Notulen ALV – Nederlands Gilde van Sommeliers dd. 19 februari 2024 te Amsterdam

Aanwezig:  Roos Stevens, Vladimir Sarkisyan, Job Seuren, Marja Brouwer, Heleen Boom, Niels v Overmeire, Edger Groeneveld, Marco Westra, Noël Vanwittenbergh, Alain Rosier, Lukas Wiegman, Marvin Walraven, Amit Singh, Dennis van Veen, Martijn Coenen, Natasja Noorlander, Arjen vd Bos, Bob Jurjens, Annebel van Meegen, Leon IJpelaar, Peter Bruins, Tino Tromp, Rob Bergé, Marcel Hansen, Caitlin O’Donell, Rogier Schurink, Harrie Hendriks, Aukje Wouters, Sabas Joosten, Tim Meyer Viol, Jan Jaap Altenburg,

Opening en vaststellen agenda door de voorzitter Heleen Boom

    Heleen Boom opent de vergadering en bedankt onze gastheer Jan Jaap zijn gastvrijheid. De agenda wordt vastgesteld.

    2.    Notulen Jaarvergadering dd. 27 februari 2023

    Heleen Boom vraagt of er op- of aanmerkingen zijn op de notulen. Er zijn geen opmerkingen. Hiermee zijn de notulen goedgekeurd.

    3.    Jaarverslag 2023 door secretaris Marco Westra

    Het jaarverslag staat op onze website in het ledendeel en wordt bij de ALV uitgedeeld.
    Marco Westra noemt een paar hoogtepunten uit 2023.

    Gevraagd wordt om het tempo van uitschenken tijdens proeverijen iets te verlagen, zodat er meer tijd is om te proeven.

    4.    Financieel verslag 2023 door de penningmeester Niels van Overmeire

    Niels van Overmeire, geeft een toelichting op de financiële situatie van de vereniging. De financiële stukken zijn uitgedeeld vooraf aan de vergadering.

    Het NGS is een financieel gezonde vereniging. Er wordt veel geïnvesteerd in flessen voor goede proeverijen.

    De ontvangsten van sponsors zijn in 2023 toegenomen. Niels noemt de nieuwe sponsors. Na deze vergadering zullen er een aantal sponsors aanschuiven bij de Paulée lunch.
    Het vermogen van de vereniging is gelijk gebleven.

    Het bestuur streeft er naar dat iedere sommelier in Nederland lid wordt van het NGS.

    En doet een oproep aan de aanwezige leden om wanneer ze sommeliers kennen die (nog) niet lid zijn, aan te sporen om lid te worden.

    Tim Meyer Viol stelt voor om actief te werven en denkt dat de drempel hoog is voor potentiële leden om zich uit zichzelf aan te melden. En stelt voor een standaard uitnodiging te maken die leden kunnen gebruiken om andere sommeliers uit te nodigen op een proeverij. Tim staat ervoor open om samen met Jan Jaap na te denken over het laagdrempelig maken van het NGS voor nieuwe leden.

    Sabas vraagt hoe de contacten zijn met andere verenigingen zoals restaurant verenigingen om nieuwe leden te werven.

    Sabas vraagt hoe er naar de jaarvergadering gekeken wordt. Heleen antwoordt dat we als vereniging statutair verplicht zijn om 1x per jaar verantwoording afleggen aan de leden en om dit interessant te maken hebben we er een Paulée lunch aangekoppeld om het samen gezellig te maken.

    5a.   Verslag kascommissie 2023

    De kascommissie over 2023 bestaat uit Bob Jurjens, Vladimir Sarkisyan en Ellis van Eijsden.

    Bob Jurjens doet het woord namens de kascommissie en verleent de penningmeester décharge.

    5b.   Verkiezing leden kascommissie voor 2024

    Vladimir treedt af en Arjen vd Bos volgt hem op.

    6.  Vaststellen contributie 2024

    Het bestuur stelt voor om de contributie voor 2024 vast te stellen op 125,- per jaar.

    De leden zijn het hiermee eens en hiermee is de contributie vastgesteld.

    7.  Verslag proefcommissie over 2023 en presentatie programma voor 2024

    Namens de proefcommissie kondigt Edger Groeneveld de proeverijen aan die dit jaar op de planning staat. Ze staan inmiddels in de agenda op de website.

    Eerstvolgende proeverij is op 4 maart a.s.

    Natasja vraagt om in het vervolg onder aan de uitnodiging de eerstvolgende proeverij alvast te vermelden. Dit gaan we doen.

    8.  ASI-examen

    Op 4 maart vindt het ASI-examen plaats bij Restaurant Bouwkunde in Deventer.

    Dit keer hebben we 21 kandidaten voor het ASI-examen.

    Bob Jurjens komt ook helpen op 4 maart i.p.v. Vladimir.

    Heleen vindt dat als je aan het examen mee doet, je ook aan de wedstrijd mee kan doen.

    9. Reizen

    Er zijn een paar reizen in het verschiet:

    Reis naar de Loire

    Een reis naar de Port streek.

    10. PR

    We willen meer gaan doen met social media. Anouk (vrouw van Job) zal dit gaan oppakken.

    Leden werven hoort ook bij pr-activiteiten

    11. Bestuursverkiezing

    Niels van Overmeire treedt af en is verkiesbaar. Er zijn geen tegen kandidaten daarmee blijft Niels bestuurslid.

    12.  Wedstrijd Beste sommeliers van Nederland dd. 15 april

    Marco heeft de wedstrijdleiding en geeft een toelichting op de wedstrijd. Hij is vooral blij met de mooie locatie The Grand in Amsterdam.

    Voorafgaand aan het gala is er een meet en greet (van 14.30 tot 17.00 uur) met de sponsors van het NGS.

    Het is belangrijk dat er ‘tafels/ couverts’ verkocht worden tijdens het gala. Een couvert kost 125,- pp. Reserveren via de website van Wijnkooperij De Lange.

    Heleen benadrukt nogmaals dat wanneer je het ASI-examen kan doen, je ook mee kan doen aan de wedstrijd.

    13. Rondvraag

    Harrie hoort geluiden dat leden die niet in de Randstad wonen, ook graag eens een provincie buiten de randstad zien. De proefcommissie probeert hier rekening mee te houden. En er zijn in 2024 ook proeverijen buiten de randstad gepland.

    Gevraagd wordt of het zinvol is om als vereniging een klein hoekje op Wine Professional in te nemen. => dit is kostbare aangelegenheid.

    Niels deelt mee dat hij per 1 juni De Bokkedoorns gaat verlaten.

    14. Sluiting

    Om 12.10 wordt de vergadering gesloten.