De verscheidenheid van de Médoc

Verslag van de NGS wijnreis naar de Médoc, gehouden van 24 t/m 27 oktober 2009.

Door Paul Op ten Berg

Deze reis werd georganiseerd door het Conseil des Vins du Médoc en Sopexa Nederland.

De grote belangstelling die er voor deze prachtige reis was, liet zich al direct zien aan de omvang van de groep: maar liefst 23 NGS leden en 2 journalisten. Voor de organisatie geen geringe opgave en af en toe overheerste dan ook een ware feeststemming binnen het reisgezelschap.

De Médoc

Je kunt de Médoc beschouwen als een schiereiland, dat ingeklemd ligt tussen de Atlantische Oceaan en de steeds breder wordende monding van de Gironde. Aan de kant van de oceaan bevindt zich een enorm natuurgebied met bossen en meren, dat van grote invloed is op het klimaat van de ernaast gelegen wijngaarden. Wat nu land is was vroeger oceaan en de bodem is dan ook sedimentair van oorsprong. De verschillende lagen van zand, kalksteen, klei en keien uit de Pyreneeën die in de door ijstijden afgewisselde geologische periodes zijn ontstaan, worden Graves genoemd. Omdat deze door de hele Médoc anders van opbouw zijn is er sprake van een enorme verscheidenheid.

Kriskras

Deze verscheidenheid werd tijdens de NGS studiereis duidelijk. Het Conseil des Vins du Médoc presenteerde ons een intensief programma, waarbij Châteaux in diverse appellations werden bezocht.