De wijnen van Chili – vijf jaar later

Verslag van de wijnreis naar Chili in mei 2014. Door Paul Op ten Berg.

In oktober 2009 bezocht een delegatie van het NGS een aantal wijnproducenten in Chili. Het verslag van die reis is terug te vinden op de NGS website. In mei van dit jaar maakten NGS leden Niek Beute en Paul Op ten Berg een reis van een week, waarbij bedrijven werden bezocht in de gebieden Colchagua, Curicó, Cachapoal en Aconcagua.

Chili, ideaal wijnland

Vier en een halve eeuw geleden stelden de Spaanse ontdekkingsreizigers al vast dat Chili een ideaal land is voor wijnbouw. De oogstjaren zijn vrij regelmatig, te vergelijken met de situatie in bijvoorbeeld Californië. En ziektes zijn er niet veel. In het zuiden is er wat last van meeldauw en grijze rot, maar Central Valley kent weinig problemen.

Geologie en klimaat

Chili vormt één langgerekte strook van 4.740 km lengte en 150 km breedte langs de Stille Oceaan en je zou denken dat de grootste klimaatverschillen op de lijn noord-zuid liggen. Maar er zijn veel meer klimaatverschillen op de lijn oost-west te vinden. Tussen de Andes en de kust bevindt zich namelijk het kustgebergte. Dit blijkt geologisch gezien veel ouder te zijn dan de Andes, maar in miljoenen jaren zijn de hoge toppen door erosie afgesleten. In de dalen van dit kustgebergte zijn talrijke microklimaten te vinden, waarbij zowel wind en mist van de oceaan (veroorzaakt door de koude Humboldt stroming) als wind uit de Andes hun rol vervullen. In de Central Valley (Maipo, Cachapoal, Curicó en Maule) waait twee maal per dag een koele wind, ’s morgens van de oceaan en ’s avonds van de Andes.

Geen phylloxera

Chili is in zijn geheel phylloxera vrij en men wil dit graag zo houden. Strenge verboden voor invoer van land- en tuinbouwproducten en vleeswaren zijn daar een teken van. Wijnboeren die wijnstokken importeren uit andere landen, moeten rekening houden met een langdurige quarantaine. En ze moeten virusvrij zijn, met documenten.