De leden van de vereniging

De leden van het Gilde van Sommeliers zijn werkzaam op verschillende plekken van de Nederlandse horeca. Van wijnbar tot bistro tot luxerestaurant. De ene heeft een compactere wijnkaart dan de ander, maar wat voorop staat is dat iedereen bovengemiddeld geïnteresseerd en vaardig is als het op wijn aankomt. Van Den Helder tot Maastricht, Groningen tot Middelburg, van eetcafé tot 3-sterrenzaak, het Gilde van Sommeliers is een open vereniging voor leden van alle gading. 

Nederlands Gilde van Sommeliers

Het bestuur van de vereniging

Het bestuur is het organisatorisch hart van de vereniging. Onder leiding van voorzitter Heleen Boom zijn de verschillende bestuursleden verantwoordelijk voor hun eigen kerntaken. Dat wisselt van het organiseren van proeverijen en andere activiteiten tot het onderhouden van externe contact tot de financiële boekhouding. De bestuursleden stellen zich hieronder kort voor.

Heleen Boom

Voorzitter
Restaurant Bouwkunde Deventer
Samen met haar partner Pieter van de Pavoordt zijn ze eigenaar van Restaurant Bouwkunde in Deventer . Waar ze de eerste 40 jaar ook een klein theater in bestierden en programmeerden. In de jaren 90 heeft Heleen de vinologenopleiding gedaan en nog een aantal cursussen over wijnproefkunde bij Gerhard Horstink. Heleen gaat graag op reis naar de verschillende wijngebieden maar haar werkzaamheden in hun gezellige restaurant laten dat natuurlijk niet altijd toe. Haar wijnkaart met voornamelijk Europese wijngebieden werd al eens bekroond door Gault Millau. Ook werd ze dit jaar uitgeroepen tot sommelier van het jaar door Gault Millau. Dat heeft naast haar restaurantwerkzaamheden alles te maken met haar werkzaamheden voor het Gilde. Heleen vindt dat educatie de kern moet zijn van de beroepsvereniging, samen beter worden door meer kennis en daar ontwikkelt ze allerlei nevenactiviteiten voor met de jonge sommeliers. Naast de activiteiten van de proefcommissie. In de ASI houdt Heleen zich bezig met diversity. Ook is ze bestuurslid bij de Wijnacademie. Wijn, gastronomie, wandelen, lezen, musea, opera en theater zijn de dingen waar Heleen het liefst haar tijd aan besteed. Heleen is verkozen tot sommelier van het jaar 2022 door Gault & Millau

Job Seuren

Vice-Voorzitter
Restaurant Zoldering Amsterdam
Job is via een omweg van studie internationale politiek en een bijbaan in een Groningse wijnhandel terechtgekomen in de sommelerie. Toen hij zo'n 12 jaar geleden volwaardig sommelier werd raakte Job direct betrokken bij het Gilde van Sommeliers. Hij bekleedt de functie van vice-voorzitter en bestuurslid PR. Als mede-eigenaar en sommelier van het hoofdstedelijke Zoldering en daarnaast schrijvend voor onder andere De Grote Hamersma, Vivino en Star Wine List staat hij middenin het nationale en internationale wijnleven.

Niels van Overmeire

Penningmeester
Restaurant de Bokkedoorns Overveen
Niels is inmiddels zo’n 8 jaar lid van het Gilde van Sommeliers. Met echte Bourgondiërs als ouders kreeg hij lekker eten en drinken met de paplepel ingegoten. Bij lekker eten hoort natuurlijk ook lekkere wijn… en wijn-spijs! Zijn ouders wisten al wat lekker was maar dat hij snel zou volgen hadden ze niet gedacht. Na verschillende bijbanen in de spoelkeukens van restaurants is hij uiteindelijk aan de voorzijde van het restaurant terecht gekomen, waarna hij zich later is gaan verdiepen in dranken. Zijn passie is wijn. Hij heeft verschillende opleidingen gevolgd en afgemaakt waaronder het ASI diploma, en op dit moment heeft hij het in de Court of Master Sommeliers gered tot aan Certified level. Hij hoopt dat we veel mensen inspireren om actief met wijn bezig te zijn. ‘Achter iedere fles wijn schuilt een mooi verhaal!’

