zilveren manchetknopen. En vooral een daverend applaus van de vele aanwezigen. Peter bewaakt al vanaf de oprichting van het NGS de schatkist en heeft aangegeven dat hij dit met plezier nog vele jaren blijft doen.

Vacatures

Voor de werkzoekenden: recent zijn er diverse vacatures voor sommeliers op de website geplaatst. Je moet even inloggen in het leden deel en ga dan naar:
http://www.sommeliers.nl/index.php/leden/vacatures/2247-restaurant-avant-garde-in-eindhoven-zoekt-maitre-sommelier

www.sommeliers.nl
ngs.secr@planet.nl

 
--
www.sommeliers.nl | Contactmessage