Marco Westra

Secretaris
Restaurant Hemel en Aarde in Utrecht
Marco is sinds 2013 trots lid van het Nederlands Gilde van Sommelier. Tijdens deze jaren bezocht hij veel proeverijen maar ook veel studiereizen. Hierdoor heeft hij veel nieuwe mensen kunnen ontmoeten en heeft hij veel kennis opgedaan. ‘Maar bovenal heb ik er veel plezier aan beleefd’, voegt hij toe. Februari 2020 is Marco toegetreden tot van het bestuur van het Gilde van Sommeliers iets wat hij als een grote eer ziet. De interesse in wijn is ontstaan op Vakschool Wageningen. Elke woensdagochtend kreeg hij wijnles van Edwin Raben. Super interessant vond hij dat, prachtig hoe Edwin kon vertellen over wijn. Aan het einde wist dat ik hier verder mee zou gaan. Tijdens zijn stage in Librije’s Zusje in Zwolle is de passie en liefde voor wijn nog groter geworden. Hier werkte hij 3 jaar en heeft hij naar eigen zeggen ‘veel mogen leren van Job Seuren’, nu collega-bestuurslid. Na Zwolle heeft hij o.a. gewerkt als sommelier in Wijncafé Lefebvre en in Sofitel Legend The Grand Amsterdam waar hij de maître van restaurant Bridges was. Samen met o.a. Roos Stevens en Sasja Moonen ben ik dagelijks bezig geweest met wijn. Sinds februari 2023 is Marco Maître van restaurant Hemel en Aarde in het mooie Utrecht. Wat overigens ook een wijnbar heeft.

Marja Brouwer

Secretariaat
Marja verzorgt al 35 jaar het secretariaat van het Gilde van Sommeliers en is daarmee de steun en toeverlaat voor de vereniging: Ik ben bijna 35 jaar met veel plezier secretaris van het NGS. In die jaren is er veel veranderd. Wat begon met een kleine groep van 35 enthousiaste sommeliers is nu een grote club met professionals met mooie plannen voor de toekomst. Naast het werk voor het NGS ben ik goudsmid en werk 2 dagen bij een zorginstelling voor verstandelijke gehandicapten. Maar bovenal ben ik een lekkerbek en hou van koken, uit eten gaan en natuurlijk een goed glas wijn.

Noel van Wittenbergh

Proefcommissie
Restaurant Ciel Bleu Amsterdam
Ervaring: 2007 – nu: Hotel Okura Amsterdam, Ciel Bleu Restaurant, Head Sommelier 1992 – 2007: The Grand Sofitel, Admiralty & Café Roux, head Sommelier 1991 – 1992: Pulitzer Hotel Amsterdam, De Goudsbloem, sommelier-Maìtre 1990 – 1991: Golden Tulip Hotel Amsterdam, Restaurant Vermeer, Chef de Rang-Sommelier Sommelier van het jaar 2014 – Gault Millau Netherland Confrère Sénègal de Confrerie d’Alsace St Etienne 2014 Best Winelist Netherland-Heerlijk.nl 2016 Best Winelist Netherland-Heerlijk.nl 2018 D‘Couvert Culinair Saisonnier 2018 (Hospitality and Sommelier member for the Benelux) Commandeur de Bordeaux aux Pays Bas 2018 Michelin Award Sommelier Netherland 2019 Chevalier du Taste de vin-Clos de Vougeot 2019 Voorkeur gaat naar klassieke wereld met innovatieve impuls. Voorkeur gaat naar Trévailon Provence, Bordeaux Pauillac stijl wijnen zoals Lynch Bages, d'Armaillac, Latour. Pomerol wijnen maar ook voor mooie Bourgognes als Echezeaux, Clos Saint Denis alsmede Montrachet stijl wijnen. In iedergeval wijnen die me vrolijk maken door hun authenticiteit en karakter.

Edger Groeneveld

Proefcommissie
Het Nonnetje Harderwijk
Edger Groeneveld en al heel wat jaren lid van het NGS en inmiddels ook al heel wat jaren in het bestuur namens de proefcommissie. Ik heb inmiddels al vele mooie proeverijen en ook reizen mee mogen maken! Ik koos al op vroege leeftijd om de horeca in te gaan, ik wilde graag kok worden, maar door een stage voor school kreeg dat een heel andere wending en met wijn kon het ik het gasten enorm naar de zin maken. Na verschillende stages ben ik 20 jaar werkzaam geweest bij Het Koetshuis waar wijn altijd een grote rol heeft gespeelt. Sinds 2016 ben ik bij ’t Nonnetje waar ik in 2019 mijn SVH Meestertitel heb behaald.